שתף קטע נבחר

רגולטור חדש יפקח על חלפני הכספים והשוק האפור

עכשיו זה רשמי: היועץ המשפטי לממשלה אימץ את מסקנות הוועדה לבחינת ענף נותני שירותי מטבע והגורמים פליליים הפועלים בתוכו, המגלגל כ-150 מיליארד שקל בשנה. בשלב ראשון יועברו הסמכויות מאגף שוק ההון באוצר לרשות המסים ותורחבנה סמכויות האכיפה. בהמשך יוקם גוף מפקח ייעודי לנושא

4 חודשים אחרי שפורסמו מסקנות הצוות לבחינת ענף נותני שירותי מטבע והגורמים הפליליים הפועלים בתוכו, הודיע היום (א') היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין באופן רשמי כי הוא מאמץ את מסקנות הצוות וקובע כי המאבק בגורמים עברייניים אלה יוכרז כיעד אכיפה מרכזי.

 

  • פיקוח על צ'יינג'ים, הלוואות בשוק האפור וגמ"חים

 

בתום דיון שקיים היועץ המשפטי לממשלה עם כלל הגורמים הרלוונטיים, קבע היועץ כי הגברת האכיפה נגד גורמים עבריינים בענף נותני שירותי מטבע תיעשה על-ידי צוות אכיפה משולב שיעסוק בתחום זה.

 

עוד החליט היועץ כי בהתאם להמלצות, יוקם רגולטור ייעודי חדש אשר יפקח על כל אותם גורמים המספקים שירותים פיננסיים שלא היו מפוקחים עד היום.

 

הקמת גוף רגולטורי חדש עשויה לקחת עוד זמן ולכן ציין וינשטיין כי יש מקום לפעול כנגד תופעת העבריינות בתחום נותני שירותי המטבע כבר עתה "בטווח הביניים" – עד הקמת הרגולטור הייעודי.

 

הדבר ייעשה על ידי הגברת האכיפה כנגד עבריינות במוסדות נותני שירותי המטבע והאשראי החוץ בנקאי והידוק הפיקוח עליהם. זאת, בין היתר על ידי הקמת צוות אכיפה משולב שיעסוק בתחום זה, ועל ידי הסמכת רשות המסים להיות הגורם האמון על פעולות האכיפה הנתונות לאגף שוק ההון במשרד האוצר בתחום נותני שירותי המטבע, והרחבת סמכויות האכיפה של רשות המסים.

 

150 מיליארד שקל בשנה

נזכיר כי בחודש פברואר פרסם צוות הבדיקה בראשות המשנה ליועץ (כלכלי-פיסקלי), אבי ליכט, את מסקנותיו בנושא שירותי המטבע בראיה כוללת הן במישור המנהלי-רגולטורי והן במישור הפלילי, במטרה לפתח את ענף שירותי המטבע לענף פיננסי יעיל לגיטימי ומפותח, תוך צמצום העבריינות הקיימת בתחום.

 

מדובר בענף בו פועלים גופים שאינם מוסדות בנקאיים, אשר מספקים מגוון רחב של שירותים פיננסיים, בהן המרות מטבע וכן מתן הלוואות חוץ בנקאיות. לעיתים עוסקים גופים אלה גם במתן שירותים מעין-בנקאיים בניגוד להוראות החוק, דוגמת ניהול פיקדונות כספיים וביצוע הוראות תשלום.

 

לאור היקף פעילותו של ענף זה, העומד על למעלה מ-150 מיליארד שקל בשנה, והיעדר פיקוח ובקרה מספקים שפוגעים בציבור לקוחות ומאפשרים מעורבת מצד ארגוני פשיעה, מציע צוות הבדיקה לפעול בשלושה מישורים: הקמת רגולטור ייעודי, הרחבת ההיקף הנושאי של הרגולציה ומתן סמכויות משמעותיות לרגולטור.

 

כיום, מפוקח תחום נותני שירותי מטבע על ידי אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, אולם רמת הפיקוח אינה מקיפה ומוקפדת, כפי שממליצה הוועדה ובנוסף, באגף שוק ההון עצמו הצהירו כי הם אינם מעוניינים כלל לפקח על הענף הזה.

 

לצד הידוק האכיפה, ציינו חברי הצוות, כי הרגולציה עליה המליצו תענה גם על צורך כלכלי–חברתי מרכזי בכך שתפתח את התחרות בתחום ההלוואות ותביא עמה בשורה של ממש לציבור רחב ומוחלש הנזקק לשירותים פיננסיים ואשראי חוץ בנקאי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
יהודה וינשטיין
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים