שתף קטע נבחר

מבוכה בכנס הישראלי בניו יורק: קריאות בוז לשר האוצר האמריקני

ג'ייקוב לו נחשב לאחד הידידים הגדולים של ישראל בבית הלבן, אבל כשהוא דיבר על הסכם הגרעין עם איראן ניסו הנוכחים להפריע לו. לדבריו, "אם נראה שאיראן מרמה, נטיל מחדש את הסנקציות". מאיר דגן: "נתניהו וברק רצו להתכונן לפעולה מבלי לעבור דרך הקבינט"

 

 

מבוכה בכינוס של העיתון "ג'רוזלם פוסט" בניו יורק: נאומו של שר האוצר האמריקני, ג׳ייקוב לו, נקטע אחר הצהריים (א') בקריאות בוז של נוכחים בקהל, בהם חברי קהילות יהודיות מארה"ב. הבכיר האמריקני התייחס בנאומו להסכם הגרעין המתגבש עם איראן, והדגיש כי ארה"ב תוכל להטיל מחדש עיצומים על טהרן אם יתברר שהיא מרמה את המערב.

 

בסיום דבריו גינה השר יובל שטייניץ את קריאות הבוז ואמר כי הוא "עוזר לישראל". ג'ק לו נחשב לאחד הידידים הבולטים של ישראל בבית הלבן, והוא האחראי העיקרי לכניסתה ל-OECD.

 

בכנס משתתפים בכירי ממשל ופוליטיקאים מישראל וארה"ב, בכירי מערכת הביטחון בדימוס, עיתונאים ומובילי דעה בקרב הקהילות היהודיות. בדברים שנשא אמר שר האוצר לו שלארה"ב יש יכולת להחזיר את הסנקציות במלואן אם יתברר שאיראן מרמה וכי תהליך ההקלה בסנקציות יתבצע בשלבים בהתאם להתנהלות של איראן.

 

"עבדנו סביב העולם לבנות משטר סנקציות חסר תקדים", הוסיף. "כשהתחלנו במשטר הסנקציות אמרו לנו שזה אידיוטי. היה ספק אם הקהילה הבינלאומית תשמור על אחדות, ואם סין - צרכנית של נפט מאיראן - תוותר על חלקה. כיום איראן מבודדת מהמערכת הפיננסית הבינלאומית. אנחנו רואים כלכלה איראנית בבעיה. סנקציות הן אמצעי להביא אותם לשולחן לנהל מו"מ. לאיראן יש היסטוריה של הולכת שולל. הקונגרס יתבקש להצביע על ביטול הסנקציות רק לאחר שאיראן תמלא את ההסכם למשך שנים רבות".

 

ח"כ יאיר לפיד שהשתתף באירוע מחה לאחר מכן על קבלת הפנים שקיבל לו: "ג'ק לו הוא תומך גדול בישראל. זה היה מחזה מכוער ומביש. אם אנחנו רוצים לשמור על יחסים טובים עם הממשל האמריקני אנחנו צריכים לדעת להתנהג בנימוס ואנחנו שוב כושלים ונופלים בזה".

 

באחד הדיונים האחרים השתתף גם הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי, שאמר: "אסור לאפשר למשטר הזה להיות עם נשק גרעיני. באזור שלנו אין מרווח לטעויות. אנחנו יכולים לעשות זאת, אך ברור שעדיף בהסדר. כל האופציות צריכות להיות על השולחן ולכן סיפקנו לממשלה את האופציה הזאת".

 

ראש המוסד לשעבר מאיר דגן חזר בכנס על דברים שצוטטו ב-2012 בתוכנית "עובדה", ולפיה בנימין נתניהו ואהוד ברק ניסו בעבר "לדרוך" את הצבא לקראת פעולה מבלי לקבל את אישור הקבינט כנדרש. "מעולם לא סירבנו להוראות של ראש הממשלה נתניהו", אמר דגן. "יש לנו מערכת חוקית. גיוס שלוש דיביזיות זו החלטה של הממשלה. היא לא יכולה להתקבל על ידי ראש הממשלה ושר הבטחון. אם זה היה מתקבל בדרך חוקית - היינו מצייתים. אבל אמרנו לראש הממשלה שאם הוא רוצה להמשיך בהוראה שלו הוא צריך לפעול על פי החוק. הקוורום הוא הקבינט".

 

על המו"מ בין איראן למעצמות אמר דגן: "אני לא יודע מה יהיו תוצאות המו"מ. הרבה דברים לא נפתרו. מטריד אותי שהוא הפך למחלוקת בין ישראל וארה"ב למרות שיש לנו אותה מטרה. מה שמטריד אותי זה מה יהיה אחרי חמינאי. מה יקרה להסכם כשאיראן תהיה בשליטה של יותר רדיקלים. אני קורא שהאיראנים מסרבים לאפשר פיקוח על האתרים הצבאיים, ואם אי אפשר לפקח שם אז ההסכם חסר. עמדתי היא שפתרון דיפלומטי עדיף על צבאי, אבל יש לי ספקות אם זה ניתן להשגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סיון פרג'
ג'ייקוב לו, הערב
צילום: סיון פרג'
מומלצים