שתף קטע נבחר

ארגון הבריאות מצא: ארבעת הגורמים לחיים מאושרים

מהניתוח של מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות נמצא כי ישנם ארבעה פרמטרים מהותיים לחיים מאושרים בגיל מבוגר. פסיכולוג מנתח את תוצאות המחקרים ואומר, "מבוגרים מכל העולם מדווחים על אותם גורמים שהופכים את החיים לטובים"

מדו"ח של ארגון הבריאות העולמי עולה כי ישנם ארבעה פרמטרים זהים לחיים טובים כמבוגרים. הדו"ח מתייחס לשביעות הרצון של האדם במספר תחומים, מצבו הגופני, מצבו הנפשי/פסיכולוגי, חיי החברה, התנאים הפיסיים של סביבת המגורים וכן שביעות רצון באופן כללי מהחיים.

 

עוד כתבות במדור 60 פלוס:

20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר 

מחקר ענק מצא: אנשים עם עודף משקל מוגנים מדמנציה

4 תרגילים שיעכבו לכם את ההזדקנות 

 

איכות חיים: איך אפשר לבדוק? 

'איכות החיים' הינה מושג שמורכב משילוב של מספר תחומים. המושג הופיע במחקרים והתייחסות בתחום הפסיכולוגיה מאז שנות החמישים, בספרות המקצועית הסוציולוגית מאז שנות השבעים וקיבל חשיבות בעולם הרפואה בעיקר מאז שנות השמונים והתשעים.

 

על אף שנטען שניתן למדוד איכות חיים על פי פרמטרים אובייקטיביים כמו שיעור הרווחה הכלכלית או זמינות של שירותים הרי שבעיקר נהוג להתייחס לתפיסה סובייקטיבית.

 

ואם מתייחסים להתרשמות סובייקטיבית הרי שלמעשה מדובר בעיקר בהערכה של אדם את העומד לרשותו או את מצבו ביחס לקריטריון פנימי. לדוגמא, עד כמה האדם מעריך את כמות ואיכותם של הקשרים החברתיים. יחד עם זאת, הסתמכות רק על התחושה הסובייקטיבית יכולה להיות מנותקת מהמציאות ולכן מומלץ להתייחס למספר תחומים.

 

מסקירה של מחקרים מהשנים האחרונות עולה כי ארבעת הגורמים הבאים הם המשפיעים בעיקר על איכות החיים של מבוגרים. חשוב לציין כי אין חשיבות לסדר בו הם מוצגים כאן מפני שסדר החשיבות משתנה מעט ממדינה למדינה ובין קהילות. 

 

קודם כל: בריאות

 גם בקרב צעירים וגם בקרב מבוגרים נמצא כי המצב הבריאותי והיכולת לבצע פעולות יומיומיות משפיעים על איכות החיים. עוד עלה ששביעות הרצון של אדם מפרמטרים אלו תרמה לאיכות החיים, כך לדוגמא אנשים בוגרים שסבלו ממחלה כרונית אבל ראו את עצמם כעצמאיים ומתפקדים דיווחו על איכות חיים טובה.

 

כסף. תורם לאיכות חיים טובה בגיל מבוגר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כסף. תורם לאיכות חיים טובה בגיל מבוגר(צילום: shutterstock)

כסף זה לא מילה גסה

הימצאותם של משאבים כספיים שהולמים את צרכיו של האדם נמצאה כתורמת לאיכות החיים.

 

בארה"ב נמצא כי רמת השכלה נמוכה, חוסר תעסוקה והכנסה נמוכה ניבאו איכות חיים נמוכה בקרב מבוגרים. נתונים דומים נמצאו גם עבור מדינות מתפתחות. בקרב מבוגרים כפריים בבנגלדש נמצא כי גיל ומצב כלכלי גרוע היו הגורמים המרכזיים לאיכות חיים נמוכה. וגם במחקר מקיף שנערך בתאילנד נמצא כי מצב כלכלי נמוך ומגורים ללא בן זוג היו שני המנבאים העיקריים של איכות חיים נמוכה בקרב מבוגרים.

 

זוגיות טובה משפיעה במידה רבה על איכות החיים. המחקר מצא (shutterstock) (shutterstock)
זוגיות טובה משפיעה במידה רבה על איכות החיים. המחקר מצא(shutterstock)
 

אין זוגיות גרועה בגיל מבוגר

נטען כי נישואים גרועים לא מתקיימים בגיל השלישי מפני שהם מסתיימים בשלבים מוקדמים יותר, או שברבות השנים בני זוג מגיבים פחות לקונפליקטים בקשר. מצד שני ישנם מחקרים שמראים על ירידה באיכות הנישואים לאורך השנים.

 

מחקרים עדכניים יותר מצאו שממדים חיוביים בקשר הזוגי משפיעים במידה רבה ולטובה על איכות החיים וממדים שליליים משפיעים לרעה. איכות הקשר הזוגי נמצאה כמשפיעה גם על הבריאות הפיסית של בני הזוג. למשל, נמצא שלחצים בנישואים פוגעים במערכת החיסונית ומאיצים התדרדרות בבריאות, במיוחד ככל שאנשים מזדקנים.

 

במחקרים קיים עיסוק רב בניסיון לברר אודות הבדלים באיכות החיים בין נשואים וגרושים ונראה שהשורה התחתונה באה לידי ביטוי בממצאים על כך שמי שנהנה מתמיכה רגשית המכילה אמון, שותפות ואינטימיות מדווח על איכות חיים גבוהה יותר בהשוואה לאחרים.

 

מלבד ההיבטים הללו בקשר הזוגי לעיתים מתעורר הצורך בליווי בן זוג חולה, שעל השפעותיו של תהליך זה נכתב בכתבה אחרת במדור זה. כמו כן רבים מבני הגיל השלישי חווים התאלמנות. זו מביאה עמה רגשות אבל ותהליכי הסתגלות שכרוכים ומושפעים מאיכות הקשר הזוג שהיה עם בן/בת הזוג.

 

חברים ומשפחה תומכים בגיל מבוגר בהתמודדות עם לחצים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חברים ומשפחה תומכים בגיל מבוגר בהתמודדות עם לחצים(צילום: shutterstock)

חברים ומשפחה

מחקרים הראו כי בני הגיל השלישי שהינם בעלי רשתות חברתיות חזקות מסוגלים להתמודד ביתר יעילות עם לחצים לעומת בני גיל זה שאינם מקיימים קשרים חברתיים בעלי משמעות. עוד נמצא כי מסגרות המעניקות חוויית השתייכות לחבריה גם מגבירות את הסיכויים לעזרה ותמיכה הדדית. במיוחד כאשר מתקיימת השתייכות למסגרת דתית שמדגישה ערבות ההדדית.

 

ישנם מחקרים שמראים שככל שבני הגיל השלישי מתבגרים עולה כמות האינטראקציות עם בני משפחה ויורדת כמות אירועי הקשר עם אנשים שאינם בני משפחה, לדוגמא, חברים, מכרים ושכנים, אך באופן כללי כמות המפגשים נותרת קבועה על פי רוב.

 

איך להיות מאושרים?

 לאור כל זאת ניתן להמליץ על כמה אפיקים שלעיתים הינם מורכבים אך לאחר הפירוט הנ"ל אזכיר אותם בקצרה: להשקיע בבריאות, לטפח את הקשרים הזוגיים והחברתיים ולהעשיר את היחסים המשפחתיים.

 

יחד עם זאת יש מקום לבחון שוב ושוב את פרשנותכם למצבים ואירועים שונים. כמובן שעל פי השקפתי הרי שאת ההיבטים הללו ואת הרווחה הנפשית בכללותה ניתן גם לשפר באמצעות טיפול פסיכולוגי או תהליך רגשי אחר שהינו אחראי ומשמעותי.



הכותב הינו פסיכולוג קליני המטפל בגישה הדינמית ובגישה הקוגינטיבית-התנהגותית





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shuttestock
נמצא מה צריך לחיים טובים
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים