שתף קטע נבחר

לחצות את מדבר סהרה, להתבדות - ולשוב

עם חלום לחיים חדשים בלוב או באירופה, הרחק מהעוני הפושה, מתנקזים אלפי מהגרים לאגדז שבניז'אר. אך אחרי המדבר - אם הצליחו לשרוד היכן שמאות מתו - החלום מתנפץ. "המבריחים הכו אותנו. אם מישהו נפל מהרכב, הנהג לא עצר"

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בעיירה מאובקת בקצה מדבר סהרה, פוגשים מהגרים המחכים להילקח בחטף לחיים חדשים בצפון אפריקה ובאירופה במהגרים אחרים שחזרו חסרי כל ומשוללי תקוות ואשליות.

 

עוד חדשות בעולם :

מת נשיא טורקיה לשעבר סולימאן דמירל

לראשונה זה 144 שנים: דוב שחור באינדיאנה

הלבנה שהזדהתה כשחורה: "זה מהקרביים"

 

אוסמן בלדה קפץ זה הרגע מאוטובוס שהגיע מסנגל לאחר מסע בן שבוע דרך מאלי ובורקינה פאסו ליעד - העיר אגדז שבצפון ניז'אר. העיר, שבעבר הייתה צומת דרכים חשוב במסלולם של סוחרים עתיקים, הפכה לאחרונה לעיירה המושכת אליה מהגרים לא חוקיים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

את נעלי הכדורגל הותיר בלוב. עלי אידריסו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
את נעלי הכדורגל הותיר בלוב. עלי אידריסו(צילום: AFP)
עבור אוסמן (22) מדובר בקטע הדרך הראשון של מסע מפרך, שהוא מקווה כי יסתיים בחופי איטליה. אך החלק הקשה ביותר עוד לפניו.

 

רבים מאלה שהלכו לפניו מתו כשחצו את המדבר. אחרי הסהרה, יהיה עליו לנווט דרך לוב מוכת הקרבות, לחצות אל מעברי הים התיכון ואז - להגיע לחלק המפחיד ביותר - לשרוד את המסע הימי לאירופה על סירות רעועות שגבו את חייהם של כ-1,800 מהגרים בחצי השנה האחרונה.

 

אוסמן אומר כי הוא סומך על אלוהים שישמור עליו במהלך חציית הים התיכון. הוא מאמין כי השגחה עליונה היא זו שהגנה על אחיו הגדול במסעו לספרד לפני כמה שנים. "אני לא מפחד", מכריז הצעיר השדוף.

 

אח אחד של אוסמן גר כאמור בספרד, ואח נוסף שלו מתגורר בלוב. שניהם משלמים עבור מסעו שעולה לפחות כ-400 אירו, חציית הסהרה עולה לפחות 130 אירו. כך טוענים המהגרים. המסע רצוף סכנות, אך צעירים רבים בסנגל מוכנים לקחת את הסיכון ולא להיקלע לחיים של עוני. "אם לא אעזוב כדי למצוא עבודה, לא אוכל להתקדם", מסביר אוסמן.

 

"מאות מתים בסהרה ובלוב"

עלי אידריסו מגאנה חלם גם הוא להתקדם. הוא לא תכנן להגיע לאירופה, אלא רק ללוב, שם קיווה להפוך לכדורגלן מפורסם ובסופו של דבר לחזור למולדתו כדי להתקבל לנבחרת הלאומית. אך תוכניותיו הגדולות התפוגגו כמעט מיד עם צאתו מאגדז לפני שנה וחצי, כשעלה למשאית יחד עם 24 מהגרים נוספים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"לא היו לנו מספיק מים ומזון. והם (המבריחים) הכו אותנו", אמר לסוכנות הצרפתית לאחר שחזר לאגדז מלוב בג'יפ מאובק.

 

בעוד זרם המהגרים שסירותיהם טובעות או נגררות בים התיכון מתועד כמעט במלואו, לא הרבה ידוע על האודיסיאה המדברית. לפני נתונים רשמיים, 60 אחוזים מתוך 45 אלף המהגרים הלא חוקיים שהגיעו לאיטליה השנה, עברו במסעם דרך ניז'אר. אתמול דיווחה הממשלה כי 33 נהרגו בשבוע האחרון במהלך המסע בסהרה.

 

ג'יוספה לופרטה, ראש המשלחת של הארגון הבינלאומי להגירה (IOM) בניז'אר, סבור כי "מאות" מהגרים מתים כל שנה בסהרה ובלוב - מצמא, מרעב, בתאונות או מהתעללות. "מה שאנחנו רואים בים התיכון עלול להיות רק קצה הקרחון", הוסיף.

 

הנהג לא עוצר גם אם מישהו נופל בטעות

באוקטובר 2013 נמצאו ברחבי הסהרה גופותיהם של 92 מהגרים. הם מתו מצמא לאחר שמבריחיהם נטשו אותם במדבר, אף שהבטיחו לקחת אותם לאלג'יריה. "אם מהגר נופל בטעות מהרכב, הנהג לא עוצר, אלא ממשיך במסע", סיפר אמאדו חמידין מליקי, ראש המשלחת באגדז לסוכנות הצרפתית.

נקשרים למכוניות כדי לא ליפול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נקשרים למכוניות כדי לא ליפול(צילום: AFP)
אם המהגר בר מזל, מכונית אחרת תחלץ אותו. אם לא, הוא יישאר לבד וייאלץ לשוטט בעצמו במדבר. "ראיתי אנשים מתים במדבר", מעיד עלי בפשטות. אף שהצעיר הגנאי הגיע ללוב ללא פגע, חווייתו הקשה לא הסתיימה שם.

 

מכשיר הטלפון והמסמכים המזהים שלו נגנבו זמן קצר לאחר הגעתו והוא נאלץ להיאבק בגילויי גזענות שחווה.

"הם מתייחסים לאנשים שחורים כמו אל חיות", אמר. עלי מצא עבודה כפועל בניין ועד "24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע". יותר משנה אחרי בלוב, חלומו היה רחוק מתמיד. "אפילו לא ראיתי מגרש כדורגל", אמר בייאוש.

 

גם את נעלי הכדורגל שלקח עמו - סמל לחלומו השבור - הוא הותיר מאחוריו בלוב. "זה כל מה שנשאר לי", אמר בעודו מצביע על חלוקו החום (בובו), שהתלכלך במהלך המסע בן השבוע מטריפולי.

 

הרשויות בניז'אר אמרו כי הן צופות שכ-15 אלף מהגרים יעברו דרך אגדז ב-2015, רובם בדרכם ללוב, ומשם כנראה לאירופה. אך מליקי אמר כי אלפים אחרים כבר חזרו לאגדז השנה - חסרי כל, סובלים מתשישות ומבעיות נשימה כתוצאה מהאבק ששאפו במהלך נסיעותיהם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עלי. החלום להיות כדורגלן הולך ומתרחק
צילום: AFP
מומלצים