שתף קטע נבחר

האו"ם מותח ביקורת, צה"ל מתאמן: "דו"ח שאבאס לא יפגע בביטחון החיילים"

על רקע הביקורת הצפויה עקב מסקנות ועדת שאבאס, ממשיכות חטיבות החי"ר בצה"ל להתכונן למלחמה הבאה. במהלך תרגיל הנח"ל אומר המג"ד ברק רובין: "אנחנו יותר ערכיים מה שצריכים להיות. מבחינים בין אויב לבין בלתי מעורב"

 

אימון חטיבת הנח"ל. האו"ם לא יפגע בביטחון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אימון חטיבת הנח"ל. האו"ם לא יפגע בביטחון(צילום: דובר צה"ל)

מתאמנים למלחמה הבאה – ומתעלמים מהביקורת מהאו"ם: ערב פרסום דו"ח מועצת זכויות האדם של האו"ם על ידי ועדת שאבאס, שצפויה לתקוף את צה"ל על פעילותו במבצע צוק איתן, הלוחמים והקצינים שהשתתפו במבצע עסוקים בעיקר בהכנות למלחמה הבאה.

 

בזכות תוספות תקציביות הגבירו בחודשים האחרונים בזרוע היבשה את האימונים, שרובם כך נראה הם באוריינטציה צפונית, ואמורים לשפר את מוכנות הכוחות למלחמה בלבנון. מלחמה שכזו, לפי מרבית ההערכות בצמרת צה"ל, צפויה לגבות כמות גדולה בהרבה של אזרחים לבנונים הרוגים בהשוואה לקיץ הקודם בעזה, כולל הרס בעשרות כפרים שיעים בדרום לבנון שבהם משתמש חיזבאללה בבתי משפחות לטובת חמ"לים ומשגרי רקטות.

 

אחת החטיבות שכעת נמצאת באימון אינטנסיבי שנמשך 13 שבועות זו שהייתה הראשונה להיכנס להילחם ברצועה ביולי שעבר: הנח"ל. בשיחה עם מפקד גדוד הסיור של החטיבה, סגן-אלוף ברק רובין, נדמה שהביטחון העצמי בהתקדמות הכוחות בתמרון הבא של חייליו לא ייפגע בעקבות הדו"ח המסתמן שעלול לסבך הן אותו והן קצינים נוספים שלחמו ברצועה.

סא"ל רובין. "לחי"רניק יש פחות דילמות מטייס" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
סא"ל רובין. "לחי"רניק יש פחות דילמות מטייס"(צילום: דובר צה"ל)

"בצוק איתן שמרנו במשך שלושה ימים על משפחה פלסטינית אחרי שהשתלטנו על הבית שלה. נתנו להם אוכל", אומר ל-ynet סא"ל רובין. "ירינו 11 טילי גיל על מטרות טרור. 9 פגעו, אחד לא הצלחנו בגלל תקלה טכנית, ואת האחרון הלוחמים הסיטו עם הג'ויסטיק ברגע האחרון אחרי שזיהינו בלתי מעורבים ליד המטרה.

 

"היום לטייס קרב יש יותר דילמות מאשר לחי"רניק. כי אם חי"רניק ייכנס לבית חשוד עם קנה שלוף וייראה משפחה בסלון, לא תהיה לו בכלל דילמה. דילמה תהיה למשל לגבי אמבולנס חשוד, כי כבר ראינו שהם העבירו דרכם מחבלים. במלחמה אנו ערכיים יותר ממה שאנו צריכים להיות. לכל פעולה שאנו מבצעים יש גיבוי משפטי וכלים שהצבא נותן. מאפשרים לנו להתמודד טוב יותר במצבים האלה".

 

בניגוד לתרגילים קודמים, באימון בבקעת הירדן הלוחמים לא עוסקים בזיהוי ואבחנה בין מעורבים לבלתי מעורבים בלחימה בשטח בנוי. "אצלנו בנח"ל לא צריכים לא לדבר על זה בכלל, זה בכלל לא נושא שאפשר להתאמן עליו", אומר סא"ל רובין. "התנהגות מול אוכלוסייה היא דבר משמעותי ולא משנה אם אתה בעזה או במחסום ברמאללה. החיילים יודעים היטב שלא נפגע בחף מפשע ולא ברכוש. אם ניכנס לבית אז לא נשב על הספות שלהם ולא נאכל מהפסטה שלהם. כשנצא מהבית ננקה אחרינו. זה המצפון הערכי שלנו לצד המקצועיות שלנו: להבחין בין אויב שבו נפגע, לבין בלתי מעורב. ולא משנה אם הוא בן 20 או בת 90".

מתאמנים ופוזלים לגבול הצפון (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מתאמנים ופוזלים לגבול הצפון(צילום: דובר צה"ל)

לוחמי גדוד הסיור של הנח"ל סיימו בשבוע שעבר תרגיל גדודי מלא שכלל תמרון יבשתי נרחב של עשרות ק"מ ותרגולת לחימה במתחמים בנויים ופתוחים. בעימות הבא בלבנון או בעזה אמורים הגדס"רים להוביל את הלחימה התת-קרקעית, נושא שהפתיע את הצבא בצוק איתן. כלקח הוקמו בפלוגות הסיור צוותי לחימה ייחודיים למנהרות, שעוברים אימון ייעודי. בעתיד צפויים להירכש עבורם אמצעי לחימה רלבנטיים, בהם מכשירי קשר מיוחדים למנהרות, מערכות נשימה ואקדחים.

 

סא"ל רובין לא חיכה לסיום עבודות המטה וכבר החל ליישם בגדודים שלו לקחים שגיבש עם קציניו מצוק איתן: "החלטנו למקד יותר פלוגות הסיור במשימות פשיטה ותקיפה במקום באיסוף מודיעין, ולכן נצטרך יותר אמצעי ראיית לילה ללוחמים. גם חיזקנו את צוותי הצלפים שלטעמי לא פעלו מספיק בצוק איתן".

 

הוא יוצא נגד היוזמה שהוקפאה בצה"ל בחודשים האחרונים לביטול גדודי הסיור ולחזור לתקופת היחידות החטיבתיות: "הצגנו תפיסה שלפיה יש בגדס"רים אלמנטים ארכאיים ולא רלבנטיים לאויב כיום, ולכן גיבשנו מהפיכות קטנות עם מיקוד למקצועות לחימה ספציפיים. בפלוגות החה"ן (חיל הנדסה, י"ז) השינוי צריך להיות הכי גדול, עם יותר למידה ושימוש במטענים למשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
תרגיל חטיבת הנח"ל
צילום: דובר צה"ל
מומלצים