"במצב הנוכחי - האדם ייכחד תוך עשרות שנים"
פרופ' אורי מרינוב הזהיר בראיון לאולפן ynet כי אם מגמת התחממות כדור הארץ תימשך - האדם וגם בעלי חיים נוספים יעלמו. הוא אמר כי ההתחממות מתקדמת בקצב מהיר, הרבה יותר ממה שחששנו בעבר והיא מביאה שינויים גלובליים, שמשפיעים על הצמחים, בעלי החיים וגם על האדם
מדענים באוניברסיטאות מובילות בארצות-הברית פרסמו בסוף השבוע דו"ח לפיו כדור הארץ נמצא בתחילת עידן ההכחדה השישי - שבו עלול להיעלם גם האדם. פרופ' אורי מרינוב, לשעבר מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, אומר היום (א') בראיון לאולפן ynet כי בנוגע להכחדת האדם, "לצערי זה לא יהיה כמה מאות שנים, אלא כמה עשרות שנים".
לפי המחקר, מאז ההכחדה החמישית שבה נעלמו הדינוזאורים לפני 65 מיליון שנה, לא הייתה היעלמות מהירה כל כך של מינים. לדברי החוקרים, "אם השיעור של שתי ההכחדות האחרונות של יונקים היה כשניים ל-10,000 מינים בכל 100 שנים, השיעור במאה האחרונה גבוה פי 114 מאשר היה לפני הפעילות של בני-האדם, גם כאשר מסתמכים על ההערכות השמרניות ביותר של הכחדת מינים". על-פי החוקרים, מאז שנת 1900 נכחדו יותר מ-400 מינים של בעלי חיים.
פרופ' מרינוב, חבר בסגל בית הספר לקיימות של המרכז הבינתחומי הרצליה, אומר כי "כל האינדיקציות מוכיחות שההתחממות מתקדמת באופן מהיר והיא מביאה בעקבותיה שינויים גלובליים, שמשפיעים על בעלי החיים והצמחים וגם על האדם". הוא הוסיף כי מדובר בתופעה שמשפיעה על כל מקום בעולם, והזהיר כי אם לא ינקטו אמצעים קיצוניים באופן מיידי – זה מה שעלול לקרות.
בהתייחסות למחקר עצמו, שנערך על-ידי מדענים מאוניברסיטאות סטנפרוד, ברקלי ופרינסון, אמר פרופ' מרינוב: "המחקר מוסיף מידע על מה שידענו כל הזמן. הוא קצת נותן מספרים לקצב ההיעלמות של מינים ובעלי חיים. הוא נותן לזה הערכה כמותית, שתופסת יותר כותרת. אנחנו עדים לקצב היעלמות מהיר של מינים. אנחנו רואים השפעות על בני אדם. מאות אלפי בני אדם מתים בכל שנה כתוצאה מההתחממות".
ומה תהיה ההשפעה של ההתחממות? פרופ' מרינוב: "פני המים בימים יעלו, אזורים שלמים יוצפו. תהיינה מעלות חום גבוהות יותר. שנת 2014 הייתה השנה החמה ביותר שהייתה אי פעם. במעלות גבוהות יותר יהיה צורך ביותר אנרגיה. אם זה יישאר פחם, נפט וגז – ישתמשו בהם יותר. תהיה הפשרה של הקרחונים באזורים הצפוניים. הצבע של הקרחונים יהפוך לכחול והם יספגו יותר קרני שמש וההמסה תיגבר".
לגבי המצב בישראל, אמר פרופ' מרינוב כי אצלנו המצב פחות טוב ממקומות אחרים בעולם. "אנחנו מתחממים בקצב יותר מהיר משאר העולם. יש לנו חוף ים שאנו חשופים לשינויים שיחולו בו. המדבר יטפס צפונה, יהיה לנו פחות גשם. לכן אנחנו יותר רגישים לעומת מקומות אחרים בעולם", הוא אמר.
אז מה צריך לעשות? פרופ' מרינוב: " אנחנו צריכים להפסיק את השימוש בנפט, פחם ואחר כך גז – ולעבור לשמש ורוח".