שתף קטע נבחר

המשנה ליועמ"ש: נתניהו יכול לעסוק בנושא הגז

הח"כים גלאון, שמולי וחנין טענו שראש הממשלה מצוי בניגוד עניינים בעקבות מכתב שקיבל משלדון אדלסון בתפקידו כיו"ר היוזמה העסקית ארה"ב-ישראל ובו גם הצעה לייעל את הרגולציה בתחום הגז. נתניהו: טובת הציבור מנחה אותי. אדלסון: איני מדבר עם נתניהו בשמם של עסקים כלכליים כלשהם, כולל עסקיי שלי

 

המכתב של אדלסון לנתניהו. בלשכת רה"מ טוענים כי לא שוחח עמו במישרין או בעקיפין על נושא הגז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המכתב של אדלסון לנתניהו. בלשכת רה"מ טוענים כי לא שוחח עמו במישרין או בעקיפין על נושא הגז(צילום: רויטרס)

עוד לפני שהממשלה אישרה את העברת הסמכויות בנושא הגז לידיה, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דינה זילבר דחתה הבוקר (א') את בקשתה של יו"ר מרצ זהבה גלאון ושל ח"כים נוספים לפסול את ראש הממשלה בנימין נתניהו מלעסוק בנושא הגז הטבעי. בסוף השבוע כתבה גלאון בעמוד הפייסבוק שלה כי הסיבה לפנייה שלה ליועץ היא המכתב שנחשף בעיתון "הארץ" ולפיו "המיליארדר שלדון אדלסון ביקש מנתניהו לייעל את הרגולציה בתחום הגז הטבעי".

 

גלאון הוסיפה כי "הסיבות שבגללן נתניהו מעוניין לרצות את אדלסון, גדול תומכיו ושופריו, ברורות. אבל ראש הממשלה הוא לא מעל החוק, ואם הוא נגוע בניגוד עניינים אסור לו לקבל את ההחלטה הזאת. ממילא לא ראוי מבחינה דמוקרטית שהוא יקבל אותה ולא הכנסת... זה מאבק על מי מקבל את ההחלטות על העתיד של כולנו – נציגי הציבור או נציגו של שלדון אדלסון".

 

זילבר השיבה הבוקר לגלאון כי היא מכשירה את המשך עיסוקו של נתניהו בנושא. "לאחר בחינת הדברים עמדתנו היא כי אין מקום לפסילת ראש הממשלה מעיסוק בנושא הגז הטבעי", כתבה זילבר לגלאון, ונימקה: "ראשית, ראש הממשלה מסר כי הוא מעולם לא שוחח עם אדלסון בענייני מדיניות משק הגז, לא בדרך ישירה ולא בדרך עקיפה. שנית, הפנייה שנשלחה למשרד ראש הממשלה בחתימת שלדון אדלסון, נשלחה מטעם גוף הפועל מטעם לשכת המסחר האמריקנית ואין מדובר בפנייה העוסקת בעסקיו הפרטיים של שלדון אדלסון. שלישית, בכל מקרה, המתווה לטיפול בגז הטבעי הוא מתווה שגובש על ידי צוות ממשלתי רחב שכלל נציגים רבים של המשרדים והרשויות הרלוונטיים. רביעית, ההחלטות בדבר אופן קידום המתווה ואישורו אינן צפויות להתקבל על ידי ראש הממשלה בלבד".

אדלסון כותב לנתניהו על דרכים לייעל את משק הגז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אדלסון כותב לנתניהו על דרכים לייעל את משק הגז(צילום: רויטרס)

חיזוק הקשר המחקרי והפיתוחי בין ישראל לארה"ב. על החתום שלדון אדלסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיזוק הקשר המחקרי והפיתוחי בין ישראל לארה"ב. על החתום שלדון אדלסון(צילום: רויטרס)

עוד קודם לכן הודיע ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) כי בכוונתו לבקש מיו"ר הוועדה לביקורת המדינה לקיים דיון דחוף בעניין כבר השבוע. שמולי: "עכשיו ברור מהיכן התפרצה לה הבהילות של נתניהו לסיים את עניין הגז כמה שיותר מהר, גם במחיר פגיעה באינטרס הציבורי. ראש הממשלה מצוי כאן בניגוד עניינים חמור. הוא אינו יכול עוד לעסוק בסוגיה ובוודאי שלא להוביל אותה. שר האוצר שלו פסל את עצמו על הרבה פחות מזה, על מראית עין. נתניהו נדרש לעשות אותו הדבר".

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הוסיף: "זה כל כך פשוט וכל כך מתחייב: כשפטרונו של נתניהו מעורב בעסקי הגז, אסור לנתניהו להמשיך לקבוע את ההחלטות בעניין".

 

פניית חברי הכנסת ליועץ המשפטי לממשלה באה בעקבות פרסום של העיתונאי אורי בלאו ביום שישי בעיתון "הארץ". בידיעה שפרסם כתב בלאו: "ב-17 ביולי אשתקד - היום שבו החל השלב הקרקעי של מבצע צוק איתן, טנקים שעטו לצפון רצועת עזה ועשרות רקטות נורו לעבר ישראל - התקבל בלשכת ראש הממשלה בירושלים מכתב מאחד מתומכיו הגדולים והמובהקים של בנימין נתניהו: המיליארדר האמריקני שלדון אדלסון".

 

לפי "הארץ", "אדלסון, המוכר בעיקר כבעל בתי קזינו בלאס וגאס ובמקאו, פנה לנתניהו תחת כובע אחר שלו: יו"ר היוזמה העסקית של ארה"ב-ישראל, גוף הפועל תחת לשכת המסחר האמריקנית. אחד מחברי הדירקטוריון של 'היוזמה העסקית ארה"ב-ישראל' הוא סגן נשיא חברת נובל אנרג'י למזרח התיכון, קית אליוט, והוא האיש שאחראי לאינטרסים של החברה בישראל. נובל אנרג'י מתמחה בחיפוש ובהפקה של גז טבעי ושותפה במאגרים תמר ולווייתן בארץ".

 

מכתבו של אדלסון, באורך שלושה עמודים, מפרט את תוכניות "היוזמה העסקית" לחיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות. בין היתר מציע אדלסון במכתבו "לעדכן את הסכם הסחר החופשי בין ישראל לארה"ב, לפתוח נציגות של לשכת המסחר בישראל, לעודד ביקור משלחות מארה"ב ולחזק את שיתוף הפעולה במחקר ובפיתוח".

קורא לקיום דיון דחוף בוועדה לביקורת המדינה. ח"כ איציק שמולי (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קורא לקיום דיון דחוף בוועדה לביקורת המדינה. ח"כ איציק שמולי(צילום: ירון ברנר)

לפי הארץ, "התעשייה היחידה שמוזכרת באופן ספציפי במכתב היא שוק הגז, ואדלסון מבקש במכתבו 'לייעל את הרגולציה בתחום הגז הטבעי בישראל ולפתח קמפיין משותף שיסביר את יתרונות התעשייה'". בלאו מסביר בכתבה כי "רגולציית הגז בישראל קריטית עבור חברת נובל אנרג'י, החברה בארגון שבשמו פנה אדלסון לנתניהו. נובל אנרג'י, ביחד עם חברת דלק, מנהלות משא ומתן עם המדינה על תנאי הרגולציה של מאגרי הגז שבהם היא שותפה".

 

וכך כותב אדלסון: "הגילויים ההיסטוריים של גז טבעי מציינים פרק חדש ומרגש בשיתוף הפעולה המסחרי. שיתוף פעולה אמריקני-ישראלי חסר תקדים... בייחוד בהקשר של גילוי וייצור מאגרי הגז הטבעי הימיים, יצר הזדמנויות יקרות ערך לחברות אמריקניות, כמו גם תועלת כלכלית וביטחונית לאזרחי ישראל. אנחנו מציעים שיתוף פעולה טכני לגופים הרלוונטיים בישראל, לטובת פיתוח מדיניות רגולטורית מודרנית להשקעה בתחום הפחמימנים... משרדך תמך מאוד בפעילות לשכת המסחר, כולל רק לפני שבועות ספורים עם ביקור אנשי הלשכה בישראל... אנחנו מצפים לחזק את שיתוף הפעולה כדי לקדם את היוזמות החשובות הללו".

 

לטענת "הארץ", כעבור כחודש, בזמן שהמבצע בעזה נמשך, נשלחה לאדלסון תשובה מטעם מנכ"ל משרד ראש הממשלה אז, הראל לוקר. "מר אדלסון היקר", כתב לוקר, "ראש הממשלה העביר לי את מכתבך... וביקש ממני לרכז את המאמצים לקדם את מטרותינו המשותפות. אנא, היה סמוך ובטוח כי ראש הממשלה מעריך ושותף לרצונך להמשיך ולחזק את היחסים הכלכליים - החזקים גם כך - בין מדינותינו".

 

לוקר הוסיף, לפי הידיעה ב"הארץ", כי "אנחנו מצפים לעבוד יחד עם הלשכה על מנת לקדם את היוזמות המפורטות במכתבך, וכבר פתחנו בהכנות לדיאלוג אסטרטגי-כלכלי בין שתי הממשלות, שאני מצפה שיתחיל בעתיד הקרוב. דיאלוג זה יעזור לקדם שותפויות עסקיות בין שתי המדינות בסקטור הציבורי והפרטי כאחד".

 

ואכן, לטענת "הארץ", "כעבור כחודש קיבלו נציגים של מרבית משרדי הממשלה, כמו גם נציגים ממטה תחליפי הנפט וממטה הסייבר, הפועלים במשרד ראש הממשלה, הזמנה לדיון בנושא 'קידום קשרי כלכלה עם ארה"ב'". לפי הארץ, "הדיון התקיים באמצע ספטמבר במשרד הכלכלה".

 

לשכת רה"מ: נתניהו מעולם לא שוחח עם אדלסון בעניין הגז

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה כי "ראש הממשלה מעולם לא שוחח עם מר אדלסון בענייני מדיניות משק הגז, לא בדרך ישירה ולא בדרך עקיפה. השיקול היחיד שמנחה את ראש הממשלה נתניהו גם בסוגיה זאת הוא טובת כל הציבור בישראל, ולכן הוא אימץ את המלצת הצוות הממשלתי שבחן את האינטרסים הכלכליים, המדיניים והביטחוניים של מדינת ישראל. ראש הממשלה לא התערב בעבודת הצוות ולא הנחה את הצוות בדבר פתרון כזה או אחר".

 

 

עוד נמסר כי "האזכור היחיד לנושא עלה לפני שנה במכתב ששלח שלדון אדלסון בתוקף תפקידו כיו"ר גוף הפועל תחת לשכת המסחר האמריקנית, ומטרתו של הגוף הזה לקדם את המסחר בין ישראל לארה"ב. במכתב צוינו יוזמות עסקיות, ונושא הגז עלה בו רק כאזכור כללי, ללא פרטים וללא הצעה למדיניות כלשהי. אין שום קשר בין המכתב הזה לבין מתווה הגז שגובש על ידי הצוות הממשלתי שבו היו חברים בכירי משרד ראש הממשלה, משרד האוצר, משרד המשפטים, משרד הכלכלה ומשרד האנרגיה. מסקנותיו של הצוות הממשלתי הוצגו לראשונה לראש הממשלה רק לפני כחודש, וראש הממשלה נתניהו לא התערב בעבודת הצוות ולא הנחה את הצוות בדבר פתרון כזה או אחר".

 

בלשכת רה"מ מסרו גם כי "כאמור השיקול היחיד שמנחה את ראש הממשלה נתניהו גם בסוגיה זאת הוא טובת כל הציבור בישראל, והטובה הזאת מחייבת קבלת החלטה מהירה להוצאת הגז ממעמקי הים. לכן על בסיס המלצת הצוות הממשלתי אימץ ראש הממשלה נתניהו את המתווה המוצע שגובש על בסיס בחינת האינטרסים הכלכליים, המדיניים והביטחוניים של מדינת ישראל".

 

בתשובה לשאלה אם ראש הממשלה שוקל להימנע מפעילות בנושא הגז, כפי שדרשו כמה ח"כים, נמסר מלשכת נתניהו: "לא, ראש הממשלה נתניהו מתכוון להוביל באחריות את פתרון הנושא לטובת כל אזרחי ישראל".

 

בתגובה לשאלה אם נתניהו אינו מחויב לדוגמה שנתן שר האוצר משה כחלון כשהחליט להימנע מלעסוק בנושא לאור יחסיו עם קובי מימון, נמסר מלשכת נתניהו: "אדלסון אינו הבעלים של מי מהחברות השותפות בגילויי הגז מול חופי ישראל ולכן לא ניתן להשוות". בתשובה לשאלה אם אדלסון שוחח עם ראש הממשלה בנוגע לעסקים אחרים שבבעלותו אמרו בלשכת נתניהו כי "ראש הממשלה אינו מקדם את ענייניו הכלכליים של אדלסון. אין דיאלוג בנושאים כלכליים בין רה"מ לאדלסון. גם המענה למכתב של אדלסון אינו מהווה דיאלוג בנושאים כלכליים".  

 

מטעמו של שלדון אדלסון נמסר לעיתון "הארץ": "לשכת המסחר האמריקנית, כמו לשכות מסחר אחרות בעולם, מקדמת יחסים עסקיים בין מדינות, אבל אינה מקדמת שום חברה ספציפית בענף כלשהו, כדי להימנע ממשוא פנים ומקונפליקטים. אני יו"ר לשם כבוד של הארגון ואיני מעורב בשום חברה ספציפית - גם לא בחברה שלי. אני מעוניין אך ורק לקדם ולעודד יחסי מסחר איתנים בין ארה"ב לישראל. לא ידוע לי אילו חברות הן חלק מהיוזמה ואיני זוכר את פרטי המכתב שאליו מתייחס הכתב. מעולם לא שוחחתי עם ראש הממשלה על המכתב הזה או על מסר אחר שנוגע לחברה כלשהי. מעולם גם לא דיברתי עם מישהו מחברת נובל אנרג'י. איני מנהל שום שיחות עם ראש הממשלה בנושאי כלכלה או בשמם של עסקים פרטיים כלשהם, כולל עסקיי שלי. אותם אנשים שבעיניהם התמיכה שלי בישראל היא בעייתית - זו הבעיה שלהם, לא שלי. אין כל קשרים עסקיים בין חברות כלשהן, כולל שלי, לבין ראש הממשלה, ומעולם לא ביקשתי ממנו לקיים קשרים כאלה. העניין שלי הוא אך ורק ליצור, כפי שאמרתי, יחסי מסחר מאקרו-כלכליים איתנים יותר בין שתי המדינות".  

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים