שתף קטע נבחר

יומיים לדד-ליין: חילוקי דעות על מצב השיחות

"זה הולך להיות קשה, אך אפשרי", אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי כש-30 ביוני, תאריך היעד להשיג הסכם גרעין סופי, עומד באופק. שר החוץ הבריטי: "חילוקי דעות משמעותיים". שר החוץ האיראני שב לטהרן להתייעצויות

 

מסביב לשולחן בווינה, אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסביב לשולחן בווינה, אתמול(צילום: רויטרס)

48 שעות גורליות - התייעצות בטהרן, מחשבות חיוביות מצד המעצמות: יומיים בלבד נותרו להשגת הסכם גרעין סופי בין איראן למעצמות. שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף עזב היום (יום א') את וינה בדרכו לטהרן לטובת התייעצויות וישוב מחר.

 

לפי גורם איראני, זריף שב כדי להתייעץ עם ההנהגה ברפובליקה האיסלאמית כשכרגע לא מעט חילוקי דעות עם מדינות המערב. אתמול אמר זריף: "נגיע להסכם אם המעצמות ינקטו צעדים חיוביים ולא יגזימו בדרישותיהן, ויחתרו לדרישות הגיוניות". במקביל, דובר המשלחת האיראנית לשיחות הגרעין בווינה אמר כי השיחות יימשכו מעבר ל-30 ביוני, תאריך היעד. על פי הדיווח ברשת החדשות האיראנית בשפה הערבית "אל-אעלם", תאריך היעד לשיחות יידחה לחודש הבא. עוד דווח כי הנציגים האיראנים סירבו לאפשרות של עריכת מפגשים בין פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לבין מדעני הגרעין האיראנים, והציעו כי במקום סריקת המתקנים הצבאיים יילקחו מהם דגימות.

 

בינתיים, בצד השני מנסים לשדר אופטימיות. "אם יהיה צורך בעוד כמה ימים, נשתמש בהם", אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני. "זה הולך להיות קשה, אבל לא בלתי אפשרי".

שר החוץ הצרפתי פביוס באוסטריה (צילום: AP) (צילום: AP)
שר החוץ הצרפתי פביוס באוסטריה(צילום: AP)

גם ראש סבא"א יוקיה אמאנו הגיע לטובת השיחות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גם ראש סבא"א יוקיה אמאנו הגיע לטובת השיחות(צילום: EPA)

מחוץ לבית המלון שבו נערכות השיחות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחוץ לבית המלון שבו נערכות השיחות(צילום: AFP)

מוגריני אמרה את הדברים לפני פגישה עם מקבילה מארה"ב, בריטניה, צרפת וגרמניה. שר החוץ הבריטי פיליפ המונד נשמע פחות אופטימי ממוגריני. "יש חילוקי דעות משמעותיים בנוגע לפרשנות ההסכם מצד איראן", אמר המונד.

 

הבוקר בפתח ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לשיחות ואמר: "יומיים לפני פקיעת מועד השיחות להשגת הסכם בין המעצמות לאיראן, אין שום דרישה לשינוי התנהגותה של איראן ויש התעלמות מוחלטת מכל הפרותיה, מכל דרישותיה הקיצוניות והוויתורים לאיראן הולכים וגדלים. אנחנו רואים לנגד עינינו נסיגה מובהקת של קווים אדומים שהמעצמות הציבו לעצמן רק לאחרונה ובפומבי. אין שום סיבה להזדרז לחתום על ההסכם הרע הזה שנעשה גרוע מדי יום".

 

כבר עם תחילת סבב השיחות הנוכחי הקפידו הצדדים לשמור על פסימיות זהירה. גורם מערבי מסר כי "הימים הקרובים יהיו קשים במיוחד" וכי ישנה אפשרות כי השיחות יחרגו מתאריך היעד ביומיים או בשלושה.

 

המחלוקת נסובה בעיקר על סוגיית הסנקציות. בשבוע שעבר הבהיר מנהיגה הרוחני של איראן, עלי חמינאי, שכדי לחתום על הסכם גרעין סופי יהיה על המערב להסיר מעל איראן את כל הסנקציות מיד עם חתימת ההסכם. אולם וושינגטון ואירופה מתעקשות להסיר את הסנקציות באופן הדרגתי, בהתאם למידת יישום ההסכם מצדה של איראן.

 

כאילו כל זה לא הספיק, הנשיא אובמה ספג בשבוע שעבר מכה מבית, כשקבוצת יועצים ביטחוניים ומדיניים אמריקנים בכירים, בהם חמישה שעבדו בצמוד אליו בכהונתו הראשונה, פרסמו מכתב חריף שמזהיר מפני ההסכם המתגבש עם איראן. "הסכם גרעין עם איראן לא יעמוד בסטנדרטים שהממשל עצמו הציב כהסכם טוב", נכתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
זריף אתמול. שב לאיראן להתייעצות
צילום: AFP
מומלצים