שתף קטע נבחר

הדו"ח על צוק איתן הוצג במועצת זכויות האדם

מועצת זכויות האדם, הידועה ביחסה השלילי לישראל, דנה בדו"ח בז'נבה. בישראל מעריכים כי יהיה רוב במועצה לאימוצו ולהקמת מנגנון שיעקוב אחר יישומו. מחוץ לדיון יפגינו מאות פעילים פרו-ישראלים

דו"ח ועדת החקירה של האו"ם לאירועי צוק איתן הוגש הבוקר (יום ב') למועצת האו"ם לזכויות אדם בז'נבה, כשבחוץ הפגינו מאות פעילים פרו-ישראלים. במועצה מתקיים דיון עליו, אך ההצבעה תיערך כנראה רק לקראת סוף השבוע. 

 

ועדת החקירה הבינלאומית של האו"ם שבדקה את אירועי צוק איתן, בראשותה של מרי מקגוואן-דיוויס, חשפה ממצאים קשים נגד ישראל וארגוני הטרור בעזה והאשימה הן את ישראל והן את חמאס בביצוע פשעי מלחמה. הוועדה קבעה כי שליש מההרוגים בעזה ילדים והמליצה לפתוח בחקירה בבית הדין בהאג. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינה את הדו"ח מוטה.

הפגנה מחוץ לדיון במועצה בז'נבה (צילום: מעבר לקשת) (צילום: מעבר לקשת)
הפגנה מחוץ לדיון במועצה בז'נבה(צילום: מעבר לקשת)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

דיון בז'נבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דיון בז'נבה(צילום: רויטרס)
 

עדיין לא ברור מה יהיה הנוסח של הצעת ההחלטה שתובא להצבעה ובימים האחרונים מתקיימים מאחורי הקלעים מגעים לניסוחה. פקיסטן אמורה להציג היום, בשם הגוש האיסלאמי, הצעת מחליטים הקוראת לאמץ את הדו"ח וככל הנראה להעבירו לבחינה של אחד מגופי האו"ם: העצרת הכללית, מועצת הביטחון, מזכ"ל האו"ם או בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג.

 

בישראל מעריכים כי יהיה רוב במועצה לאימוץ הדו"ח וגם להקים מנגנון מעקב אחר יישום המלצותיו. ירושלים וידידותיה כבר הודיעו כי הן מתנגדות לכל נוסח הקורא להעברת הדו"ח למועצת הביטחון. הדיון במועצה ייפתח בסקירה של ראש ועדת החקירה השופטת דיוויס. נציגי ישראל ביקשו מהמדינות הנאורות החברות במועצה להתנגד לדו"ח או לכל הפחות להימנע בהצבעה. ישראל לא תשתתף בדיון אך שגריר ישראל בז'נבה אביתר מנור יקיים מסיבת עיתונאים שבמהלכה יתקוף את הדו"ח.

 

בשבוע האחרון פתח משרד החוץ במבצע מדיני שמטרתו לשכנע כמה שיותר חברות במועצה, המונה 47 מדינות, להצביע נגד דו"ח ועדת החקירה. סמנכ"ל אירופה במשרד החוץ אביב שיראון הפציר באנשיו לשכנע את הנציגים האירופים להשמיע התנגדות לדו"ח ולמסגרת שבה הוא נוצר. הוא שם דגשים על מנדט הוועדה "המעוות" ויחסה השלילי בדרך כלל כלפי ישראל.

 

בזמן הדיון במועצת זכויות האדם התקיים מחוץ למטה האו"ם בז'נבה הפגנה, שבה צפויים להשתתף כ-600 פעילים פרו-ישראלים שהגיעו לז'נבה ממדינות שונות באירופה. עשרות ארגונים פרו-ישראליים ויהודיים מאירופה וארה"ב שותפים בארגון ההפגנה. "המטרה שלנו היא להבטיח נראות פיזית של תומכי ישראל מול בנייני האו"ם וכלי תקשורת בינלאומיים", אמר ציקי אבישר, מנכ"ל ארגון "מעבר לקשת – התנועה הציונית", אחד הארגונים שמממנים ומארגנים את ההפגנה. בהפגנה צפויים לנאום ראשי ארגונים יהודיים ולא-יהודיים מהעולם וכן נציגים מיישובי עוטף עזה.

 

לצד הדיון במועצת הביטחון יקיימו שני ארגונים פרו-ישראלים - מכון המחקר NGO Monitor וארגון UN Watch פאנלים של מומחים שינתחו את דו"ח ועדת החקירה מההיבטים הצבאיים, סוגיית המשפט הבינלאומי ומבנה רשתות טרור בינלאומיות. בפאנל ישתתפו מומחים שונים שיבקשו לספק נקודות מבט אחרות על דו"ח ועדת החקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תציג את עיקרי הדו"ח. השופטת דיוויס
צילום: AFP
מומלצים