שתף קטע נבחר

בדרך להסכם: "איראן הסכימה לפיקוח במתקני הגרעין"

יממה לדד-ליין שהוצב, גורם אמריקני בכיר אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי סוכם על מתווה שיאפשר פיקוח על מתקני הגרעין. עם זאת, הבכיר מבהיר כי המערב לא מצפה לקבל גישה לכל המתקנים

 

נציגי איראן והמעצמות בווינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נציגי איראן והמעצמות בווינה(צילום: רויטרס)

 

האם העולם עומד בפני הסכם גרעין היסטורי עם איראן ? גורם אמריקני בכיר אמר הערב (ב') כי הושגה הסכמה במהלך שיחות הגרעין בווינה על פיקוח במתקני הגרעין באיראן. יממה בלבד לפני הדד-ליין להשגת הסכם סופי, ועל רקע הדיווחים שהשיחות יוארכו, הבכיר האמריקני ציין בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית כי במסגרת ההסכם תאפשר איראן גישה לפקחים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

 

המו"מ מול איראן - כתבות נוספות:

 

עם זאת, איראן כנראה גם קיבלה את מבוקשה בכך שלא תהיה גישה לכל המתקנים. הבכיר האמריקני ציין כי זה לא אפשרי ולא מכובד להכריח את איראן לתנאי הזה. "ארה"ב לא תאפשר גישה לכל בסיס צבאי שלה, כך שאי אפשר לצפות מאיראן לעשות כך", אמר. אף שלא תהיה גישה מלאה, הבכיר האמריקני חושב שמדובר בניצחון עבור מעצמות המערב. "גיבשנו מתווה מסוים והוא יאפשר את גישת הפקחים למתקנים באיראן".

 

מנגד, המימשל האמריקני מבהיר שישנם נושאים חשובים שלא נפתרו במו"מ. בבית הלבן מבהירים שהנציגים האמריקנים ישארו בווינה כמה ימים, וכל הסכם שיושג צריך להיות תואם בהסכם המסגרת בחודש אפריל בלוזאן. "נעשה מאמץ להשלים את ההסכם על פי הסכם המסגרת של אפריל", אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט. הוא הוסיף שהשיחות נמשכות מעבר לדד-ליין שנקבע בתחילה, "כדי להבטיח שהאיראנים ישתפו פעולה במערכת הפיקוח החודרנית ביותר בהיסטוריה".

 

הא הוסיף ש"אם איראן תסרב, אז לא יהיה הסכם. אנחנו מבינים בשלב זה שהאיראנים רוצים הקלה בסנקציות, אבל הם צריכים לעמוד במשטר פיקוח חודרני".

 

הסבב הנוכחי ידע סיפק כמה רגעים דרמטיים. בתחילת השבוע שב שר החוץ האיראני מוחמד זריף לטהרן כדי להתייעץ עם ההנהגה ברפובליקה האיסלאמית. קודם לכן רמז: "נגיע להסכם אם המעצמות ינקטו צעדים חיוביים ולא יגזימו בדרישותיהן, ויחתרו לדרישות הגיוניות".

 

בצד השני ניסו לשדר אופטימיות. "אם יהיה צורך בעוד כמה ימים, נשתמש בהם", אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני. "זה הולך להיות קשה, אבל לא בלתי אפשרי".

 

מעבר לסוגיית הפיקוח במתקני הגרעין, עיקר המחלוקת בין הצדדים נסובה על סוגיית הסנקציות הכלכליות שהוטלו בשנים האחרונות על איראן. בשבוע שעבר הבהיר מנהיגה הרוחני של איראן, עלי חמינאי, שכדי לחתום על הסכם גרעין סופי יהיה על המערב להסיר מעל איראן את כל הסנקציות מיד עם חתימת ההסכם. אולם וושינגטון ואירופה מתעקשות להסיר את הסנקציות באופן הדרגתי, בהתאם למידת יישום ההסכם מצדה של איראן.

 

כאילו כל זה לא הספיק, הנשיא אובמה ספג בשבוע שעבר מכה מבית, כשקבוצת יועצים ביטחוניים ומדיניים אמריקנים בכירים, בהם חמישה שעבדו בצמוד אליו בכהונתו הראשונה, פרסמו מכתב חריף שמזהיר מפני ההסכם המתגבש עם איראן. "הסכם גרעין עם איראן לא יעמוד בסטנדרטים שהממשל עצמו הציב כהסכם טוב", נכתב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הכור בבושהר. הפקחים ייכנסו אליו?
צילום: AP
מומלצים