שתף קטע נבחר

צפו: גילו מקווה מימי בית שני מתחת לבלטות

בני זוג מעין כרם בירושלים רצו לשדרג את הסלון, ונדהמו לגלות שמתחתיו ממתין מקווה עתיק מלפני אלפיים שנה: "זה יכול לקרות רק בירושלים"

 

 

מקווה עתיק באמצע הסלון  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מקווה עתיק באמצע הסלון (צילום: גיל יוחנן)
 

 

תגלית ארכיאולוגית והיסטורית בסלון הבית הפרטי: במהלך עבודות שיפוצים שביצעו לאחרונה תושבים משכונת עין כרם בירושלים התגלה מקווה טהרה עתיק מימי בית שני, שלפי הערכות נבנה לפני יותר מ-2,000 שנה. עם סיום השיפוצים התקינו בני הזוג שמתגוררים במקום דלתות עץ המובילות אל המקווה, והזמינו את נציגי רשות העתיקות לחקור את המקום ולתעד אותו. הבוקר (ד') תוענק להם מטעם הרשות תעודת הוקרה על גילוי אזרחות טובה בכך שדיווחו על גילוי המקווה, ובכך תרמו לחקר הארץ.

 

המקווה שנמצא נחשב גדול ממדים: 3.5 מטר אורכו, 2.4 מטר רוחבו ו-1.8מטר עומקו. הוא חצוב בסלע, מטויח ומוקפד לפי דיני הטהרה המופיעים בהלכה היהודית. גרם מדרגות נוסף מוביל אל תחתית אגן הטבילה.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

סליחה, יש לכם פיסת היסטוריה בסלון (צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות)
סליחה, יש לכם פיסת היסטוריה בסלון(צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות)

 (צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות) (צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות)
(צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות)
 

"מקרים כאלה, של מציאת עתיקות מתחת לבית פרטי, יכולים לקרות רק בארץ ישראל, ובפרט בירושלים", מסביר עמית ראם, ארכיאולוג מחוז ירושלים ברשות העתיקות. "מעבר להתרגשות ולסיפור הלא שגרתי של גילוי המקווה, יש לחשיפתו חשיבות ארכיאולוגית. עין כרם נחשבת מקום מקודש לנצרות על רקע זיהויה עם 'עיר יהודה', המקום שלפי הברית החדשה בו נולד יוחנן המטביל, ובו פגשה אלישבע - אמו של יוחנן - את מרים, אמו של ישוע. אבל השרידים הארכיאולוגיים בעין כרם וסביבתה מקוטעים ולא רבים.

ממצא המקווה מחזק את הסברה שבשטח עין כרם של היום היה יישוב יהודי בימי בית שני".

 

בתוך המקווה נמצאו גם כלי חרס מימי בית שני וסימני שריפה, אשר יתכן שמהווים עדות לחורבן בשנים 70-66 לספירה. ברצפת המקווה נמצאו גם שברים של כלי אבן שהיו נהוגים בימי הבית השני.

 

"בהתחלה לא ידענו בוודאות מה חשיבותו הממצא והיססנו לפנות לרשות העתיקות כי חששנו מההשלכות", סיפרו בני המשפחה. "אבל הייתה לנו תחושה חזקה שכפי הנראה שוכן מתחת לרצפת ביתנו ממצא בעל ערך היסטורי, והמחויבות האזרחית הכריעה את הכף. הרגשנו שהממצא הזה ראוי להיות גלוי ומתועד כהלכה. לשמחתנו, ולהפתעתנו, מצאנו שותפים ראויים במסע המרתק הזה. אנשי רשות העתיקות הפגינו מקצועיות רבה, ענייניות ונועם. כל דאגתם הייתה נתונה לשמירה על הממצאים ולחקירתם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
המקווה שנחשף בעין כרם
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות
מומלצים