שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

ידלין על הסכם הגרעין: ההיסטריה הישראלית מוגזמת

ראש אמ"ן לשעבר הבהיר בראיון לאולפן ynet כי ההסכם שנחתם עם איראן בעייתי מאוד, אך הדגיש כי התלונות מישראל הן בגדר "קיטורים". "לא צריך להיכנס לפאניקה, אבל נהיה חזקים יותר אם נעבוד עם ארה"ב והמעצמות"

 

"ההיסטריה הישראלית מוגזמת. אנחנו צריכים להיות קרי רוח. ההסכם לא טוב, אבל מדינת ישראל יכולה להתמודד איתו". זוהי הערכתו של ראש אמ"ן לשעבר, האלוף (מיל') עמוס ידלין שדיבר הבוקר (ד') באולפן ynet, יממה לאחר החתימה ההיסטורית על הסכם הגרעין בין איראן למעצמות.

 

לדברי ידלין, ההסכם בעייתי וראוי שיהיה הסכם אחר, אך התלונות הישראליות מיותרות. "קיטורים זו לא תוכנית עבודה. יש לנו פה הסכם שצריך לוודא שההתפתחויות השליליות שיכולות לקרות בו מטופלות", אמר ידלין.

 

"זהו הסכם לא טוב ואפשר לקרוא לו הסכם רע, אבל ישראל יכולה להתמודד איתו ותעשה זאת טוב יותר אם תיכנס לדיאלוג אסטרטגי רציני עם ארצות הברית", הסביר ראש אמ"ן לשעבר, והציע הסכם מקביל בין שתי המדינות לגבי המענה במקרה של הפרה איראנית של ההסכם. "צריך להגדיר איך מחזירים את הסנקציות, מה עושים אם הן לא עובדות. יש הרבה מאוד דברים שצריך לדבר עליהם עם האמריקנים. אנחנו נהיה חזקים יותר אם נתמודד ביחד עם ארה"ב והמעצמות".

 


 

ידלין, המשמש כראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, הציע לקובעים בירושלים לחכות להתפתחויות, אך לא להיות פסיביים. "ישראל צריכה לעבוד עם בת בריתה העיקרית שהיא ארה"ב, דבר שלא עשינו בחודשים האחרונים, ולראות איך אנחנו נותנים מענה למגרעות של ההסכם".

 

לדברי ראש אמ"ן לשעבר, הגורמים המקצועיים מעריכים שאיראן תוכל להפוך לגרעינית מהרגע שבו המנהיג העליון עלי חמינאי יחליט שהרפובליקה האיסלאמית רוצה פצצה, תוך חודשיים-שלושה. "ההסכם לוקח את התקופה הזו ומאריך אותה לשנה. האיראנים צריכים לפרק אלפי צנטריפוגות, לדלל או להוציא משטחה 10 טון חומר העשרה שיכול לייצר 6-5 פצצות. מלבד זה, ההסכם נותן גם פיקוח, דבר טוב יותר ממה שיש כיום".

 

ידלין לא מוציא מכלל אפשרות תקיפה ישראלית באיראן. "זהו לא איום סרק, זה קיים על השולחן. זה חייב להיות קיים על השולחן למקרה שהתחזיות השחורות ממה שיכול לקרות כתוצאה מההסכם אכן יתממשו".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בישראל התקוממו על כך שהסכם הגרעין לא מספק מענה לאיום הטרור מצד איראן. נשיא ארה"ב ברק אובמה הבהיר בראיון ל"ניו יורק טיימס" שההסכם נועד למנוע נשק גרעיני מאיראן ובכל זאת האופציה הצבאית עדיין נשמרת.

 

אובמה כבר הודיע שיטיל וטו אם הקונגרס יפעל בחקיקה נגדו, ובראיון ל"ניו יורק טיימס" הוא שולח מסר לראש הממשלה הישראלי. "נתניהו חושב שאולי הוא יכול להשפיע על הדיון בקונגרס, אבל אני בטוח שלא יהיו שם בעיות", אמר אובמה. "אחרי שהקונגרס יאשר, נתניהו ואני נשב כמו שעשיתי במהלך כהונתי בבית הלבן ונשאל שאלות חשובות מאוד כמו איך למנוע מחיזבאללה להשיג כלי נשק מתקדמים, איך נמשיך לבנות את הצלחת כיפת ברזל".

 

אובמה ניסה להרגיע גם את העם הישראלי. "עם כל הכבוד, הוגן לומר שתחת הממשל שלי עשיתי הרבה יותר כדי לסייע לשפר את היכולות הישראליות. הדאגות לגיטימיות: לחיזבאללה יש עשרות אלפי טילים המכוונים לישראל ואיראן מסייעת. מה שאני אומר הוא שאיראן הייתה יכולה להיות מסוכנת עוד יותר עם נשק גרעיני ואז היינו במצב גרוע יותר". אובמה רמז כי בכוונת הממשל לשדרג את הסיוע לישראל ולמדינות המפרץ כתוצאה מההסכם. "האסטרטגיה כבר נמצאת בתהליך. אני מוכן לעשות דברים שאף ממשל לא עשה בעבר באספקת אמצעי סיוע אסטרטגיים מארה"ב לבנות בריתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
עמוס ידלין
צילום: ירון ברנר
מומלצים