שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

נתניהו עונה לאובמה: "יש אלטרנטיבה". שר החוץ הבריטי: "אנחנו לא נאיביים"

פיליפ המונד וראש הממשלה נועדים בישראל על רקע הסכם הגרעין. בפתח הפגישה שלל נתניהו את דברי אובמה ואמר כי "זה לא ניצחון הדיפלומטיה, אלא כישלון הדיפלומטיה". השר הבריטי: "תהיה שיחה כנה וכנראה קשה". השניים אתגרו זה את זה בשאלות. "אנחנו לא צריכים עיתונאים", התלוצץ המונד

 

 

שר החוץ הבריטי פיליפ המונד וראש הממשלה בנימין נתניהו נועדים אחר הצהריים (יום ה') בירושלים ודנים בהסכם הגרעין שנחתם השבוע בין איראן והמעצמות. בפתח הפגישה נשאו המנהיגים הצהרות. "אנחנו לא נאיביים", אמר המונד לנתניהו שבחר לצאת נגד דבריו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה שאמר כי ההסכם הוא ניצחון הדיפלומטיה. ראש הממשלה ושר החוץ אתגרו זה את זה בשאלות. "הוכחנו שאנחנו לא צריכים עיתונאים כדי שיהיו שאלות-תשובות", התבדח המונד.

 

"איראן נשארה המממנת הבכירה בעולם של טרור", אמר נתניהו. "פעילות הטרור של איראן משתרעת על פני 30 מדינות ב-5 יבשות. ההסכם שגובש בווינה, אני מצטער לומר, סולל את הדרך לשלטון הטרור הזה לפצצה".

 

מבלי להזכיר את שמו של אובמה, נתניהו התייחס לדבריו של הנשיא האמריקני שאמר כי הוא לא הציע חלופה להסכם. "האלטרנטיבה להסכם הזה היא לא מלחמה", אמר נתניהו. "האלטרנטיבה היא הסכם טוב יותר שיחזיר אחורה את התוכנית הגרעינית הצבאית של איראן ויהדק את ההגבלות כך שישנו את התנהגות איראן. זה סוג של הסכם שיתקבל בברכה בתל אביב ובבירת ישראל ירושלים". 

 

ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ המונד (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ראש הממשלה נתניהו ושר החוץ המונד(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לדברי ראש הממשלה, "ישראל תאמץ הסכם טוב שיאלץ את איראן לבחור בין דרך לפצצה להקלה בסנקציות. לצערי ההסדר הנוכחי מאפשר לאיראן להימנע מלהתמודד עם הבחירה הזאת, הוא מסיר את הסנקציות היום וסולל את הדרך לפצצה מחר, זה לא ניצחון הדיפלומטיה, אלא כישלון הדיפולמטיה".

 

נתניהו הוסיף כי "הסכם איראן בווינה מעניק לאיראן שני נתיבים לפצצה - באמצעות רמאות כמו צפון קוראיה, או על ידי קיום ההסכם, כי הוא יאפשר לה בעוד עשור להחזיק מספר גדול יותר של צנטריפוגות משוכללות יותר ממה שיש לה היום. זה יאפשר לה להעשיר אורניום מועשר לארסנל גרעיני שלם עם אפס זמן פריצה - ועשור חולף כמו מצמוץ. בינתיים, הסנקציות שיוסרו יזרימו מאות מיליארדי דולרים לאיראן, כסף זה יממן את התוקפנות של איראן באזור ואת הטרור שלה ברחבי העולם. חשוב שלא נסכים באופן מכובד".


 

המונד אמר בפתח דבריו: "אני יודע שתהיה לנו שיחה כנה וכנראה קשה אחר הצהריים, אך זה מה שחברים קרובים ובני ברית עושים. הנושאים שהעלית בדבריך, אני מבין אותם, הם גם חיוניים לביטחון בריטניה וליציבות שאנחנו מחפשים באזור.

 

"ההתמקדות שלנו עכשיו תהיה על יישום מלא של ההסכם שיבטיח שנשק גרעיני יהיה מעבר להישג ידה של איראן. אנחנו מאמינים שהסרת איום של פצצה גרעינית יאפשר לאיראן להתנהל מול הקהילה הבינלאומית וזו הדרך הכי טובה - ואולי היחידה - לבנות במשך הזמן את האמון שיאפשר דיאלוג גם בנושאים הרבים האחרים שיש לנו עם איראן.

 

נתניהו והמונד. מצאו גם זמן להתלוצץ ביניהם (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
נתניהו והמונד. מצאו גם זמן להתלוצץ ביניהם(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

"אהיה ברור, אמרת שנסיר את הסנקציות היום, לא נסיר את הסנקציות היום, כל הסרה של סנקציות תלויה בקיום ההסכם על ידי איראן. אין לנו אשליות בנוגע לתפקיד של איראן באזור, אבל זה לא אומר שלא נפעל לסכל את האיום של העשרה גרעינית. כמו שיש לנו מחלוקת עם פעילות רוסיה באוקראינה ובכל זאת עבדנו איתה יחד בהסכם זה. איראן מבודדת, שנשלטת על ידי קיצונים, לא תשנה את התנהגותה באזור.

 

"עלינו לתפוס את ההזדמנות שההסכם הזה מייצג כדי לשאוף למתן את ההתערבות האזורית של איראן. למרות חוסר ההסכמה, אני מאיץ בישראל לפעול כדי שההסכם ייושם. מחויבות בריטניה לביטחון ישראל אינה ניתנת לערעור. ראש הממשלה קמרון ואני היינו ברורים בהתנגדותנו לחרם נגד ישראל. עמדנו על זכותה של ישראל להגן על עצמה ברגעים הקשים ביותר.

 

השר הבריטי הוסיף והתייחס לדברי נתניהו, שהפנה לו בנושא זה שאלה ישירה, על אודות ההפגנות באיראן שבהן נשרפים דגלי ישראל וארצות הברית. "נשפוט את איראן, לא לפי קריאות הקהל ברחובות טהרן, אלא לפי פעולות ממשלתה והסוכנויות שלה", אמר המונד. "אני מבין את הדאגה, תמיד הבהרנו שהעסקה הזאת היא סביב נושא הגרעין".

 

על כך נתניהו השיב כששב ואמר כי איראן קוראת ופועלת להשמדת ישראל ותוכל להיעזר למטרה זו במאות מיליארדי הדולרים שייכנסו לקופתה בעקבות הסרת הסנקציות.

 

ארה"ב: מומחים מיראל סייעו לשפר את ההסכם

בתוך כך, ראש צוות המשא ומתן האמריקני עם איראן, וונדי שרמן, ערכה לפנות ערב תדרוך לתא הכתבים המדיניים במטרה לשווק את ההסכם ולהציגו כתרומה משמעותית לחיזוק בטחונה של ישראל.

 

וונדי שרמן (צילום: שגרירות ארה"ב) (צילום: שגרירות ארה
וונדי שרמן(צילום: שגרירות ארה"ב)
 

שרמן הכחישה את הטענות הישראליות על ניתוק מגע בין הצוותים בווינה לבין הישראלים וסיפרה כי בשבוע שהייתה באוסטריה שוחחה שלוש פעמים עם היועץ לביטחון לאומי יוסי כהן ורק אתמול שוחחה עם כהן ועם שר האנרגיה יובל שטייניץ.

 

"היינו בקשר הדוק עם ישראל", אמרה שרמן שגילתה כי למומחים ישראלים הייתה תרומה מכרעת לשיפור ההסכם במהלך המשא ומתן וכי חוות הדעת שלהם בעיקר בתחומים הצבאיים היו חיוניות מאוד ותרמו לשיפור ההסכם בהשוואה להבנות לוזאן.

 

"מומחים שלכם עזרו לנו להבין נושאים שנוגעים להיבטים צבאיים שהוכנסו לעסקה שהלכו מעבר ללוזאן", אמרה הבכירה האמריקנית. "היינו אסירי תודה למומחיות של הישראלים מכמה סוכנויות ששיתפו איתנו פעולה". היא סיפרה גם כי מומחה ישראלי שלח מייל לצוות האמריקני לאחר השגת ההסכם והביע תקווה להמשך שיתוף פעולה והתייעצויות. הדברים נועדו להזים את הדיווחים בישראל על כך שהאמריקנים ממדרים את ישראל מהמגעים עם האיראנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו והמונד, היום
צילום: רויטרס
מומלצים