שתף קטע נבחר

מועדון קרב: כך פועל ארגון "לה פמיליה"

גאידמק עיצבן אותם והתקפל, קורנפיין נלחם בהם ונאלץ ללכת, טביב ניסה לאלף אותם ולבסוף החליט לעזוב. המנהיגים, החיילים והגזענות שמתפשטת בטריבונה - איך הפך "לה פמיליה" מארגון זניח לקובע סדר היום בבית"ר ירושלים

קומץ אלים? ארגון אוהדים מסודר ופעיל? או קבוצת אוהדים לא לגמרי הומוגנית שעושה רעש ומהומות וזוכה לתהודה בלתי פרופורציונלית בתקשורת? הניסיון להגדיר את "לה פמיליה", הארגון הכי מיליטנטי ביציעי בית"ר ירושלים, הוא בעייתי וסבוך. ומעבר להגדרה, עולות גם השאלות איך הוא עובד בשטח, כמה חברים יש בו ועד כמה הוא מייצג את אוהדי בית"ר.

 

 

"יש ב'לה פמיליה' ארבעה מנהיגים בולטים, שנים מהם ירושלמים, שבדרך כלל הם קובעים מה יהיה ואיך יהיה. פעם, כשהייתי חזק בארגון גם אני הייתי חלק מההנהגה", סיפר אתמול דודי מזרחי, שנחשב מאוד מיליטנטי ונטש את הארגון לפני מספר חודשים. "עזבתי כי מאסתי בגזענות ובאלימות. הקמתי קבוצה שנקראת 'גוב האריות' שמטרתה לעודד בלי אלימות ובלי גזענות. אם הייתי נשאר בארגון, בטח הייתי נוסע לבלגיה, זורק אבוקות ומתפרע".

 

ארבעה מנהיגים בולטים. ארגון 'לה פמיליה' (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
ארבעה מנהיגים בולטים. ארגון 'לה פמיליה'(צילום: עוז מועלם)

 

מזרחי הוא אחד שיודע על מה הוא מדבר. במשך שנים הוא היה דומיננטי בארגון כולל פריצות לכר הדשא עם דגל "לה פמיליה", הפגנות מול בתיהם של ארקדי גאידמק, איציק קורנפיין ומשרדי ההתאחדות והיו גם פעמים בהם נעצר על ידי המשטרה והורחק מהמגרשים. בשלב מסוים הוא נתבע על ידי קורנפיין, הגיע עימו להסדר פיצוי, הביע חרטה ושינה כיוון.

 

איך הארגון מתנהל?

"ארבעת המנהיגים מדברים ביניהם כל הזמן ומתכתבים בניידים. מה שהם מחליטים יוצא לפועל. אם יוצאים להפגנה מתי ואיך, אם זה להכין מפגן תמיכה או לעלות לאימון לעודד לפני הפועל ת"א או להכין דגל ישראל ענק לקראת סכנין. הם מעבירים הודעות למאגר של עוד כעשרים אוהדים מובילים ממקומות שונים בארץ.

 

נטש את הארגון והקים קבוצת אוהדים מתונה. דודי מזרחי (צילום מסך) (צילום מסך)
נטש את הארגון והקים קבוצת אוהדים מתונה. דודי מזרחי(צילום מסך)

 

"לפעמים כל העשרים גם מתייעצים ביניהם אם, למשל, לצאת נגד אריאל הרוש ואיציק קורנפיין. לכל אחד מהעשרים יש חמישים שישים חיילים, ואם רוצים לעשות משהו גדול מפרסמים ברשתות החברתיות ומגיעים לאלפים".

 

מנחם נידם, קצין משטרה בדימוס ששימש כקב"ט ומנהל בבית"ר ירושלים, עבד מול החבורה ומכיר אותם היטב: "יש שם הנהגה חזקה של ארבעה חברים, שיודעים לפעול היטב ויודעים גם להפעיל חיילים. בגדול הם חברים טובים ואנשי שיחה. אפשר היה לדבר איתם ולסכם דברים".

 

עם כל הכבוד לסיכומים, נידם יודע שמדובר בארגון שאי אפשר באמת לאלף או לשלוט עליו: "אני לא מופתע משום דבר שקרה בבלגיה. אין רצף בטיפול ב'לה פמיליה', יש עליות וירידות מולם. עוזבים אותם, הם קמים, וכשבא בעל בית חדש הוא מחזק אותם. טביב עשה ניסיון, הוא רצה לחבק אותם, אבל כשהוא ראה שזה לא הולך, הוא היה צריך לרדת מזה ולהתנתק מהם מזמן. הוא לא עשה זאת".

 

בתקופתו כמנהל בבית"ר ירושלים. מנחם נידם (מימין) (צילום: דוד בן שימול)
בתקופתו כמנהל בבית"ר ירושלים. מנחם נידם (מימין)(צילום: דוד בן שימול)

 

בתקופת טביב בית"ר רכשה עבורם אביזרי עידוד והם מסתובבים חופשי במתחם חדרי ההלבשה. אפילו סידרו להם חדר בטדי.

"נכון. תראה, זה מקובל לעזור לקהל שלך, אבל כשזה לא הולך תתנער מהם. גם בהנהלת מכבי ת"א ובאר־שבע הולכים עם הקהל. חבל שהקהל של בית"ר פועל לעיתים בקיצוניות. הם מתהפכים על כולם בסוף. קורנפיין היה היחיד שנאבק בהם וכמעט הצליח, אבל הוא לא קיבל מספיק עזרה. צריך עזרה מכל הרשויות והמשטרה כדי לטפל בהם".

 

מה יהיה אחרי אירועי בלגיה?

"בית"ר בצרה צרורה. זה לא קל. בית"ר לבד לא יכולה על 'לה פמיליה'. המועדון חייב עזרה מכל הרשויות".

 

"בית"ר בצרה צרורה, הם חייבים עזרה". נידם על אירועי בלגיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"בית"ר בצרה צרורה, הם חייבים עזרה". נידם על אירועי בלגיה(צילום: AFP)

 

כבר לא קומץ

לא פעם נשמעת טענה שבית"ר ירושלים הפכה בעצם לבת ערובה של "לה פמיליה". טביב ניסה לאלף את הנמר ובסוף העסק התפוצץ לו בפנים. כאמור, בשונה מתקופת גאידמק וקורנפיין, בעידן הבעלים הנוכחי הארגון קיבל גב ותמיכה, הועמד לרשותו חדר בו איחסנו החברים ציוד ואף הועבר להם סיוע כספי לרכישת אביזרי עידוד והכנת תפאורה. בנוסף, ראשי "לה פמיליה" אף הרגישו בני בית בתוך המועדון והסתובבו בחופשיות במשרדי האגודה ומתחם האימונים.

 

תקרית שאולי מסמלת את רוח התקופה המדוברת התרחשה באחד מטקסי הרמת הכוסית אליו הוזמנו נציגי הארגון. אחד מהם שזיהה על הקיר תמונה של קורנפיין במדי שוער, ניגש למקום ודאג להסירה ממקומה. מבחינת "לה פמיליה", קורנפיין הוא אחד האנשים השנואים והעובדה שמדובר בסמל בית"רי שתרם את מיטב שנותיו למועדון, כלל לא משחקת תפקיד. רק לאחר תחנונים של אנשי בית"ר הוחזרה התמונה למקומה.

 

העסק התפוצוץ לו בפנים. טביב ו"לה פמיליה" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
העסק התפוצוץ לו בפנים. טביב ו"לה פמיליה"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

חלק מאנשי הארגון נקשרו עם אירועים אלימים ששיאם הגיע בשריפת מתחם בית וגן אחרי צירופם של השחקנים המוסלמים מצ'צ'ניה, זאור סדאייב וג'יבריל קדאייב. בהמשך הם אף הניפו בטדי כרזות תמיכה ענקיות באוהד שהורשע בהצתה וזרקו אבנים באימון פתיחת העונה על השוער אריאל הרוש ודריו פרננדס שהביעו תמיכה בצמד הצ'צ'נים.

 

בנוסף זכורים עימותים עם אוהדי סכנין, ונדליזם באצטדיונים, קריאות גזעניות נגד שחקנים ערבים, שלטי ענק עם הכיתוב "בית"ר טהורה לעד" וזריקת אבנים על אוטובוס בית"ר אחרי הפסדים. הפעילות האלימה והגזענית של "לה פמיליה" (ההמנון הבלתי רשמי שלה הוא "הנה היא עולה הקבוצה הגזענית של המדינה") גרמה לכך שבית"ר ירושלים ספגה עונשים קשים, הן במשחקי רדיוס והן בקנסות כבדים. גם ההתפרעות בשרלרואה, שכללה זריקת חזיזים ורימוני ועשן ופגיעה בשוער היריבה, יעלו ביוקר לקופת המועדון.

 

שיא האירועים האלימים. שריפת בית וגן במרץ 2011 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שיא האירועים האלימים. שריפת בית וגן במרץ 2011(צילום: גיל יוחנן)

 

השאלה הגדולה היא עד כמה מייצג "לה פמיליה" את אוהדי בית"ר. ידוע כי ישנם רבים מאוהדי הקבוצה שמסתייגים מפעילות הארגון, אבל בינתיים הם דוממים למדי. ב"לה פמיליה" טוענים כי הארגון מופעל באמצעות כ־500 פעילים מרכזיים, אבל מונה לא פחות מעשרת אלפים אוהדים שמביעים את הזדהותם ומגיעים למגרש עם כובעים, חולצות וקפוצ'ונים עם הסמלים המוכרים LF.

 

גורם הקשור לבית"ר הדגיש: "מי שטוען שארגון 'לה פמיליה' הוא רק מיעוט או קומץ בקרב אוהדי בית"ר ירושלים, מנותק מהמציאות. זה ארגון של אלפי חברים. ארגון ענק וממודר הפועל לפעמים בסודיות ובמידור כמו ארגון צבאי".

 

יש גם כאלו שמנסים להילחם בהם (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
יש גם כאלו שמנסים להילחם בהם(צילום: יובל חן)

 

עם זאת, יש הטוענים שעבור חלק גדול מהצעירים שנושאים את הלוגו של "לה פמיליה" מדובר בלא יותר מסמל סטטוס טרנדי. הם אולי מגדירים את עצמם כחברים בארגון, אבל לא מבינים את המשמעות הכוללת של הדבר.

 

ומה לגבי הקונוטציה הפלילית של השם שנבחר כשהוקם הארגון ב־2005? בארגון הודו כי השם "לה פמיליה" נבחר בהשראת סרטי המאפיה האיטלקית (באחד המשחקים אף הונף ביציע דגל ענק עם תמונה מהסרט "הסנדק") וכי האוהדים עוזרים זה לזה, בין אם מדובר בסיוע לאוהד במצוקה ובין אם מישהו נעצר ונדרשת מגבית לשחרורו.

 

מהמשטרה נמסר בתגובה: "מבלי להתייחס לקבוצת השתייכות כזו או אחרת, משטרת ישראל, בהתאם לחוק למניעת האלימות בספורט, מהווה מנחה מקצועית ומקדמת את שיתוף הפעולה עם מנהלי האירועים על מנת לצמצם את האירועים החריגים במגרשים, בין היתר באמצעות ביצוע הערכות מצב טרם אירועי הספורט ובסיומם, תוך מתן דגש לקביעת כוחות סדרנים ושיטור בליגה הבכירה ועפ"י הצורך בליגות הנמוכות".

 

"חטיבת האבטחה באגף המבצעים בוחנת כל העת את דרכי ההתמודדות והפעולות הנדרשות במגרשי הספורט, מול כלל הגורמים הנוגעים בארץ ובחו"ל, במטרה לצמצם את האלימות, לרבות האלימות המילולית והביטויים בעלי אופי גזעני, זאת במישורים של אבטחה ושמירה על הסדר הציבורי, הכשרה והתמקצעות מנהלי אירועים וסדרני הספורט, עדכון רשימת אמצעי העידוד, הצטיידות וקדמה טכנולוגית בתחומי התיעוד החקירתי והתנהלות בציר המשפטי בכל הקשור בתחום ההסתה בתיאום עם הפרקליטות, אשר מוסמכת להחליט בנושא זה. בנוסף, מרוכז הטיפול בנושא בציר המודיעיני והחקירתי על ידי הגורמים המקצועיים באגף החקירות והמודיעין ומבוצע מעקב ופיקוח על תיקי חקירה המנוהלים בתחום".

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד בן שימול
אוהדי בית"ר ירושלים
צילום: דוד בן שימול
מומלצים