שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר, AFP, אלעד גרשגורן, אביהו שפירא

מערכת הביטחון נגד לוקר: "התקציב יהפוך ל'מלון טורקי הכל כלול'"

בכיר תוקף את ההמלצות שקוראות לבטל חלקית את פנסיית הגישור. "זו החלטה לא חוקית", אמר והתנגד בתוקף גם להעמדת התקציב על סכום אחיד למשך 5 שנים. לוקר טוען מנגד: "היה דיאלוג פורה עם צה"ל"

מערכת הביטחון עולה להתקפה: לאחר פרסומן היום (ג') של המלצות ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון, בכיר במשרד הביטחון תוקף ומגדיר את הדו"ח "פספוס גדול". על ההמלצה להעלות את התקציב ל-59 מיליארד שקלים, אך לא להכניס תוספות במשך חמש שנים, אמר הבכיר כי היא תהפוך את התקציב ל"מלון טורקי הכל כלול".

 

לקריאת הדו"ח המלא של ועדת לוקר - לחצו כאן

 

במסגרת ההמלצות, הוועדה ממליצה לקבוע מראש את גובה התקציב לחמש שנים, להגבילו ולהעמידו על 59 מיליארד שקל, לקצר את שירות החובה באופן דרמטי לשנתיים ולבטל את פנסיית הגישור למשרתי הקבע שאינם לוחמים. הבכיר טוען כי היו ציפיות שהוועדה תנפק דו"ח ברוח התוכנית הרב-שנתית של צה"ל "גדעון" ובמקום קיבלו דו"ח שממליץ לצבא לפטר עוד כ-2,000 אנשי קבע מעבר למה שמתכוון הצבא לפטר ולצמצם הוצאות על כוח אדם ב-14% במקום 9%.

 

הזעם הגדול במערכת הביטחון נובע מההמלצה להגביל את תקציב המשרד לחמש השנים הקרובות ללא תוספות שנתיות. לטענת הבכיר יישום המלצה זו יהפוך את ניהול תקציב הביטחון ל"מלון טורקי - הכל כלול", שבו תידרש מערכת הביטחון לעמוד במסגרת נוקשה של תקציב ללא קשר להיקף המשימות שיוטלו עליה.

 

 

 

 

עם זאת, החלק הכואב ביותר מבחינת מערכת הביטחון הוא המלצת הוועדה לבטל באופן חלקי את פנסיית הגישור. לפי דו"ח לוקר, רק קצינים בשירות קרבי יהיו זכאים לפנסיית גישור. במערכת הביטחון טוענים כי ההחלטה אינה חוקית מפני שהיא נוטלת מאנשי הקבע זכות שקיימת עבור אנשי השירותים החשאיים והשוטרים.

 

ההתנגדות החריפה מצד מערכת הביטחון מעמידה את יישום ההמלצות בסימן שאלה. קשה למצוא במדינת ישראל ממשלה שתסכים לכפות צעדים כה חריפים על מערכת הביטחון נוכח התנגדות נחרצת של הרמטכ"ל גדי איזנקוט ושל משרד הביטחון. עוצמת ההתנגדות עשויה להיראות מפתיעה כאשר בוחנים את ההמלצות ורואים כי רבות מדרישות הצבא דווקא התקבלו.

 

למרות כל זאת, נראה כי במשרד האוצר מרוצים מהדו"ח. קולם של פקידיו, שיודעים לצאת במתקפה תקשורתית כשהם מעוניינים בכך, לא נשמע עד כה. גורם באוצר ציין היום כי במשרדו מוכנים לקבל את הגידול הניכר בתקציב הביטחון, אם המשמעות היא שניתן לקבל גם את הרפורמות המוצעות בפנסיה, ויותר מכך, בשקיפות וניהול התקציב.

 

לוקר: "כל אזרח במדינה יידע לאן הולך כל שקל"

בינתיים לאחר הסערה שכבר מתחוללת בימים האחרונים, ראש הוועדה אלוף במיל' יוחנן לוקר מנסה להציג תמונה של שיתוף פעולה שהתקיים בין הוועדה בראשותו לצה"ל. "לא היינו בעימות עם אף אחד. היה דיאלוג פורה ושיח בחודשים האחרונים כולל משקיפים בדיונים", אמר לוקר לאחר פרסום הדו"ח. "יש לציין כי איזנקוט וקציני צה"ל נפגשו פעמים בודדות עם הוועדה בפעם האחרונה לפני יותר מחצי שנה".

 

לוקר מודה כי ההמלצות יצרו חוסר שוויון בין המשרתים בצה"ל למשרתים בגופי הביטחון האחרים, אך מדובר בהמלצה בלבד ולא במנדט של הוועדה. לגבי סערת פנסיית הגישור קובע לוקר כי יש להפריד בין קצינים קרביים שסיכנו את חייהם לבין אנשי קבע עורפיים.

 

על הביקורת סביב קיצור שירות החובה לשנתיים אמר לוקר: "במקרים בודדים כמו בחטיבות חי"ר, משרתים יעשו שנה שלישית בשכר הולם ומתגמל - ולא בשכר מינימום. קיצור השירות לשנתיים נכון לשיפור יכולות צה"ל, יחזק את שוק העבודה ויחסוך מאות מיליונים של שקלים. ההמלצה לקצר את השירות לשנתיים היא על בסיס ועדת בן בסט שהממשלה אישרה ב-2006", הסביר.

 

על הדרישה להגברת השקיפות והעברת נתוני השכר לאגף התקציבים השיב: "ראוי ב-2015 שכל אזרח במדינה יידע לאן הולך כל שקל בכל משרד ממשלתי ובטח במשרד הביטחון, ושומר הסף הוא משרד האוצר".

 

חבר הוועדה יוסי אקרמן תקף את אמירתו של הקצין הבכיר בצה"ל שהגדיר את הדו"ח "כדור בין העיניים ליכולות צה"ל": "כל מה שהמליצה הוועדה זה על דעת כל חבריה, אז יצטרכו הרבה כדורים. לא היה מי שייצג את צה"ל ומערכת הביטחון טוב יותר מאשר יוחנן לוקר. עדיף שהאמירה הזו לא תיאמר. ביטוי מיותר וחבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
יוחנן לוקר
צילום: עידו ארז
מומלצים