שתף קטע נבחר
צילום: צביקה (זיגי) לבנת, shutterstock, עיצוב: אבי ששון

מלך ההסוואה: סוד החוכמה של התמנון

לתמנונים יש יכולת מופלאה להתאים עצמם כמעט לכל סיטואציה בטבע, החל מהסוואה למטרות ציד, מגננה מפני טורפים או חיקוי בעלי חיים אחרים. יש להם שלושה לבבות, יכולת שחייה מהירה כמו של מנוע סילון ושמונה זרועות גמישות בעלות מאות כפתורי הדבקה. צלם הטבע צביקה (זיגי) לבנת במדור וידאו חדש בעקבות בעלי החיים הימיים

דיונונית החול הקטנה, אורכה כחמישה סנטימטרים בלבד, המופיעה בתחילת הסרט, ארבה לטרף בים באילת מבלי לדעת שהיא מנסה לצוד בטעות את בן דודה התמנון.  הדיונונית והתמנון שייכים לסדרת הסילוניות (Cephalopods) ובעברית: ראש רגליים. על הדיונונית נדבר בפעם אחרת, הפעם נתמקד בתמנון המופלא.

 

התמנון נחשב לבעל האינטליגנציה הגבוהה ביותר מבין חסרי החוליות מעל ומתחת למים, מה שמעניק לו את התואר הקרוב ביותר לחייזר שחי במחוזותנו.

 

לצפייה ב-HD

 

כולנו מכירים את הציורים של התמנון לופת ספינה בים ומנסה להטביעה. התמונה הזו שמככבת גם בסרטי "שודדי הקאריביים" יצרה תדמית רחוקה מאוד מהמציאות לגבי התמנונים. מי שזכה להינות מחברת התמנונים בים, גילה כי מדובר בבעלי חיים מיוחדים במינם.

 

דיונונית (שמאל) מול תמנון צעיר (ימין) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
דיונונית (שמאל) מול תמנון צעיר (ימין)(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)

 

בכל מפגש עם בעל חיים בסביבתו הטבעית כדאי להצטייד בסבלנות, להתקרב באיטיות ולבנות אמון לפני שהם יאפשרו לך לצלם אותם.

 

תמנון במפגן צבעוניות מרשים (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
תמנון במפגן צבעוניות מרשים(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)

 

במפגש הראשון שלי עם תמנון באילת, ראיתי בליטה שיוצאת מחור בשונית ובמרכזה עין שמסתכלת עלי בסקרנות. ככל שהתקרבתי, הבליטה נסוגה לתוך השונית וכשהתרחקתי היא צמחה חזרה.

 

כשהתרחקתי מספיק, התמנון הרגיש נוח לצאת במלוא הדרו והמשיך בעיסוקיו. היה זה מדהים לראות כיצד הוא יכול לשנות במהירות את צורתו, צבעיו, מרקם עורו ומדובר כאן רק בחלק קטן מיכולותיו המופלאות להתאים עצמו כמעט לכל סיטואציה בטבע, החל מהסוואה למטרות ציד, מגננה או מנוחה.

 

תמנון משתמש בכפתורי ההדבקה (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
תמנון משתמש בכפתורי ההדבקה(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)

 

לתמנון שמונה זרועות שעליהן מאות כפתורי הדבקה הנשלטים בנפרד. הזרועות לא משמשות רק לציד ולבניית המחילה בה הוא גר. בעזרת מערכת גישוש מעולה זו ויכולת לטעום בעזרת הכפתורים, מחפש התמנון את מזונו בין נבכי השונית.

 

תמנון צד בלילה (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
תמנון צד בלילה(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

בתנועתו אפשר להבחין שכל כפתור הדבקה מתנהג באופן עצמאי מהאחרים. אני נהנה לצלם את התמנון בלילה, בזמן הציד, כשהוא עוטף בזרועותיו את האלמוג כדי ללכוד את הטרף. לאחר שהצליח ללכוד, הוא יעביר את הטרף בין כריות ההדבקה אל פיו שנמצא במרכז הזרועות. זרועות משמשות לא רק לציד, אלא גם לבניית המחילה בה הוא גר.

 

תמנון מתחפר בחול (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
תמנון מתחפר בחול(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

יכולת השחייה המדהימה של התמנונים דומה לפעולתו של מנוע סילון. לתמנון שלושה לבבות, שניים להזרמת דם לזימים והשלישי לשאר תפקודי הגוף.

 

יכולת ההסואה שלהם מאלפת ואין דומה לה בטבע. סוגים שונים של תמנונים פיתחו צורות הסוואה שונות ומשונות. חלקם מתחפרים בחול, אחרים ינסו לחקות סלע ואם זה לא יצליח, הם ירחיקו לכת ויתחפשו לסרטן נזיר שנושא עמו קונכיה.

 

תמנון מתחפש לקונכיה (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
תמנון מתחפש לקונכיה(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

ההסוואה הנפוצה ביותר של התמנונים היא שינוי צבעים מהיר המאפשר להם להיעלם בשונית. למרות שהתמנון רואה רק בגווני אפור, לדברי נועם יוסף, דוקטורנט בתוכנית לביולוגיה וביוטכנולוגיה ימית של אוניברסיטת בן גוריון באילת, שחוקר את הסוואת התמנונים ברחבי העולם, התמנונים מסוגלים להתאים את עצמם ולהיבלע על כל רקע אפשרי כמעט, ואף יכולים לשמור על ההסוואה גם בתנועה. 

 

צילום חיות בטבע מצריך סבלנות וכבוד (צילום: גיל קופלביץ) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
צילום חיות בטבע מצריך סבלנות וכבוד (צילום: גיל קופלביץ)

 

התמנון הוא ערך טבע מוגן באילת ולכן אין לצוד או להציק להם. זה תענוג לצפות ממרחק של כבוד המאפשר להם להמשיך בהתנהגות טבעית. לצערי, התמנונים אינם מוגנים בים בתיכון וניצודים למאכל, ואני מקווה שזה ישתנה בעתיד. רב הנסתר על הגלוי בכל הקשור בתמנונים ויש לנו הרבה מה ללמוד מהם.

 

תמנון בהסוואה בשונית (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
תמנון בהסוואה בשונית(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

אני מתרגש בכל פעם  מהמפגשים המחכים לי מתחת למים, בהם אני חווה ומתעד דברים חדשים ומפתיעים. אם הצלילה כוללת גם מפגש עם תמנון אחד או שניים, החגיגה גדולה שבעתיים.

 

בשבוע הבא: מפגשים מהפנטים עם מדוזות

  

 

 

צילום ועריכה: צביקה (זיגי) לבנת . הפרויקט הופק בסיוע אוניברסיטת בן-גוריון באילת


פורסם לראשונה 22/07/2015 17:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה (זיגי) לבנת
צילום: צביקה (זיגי) לבנת
צילום: גיא ג׳קסון
צילום: גיא ג׳קסון
מומלצים