שתף קטע נבחר

נאס"א תחשוף גילויים חדשים מטלסקופ החלל קפלר

בסוכנות החלל האמריקנית אמרו כי בשעה 19:00 יוכרזו גילויים חדשים של טלסקופ החלל קפלר, ששוגר בין היתר לענות על השאלה - האם אנחנו לא לבד ביקום?

האם אנחנו לא לבד ביקום? נאס"א תערוך הערב (יום ה') מסיבת עיתונאים שבה תכריז על גילויים חדשים של טלסקופ החלל קפלר, שמשימתו לגלות כוכבים חדשים. כך נכתב באתר סוכנות החלל האמריקנית.

 

באתר נאס"א נכתב כי כוכב הלכת הראשון שהתגלה, שהקיף כוכב אחר כמו השמש, היה בשנת 1995. כוכבי לכת, בעיקר אלה הדומים במידה מסוימת לכדור הארץ, היו בעיקר מושא למדע בדיוני מאז אותה תקופה. כיום, לאחר אלפי גילויים חדשים, אסטרונומים נמצאים אולי על סף מציאת דבר שבני האדם חלמו עליו במשך אלפי שנים: כוכב לכת אחר בדמות כדור הארץ.

 

כוכבים שגילה קפלר לפני כמה שנים - משמאל: Kepler-22b Kepler-69c Kepler-62 Kepler62f an (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוכבים שגילה קפלר לפני כמה שנים - משמאל: Kepler-22b Kepler-69c Kepler-62 Kepler62f an(צילום: רויטרס)

הדמיה של טלסקופ החלל קפלר ()
הדמיה של טלסקופ החלל קפלר

 

על-פי דיווחים בכמה כלי תקשורת בארצות-הברית ובבריטניה, טלסקופ החלל קפלר ששוגר בשנת 2009 איתר כוכב לכת כזה בחלל.

 מדענים אמרו כי אם אכן מדובר בכוכב הלכת הדומה לכדור הארץ, ייתכן שיש עליו חיים. מאז שיגורו עד זיהה קפלר מעל 4,000 כוכבים "מועמדים" מחוץ למערכת השמש. הדומים ביותר נמצאים במערכת השמש שגילה באפריל שעבר, מערכת שכונתה קפלר 62. קפלר 62F, הקרוב ביותר בגודלו, גדול פי 1.4 מכדור הארץ.

 

קפלר 62E, כוכב אחר באותה מערכת, גדול פי 1.6. שני הכוכבים הללו שבהם סלעיים וקרחוניים, ועד אז הם נחשבו לדומים ביותר לכדור הארץ. לאחר מכן נטען כי קפלר 78B הוא כוכב הלכת הדומה ביותר לכדור הארץ.

 

קפלר שוגר במרס 2009 מבסיס כף קנוורל של נאס"א. ייעודו של הטלסקופ, לחפש אחר מענה לשאלה החשובה ביותר שאנו שואלים את עצמנו כאשר אנו מביטים אל הכוכבים - האם אנחנו לבד ביקום?

 

הטלסקופ "קפלר" מצויד באמצעים לאיתור כוכבי לכת דמויי-ארץ. כוכבי לכת אלה מקיפים כוכבים גדולים ומסיביים מהם, ממש כשם שכדור הארץ שלנו מקיף את השמש. גודלם נע בין מחצית מגודלו של כדור הארץ לכפליים ממנו ואסטרונומים משערים שמאות כוכבי לכת כאלה מצויים בגלקסיית שביל החלב. כמה מהם עשויים להכיל מים ואולי גם צורות חיים כלשהן.

 

קפלר פועל בשיטת תצפית המוכנה "השיטה האורביטלית". בשיטה זו צופה הטלסקופ בכוכב כלשהו ומודד את עוצמת האור הנפלט ממנו. כאשר עוצמת האור נחלשת בפרקי זמן קבועים, יש להסיק שגוף כלשהו חולף במסלול קבוע בין הכוכב לבין הטלסקופ ומסתיר את האור הנפלט מהכוכב. גוף זה הוא כוכב לכת המקיף את הכוכב במסלול קבוע. ממדידת עוצמת האור המוסתרת על ידי כוכב הלכת, ניתן לחשב את שטח פניו ולהסיק ממנו מהם הרדיוס והמסה שלו.

 

הטלסקופ נקרא על שמו של האסטרונום הגרמני בן המאה ה-17, יוהנס קפלר. האסטרופיסיקאים המפעילים את הטלסקופ נעזרים בחוק השלישי של קפלר, על מנת לחשב את הטמפרטורה השוררת על כוכבי הלכת שנמצאו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
טלסקופ החלל קפלר
צילום: נאס"א
מומלצים