שתף קטע נבחר

הפלסטינים: "חילוקי דיעות בשיחות טאבה"

גורמים פלסטינים אמרו ל-ynet כי הושגה התקדמות, אך היא אינה מספיקה לחתימה על הסכם מסגרת. הפלסטינים האשימו את ישראל כי חזרה לאחור בסוגיית הגבולות ודחו את רעיון הריבונות המשותפת בהר הבית. ח"כ שריד, לעומת זאת, דיווח על התקדמות רבה בשיחות

מקורות פלסטינים מסרו כי חילוקי דעות קשים התגלו בשיחות טאבה כשהחלו הצדדים לדון בפרטי הסוגיות השונות בהסדר הקבע. יחד עם זאת נמסר כי בנקודות מסויימות, הושגה התקדמות בשיחות.
ח"כ יוסי שריד דיווח על התקדמות רבה ביותר בשיחות, בכל הנושאים. גורמים פלסטינים אמרו ל-ynet כי אכן הושגה התקדמות בשיחות, אך התקדמות זו אינה מספיקה לחתימת הסכם ואפילו לא לחתימת הסכם מסגרת. לדברי הגורמים, בסופו של דבר יסתפקו הצדדים בהצהרת עקרונות משותפת ובהסכמה להמשיך את המשא ומתן לאחר השישה לפברואר.
על פי הגורמים הפלסטינים, אם ייחתם מסמך, הוא יחייב גם את ממשלת ישראל החדשה. המקורות אמרו כי מסמך כזה אמור לסייע לברק להציג אלטרנטיבה מדינית ברורה יותר לבוחרים ולדבריהם, בצד הפלסטיני הפסיקו להתרגש מהצהרות ברק כי לא יסכים להעברת הריבונות במקומות הקדושים לידי הפלסטינים.
לדבריהם, "אם הישראלים רוצים באמת להגיע להסכם עליהם לקבל החלטות אמיצות - כי רק החלטות כאלה יבטיחו שלום בר קיימא".
מקור פלסטיני בשטחים אמר בצהריים כי ייתכן שעוד בסוף השבוע תהיה פריצת דרך שתאפשר חתימה על הסכם עקרונות משותף. לטענת המקור, חלה התקדמות במספר נושאים ובמיוחד בסוגיית הגבולות ובסוגיית הפליטים. לדבריו, אם יאושר הסכם עקרונות, תתכנס המועצה הלאומית הפלסטינית כדי לאשר אותו.

הפלסטינים: "הצעות ישראל - חזרה לאחור"

בסוגיית הגבולות וההתנחלויות שבו הפלסטינים והאשימו את הישראלים כי הם רוצים לספח 8% משטחי הגדה. בתמורה, לדברי הפלסטינים, מוכנה ישראל להעניק לפלסטינים שטח חלופי שמהווה 3% מהשטח שיסופח לישראל. הפלסטינים מסרו כי השטח עליו דיברו הישראלים היה שוב חולות חלוצה שבנגב, אך הם דחו לפי שעה את ההצעה הישראלית, כשהם דורשים שטח בכמות זהה וטענו כי לא יסתפקו באדמה מדברית. הפלסטינים דיווחו גם כי ישראל הציעה להם את רצועת עזה במלואה.
לפי שעה מתעקשים הפלסטינים לקבל 98% משטחי הגדה ולבצע חילופי שטחים בסך של 2% בלבד. הפלסטינים הביעו הסכמה לכך שישראל תספח את שלושת גושי התנחלות העיקריים ביהודה ושומרון: באריאל, גוש עציון ובאזור ירושלים, אך הם דורשים לצמצם את השטח שיוקצה להתנחלויות אלה.
על פי הפלסטינים ישראל דורשת שליטה על שדה התעופה בעטרות בטענה שמדובר באדמה ישראלית ודורשת חופש שימוש במרחב האווירי בגדה. הפלסטינים אמרו כי קיבלו באופן חלקי את הההצעה הזו. דוברים פלסטינים אומרים כי במפות האחרונות שהציגה ישראל יש אלמנטים של חזרה לאחור לעומת המפות הקודמות שהוצגו. לדבריהם המפות של קלינטון דיברו על החזרת שטחים בהיקף של 97% עד 95% משטחי הגדה ואילו ישראל מציגה כעת 88% בלבד.
התקדמות חלקית הושגה גם בסוגייה הבטחונית אך גם בוועדה זו הפערים ממשיכים להיות גדולים. הפלסטינים דחו את הדרישה הישראלית להשתתפות צה"ל בכוח הבינלאומי שיהיה על הגבול בין שתי המדינות, בעיקר באזור בקעת הירדן. בסוגיית תחנות ההתרעה הישראליות בשטחים מסכימים הפלסטינים ברמה העקרונית לקיומן של תחנות כאלה, אך קיימת מחלוקת לגבי מספר התחנות שיופעלו.
גם בסוגיית הפליטים, הידיעות על מצב השיחות נעות בין התקדמות לבין קיפאון אך המחלוקת העיקרית אינה סביב המספרים, אלא על ההכרה הישראלית בזכות השיבה. הפלסטינים דורשים הכרה ישראלית בזכות השיבה ורק אז דיון במכניזם - מי וכמה יחזרו לאן.

"האינתיפאדה תימשך במקביל לשיחות"

היום צפוייה להתכנס לראשונה ועדת ירושלים בראשות גלעד שר וסעיב עריקאת. העמדה הפלסטינית טוענת כי ירושלים היא קודם כל בעיה של גאוגרפיה ושל אדמה, ולכן לדבריהם, ירושלים המזרחית היא אדמה כבושה והאדמה הכבושה הזו ומה שמעליה (המקומות הקדושים) חייבת לחזור לידי הפלסטינים.
סאיב עריקאת, האיש הקשוח במשלחת הפלסטינית, יעמוד בראש ועדת ירושלים, מה שמבטיח דיונים קשים והתעקשות פלסטינית. נכון לעכשיו, דוחים הפלסטינים את רעיון הריבונות המשותפת על הר הבית.
הפלסטינים רומזים כי ההחרפה האחרונה באינתיפאדה אינה מקרית וכי היא תואמת היטב את התפיסה של ערפאת, אותה הציג אמש ראש התנזים, מרואן ברגותי.
על פי תפיסה זו אמורה האינתיפאדה להימשך במקביל לשיחות ולהוות גורם במשא ומתן "כשברור שאם לא יצליחו השיחות תחול הסלמה גדולה יותר באינתיפאדה", אומרים הפלסטינים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
דיונים קשים. עריקאת
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: דודו פריד
חלה התקדמות. שריד
צילום: דודו פריד
מומלצים