שתף קטע נבחר

מכה לבנקים, בשורה למשקיעים: אושר ניוד תיק ההשקעות

בעקבות שינוי בחוק, יוכלו לקוחות הבנקים המחזיקים בתיק השקעות, לקבל שירותי מסחר בניירות ערך מכל גוף פיננסי חבר בורסה, ללא צורך בהעברת הכספים לחשבון חדש. המשמעות: חיסכון של עשרות אחוזים בעמלות

מכה לבנקים, בשורה למשקיעים: ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת, אישרה היום תיקון לצו איסור הלבנת הון, שעשוי להוזיל את עמלות המסחר בניירות ערך בעשרות אחוזים ולהגביר את התחרות בתחום.

 

  • הצעת חוק שתשים סוף לכרטיסי האשראי המיותרים?

 

על פי התיקון החדש, שהוביל איגוד הברוקרים ונתמך על ידי משרד האוצר והרשות לניירות ערך, יוכל לקוח של כל בנק לקבל שירותי מסחר בניירות ערך מכל גוף פיננסי חבר בורסה, ללא צורך בהעברת הכספים לחשבון חדש - כספי הלקוח יועברו לחשבון ניירות הערך אצל חבר הבורסה מחשבון העו"ש של הלקוח בבנק.

 

נציין כי עיקר פעילות המסחר בניירות ערך של הלקוחות בישראל נעשית באמצעות הבנקים. חברי בורסה שאינם בנקים אינם מצליחים להתחרות באופן משמעותי במערכת הבנקאית, זאת בין היתר בשל העובדה שאין להם סניפים הפרוסים ברחבי הארץ, מה שיוצר נגישות נמוכה של לקוחות פרטיים אליהם, בנוסף, על פי החוק נדרש הליך זיהוי פנים אל פנים לצורך פתיחת חשבון, מה שמקשה עוד יותר.

 

כאמור, מטרת התיקון היא להרחיב את האפשרות של חברי הבורסה לפתוח ללקוחותיהם חשבונות מבלי שהלקוחות יצטרכו להגיע אליהם פיסית לצורך זיהויים. התיקון יאפשר ללקוחות להעביר את כספם מחשבון קיים שיש להם בבנק לחשבון חדש בחבר הבורסה ב"מערכת סגורה", כלומר, הכספים יצאו מחשבון בנק של הלקוח ובסופו של דבר יחזרו לאותו חשבון בנק.

 

3 מיליארד שקל עמלות

רבבות ישראלים מחזיקים בתיקי השקעות בבנקים, כאשר מדי שנה גובים הבנקים קרוב ל-3 מיליארד שקל עמלות על ניירות הערך של לקוחותיהם.

 

מי שיתבונן בתעריפונים של הבנקים, יגלה עמלות יקרות במיוחד. הבנקים לא יתאמצו לתת הנחה, אולם מי שילחץ קצת, יתמקח וגם יגיע עם סכום גדול להשקעה, יוכל להוריד מחיר. כך, 2 לקוחות עם אותו סכום השקעה יכולים לשלם עמלות שונות, לעיתים בהפרש של פי 2 ויותר. הבעיה היא שרוב הציבור לא מודע לכך והבנקים גם לא מתנדבים ליידע את לקוחותיהם.

 

לפני כשנה החליטו בפיקוח על הבנקים לחייב את הבנקים לפרסם את שיעור העמלות שהם גובים בפועל מהלקוחות, בהתאם לגודל תיק ההשקעות. הנתונים מראים פער לא קטן בין מחיר התעריפון למה שנגבה בפועל.

 

חשיפת הנתונים אמנם מגבירה את כוחו של הצרכן שיודע כעת לאן לשאוף, אך בחינה מדוקדקת שלהן מעלה כי עדיין העמלות בבנקים יקרות בהרבה מהעמלות שמציעים הברוקרים בבתי ההשקעות.

 

בדיקה שערכנו ב ynet לפני מספר חודשים ומתבססת על הנתונים שפרסמו וכן נתונים שקיבלנו מבתי ההשקעות, חושפת פער שמגיע למאות אחוזים, גם בהשוואה לעמלות הממוצעות שהציגו הבנקים.

 

כאמור, אותם גופים פיננסיים חברי בורסה, מציעים עמלות מסחר בניירות ערך הנמוכות בעשרות אחוזים מהעמלות של הבנקים, וכעת האפשרות לעבור ולהוזיל מחירים תהיה קלה ופשוטה.

 

התיקון לחוק, שיכנס לתוף בשבועות הקרובים, מאפשר לפתוח שלושה סוגי חשבונות במערכת סגורה, ללא צורך בזיהוי מלא של הלקוח: חשבון קסטודיאן (משמורת) המשמש רק לביצוע פעולות רכישה ומכירה של ניירות ערך ונכסים פיננסיים, ללא מתן שירותי המשמורת; חשבון במסגרתו יוכל חבר הבורסה להעניק רק שירותי משמורת לפיקדונות כספיים (חשבון שאינו מיועד כלל לביצוע פעולות בניירות ערך) וחשבון שבמסגרתו יוכל חבר הבורסה לתת את כל השירותים - שירותי ביצוע ושירותי משמורת לפיקדונות כספיים, ניירות ערך ונכסים פיננסים.

 

"כבר שלוש שנים שהאיגוד מקדם את המהלך הזה", אומר היום ל ynet ג'וליאן אסוס, מנכ"ל אי בי אי שירותי בורסה ויו"ר איגוד הברוקרים. "המהלך הזה מקדם גם את הפריפריה למרכז, כי עד היום לקוח בפירפריה נאלץ להגיע אלינו, או שאנחנו הינו צריכים להגיע אליו, ובאופן טבעי הרבה נמנעו מכך ושילמו עמלות גבוהות בבנקים".

סביר להניח כי המציאות החדשה, תביא לירידת מחירי העמלות ולהצעות יותר אטרקטיביות מצדם של הבנקים ותחזק את כח המיקוח של הלקוחות מול הבנק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים