שתף קטע נבחר

אולי התמכרתם לטעם? 9 עובדות על מלח

אנחנו צורכים מלח במאכלים רבים, גם אנחנו לא מודעים לכך. כמה מלח דרוש לנו ביום, האם אנחנו מגיעים לצריכה המומלצת, איך זה קשור לבריאות שלנו ואיך נוכל להפסיק לצרוך אותו?

מלח הוא חלק ניכר מהתזונה שלנו - גם אם אנחנו מקפידים על תזונה בריאה. אבל מתברר שאנחנו צורכים הרבה מאוד מלח ואפילו לא מודעים לכך.

 

אחת הסיבות לכך, היא שכיום אנחנו אוכלים לא מעט מזון תעשייתי ומעובד, שמכיל כמויות גדולות של מלח, מה שגורר התמכרות לטעם המלוח. לא רק זאת. בשל העובדה שככל שצורכים יותר מלח סף תחושת המליחות שלנו יורד, כדי ליהנות מתחושת מליחות מסוימת נצטרך לצרוך ממנו יותר ויותר.

 

הנה כמה עובדות על מלח שאולי לא ידעתם.

 

קראו עוד במדור בית בריא

צפו: כך תכינו תחליף בריא לבורקס

יש לכם מתבגרים בבית: איך תדעו שהם אוכלים נכון?

חביתה פלוס: כך תכינו פריטטה בריאה

 

זקוקים לפחות מכפית של מלח ביום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זקוקים לפחות מכפית של מלח ביום(צילום: shutterstock)

 

1. פחות מכפית

המלח השולחני מורכב מ- 60% כלור ומ-40% נתרן, שהוא בעצם זה המסוכן לבריאות. כמות המלח היומית המקסימלית המומלצת היא של 5-6 גרם ליום, כלומר סך הכל פחות מכפית מחוקה (2300 מ"ג נתרן).

   

2. עוד לפני שהוספתם

75% מהמלח בתפריט שלנו, מקורו במזון מתועש ומעובד. מה שמותיר 25% מהמלח בתפריט ממלח שמוסף למזון תוך כדי בישול או לאחריו.  

   

3. סיכון לחלות בשבץ מוחי

כל ירידה ב-300 מ"ג נתרן בממוצע תגרום לירידה של 1 מ"מ כספית בלחץ הדם. כל ירידה ב-1 מ"מ כספית, יפחיתו את הסיכון היחסי של שבץ מוחי בכ-5%.2. חשוב לדעת כי 51% ממקרי השבץ המוחי וכ-45% ממחלות הלב האיסכמיות ניתן לייחס אותן לחץ דם גבוה.

 

4. סכנה לבריאות

צריכת עודפת של נתרן עלולה לגרום גם להתפתחות בצקות עקב צבירת נוזלים, אי-ספיקת לב, אבנים בכליות, מחלות כליה, סרטן בקיבה, אוסטיאופורוזיס, אסתמה וסיכון להשמנה עקב צריכת משקאות קלים מתוקים במקביל לאכילת המזון המלוח, המצמיא.

 

5. עניין של הרגל

המשיכה לרמת מליחות גבוהה היא טעם נרכש, לא נולדים איתו ולכן אפשר גם להתרגל לצרוך פחות מלח. בגלל שימוש רב בנתרן בתעשית המזון גם מזונות שנחשבים בריאים מכילים כמויות גבוהות שלו.

 

6. הטעם ממכר

מדענים אוסטרלים ואמריקנים טוענים שמלח ממכר בדיוק כמו סיגריות או סמים, בגלל שההימנעות ממנו מחד והכמיהה אליו מאידך, מפעילה את אותם הגנים והתאים במוח של התמכרות.

 

7. המלח כחומר משמר

המלח מוסף למזון בתעשייה לא רק לשם הטעם (במוצרי מזון מתוקים ישנם כמויות גבוהות של מלח) אלא גם כחומר משמר, לבניית מרקם המזון, לוויסות תהליכי תסיסה, לפיתוח הצבע ועוד.

 

8. להפחית בהדרגה

מומחים ממליצים להפחית את כמות הנתרן או המלח בתפריט היומי כדי לשמור על אורח חיים בריא, אבל מדגישים כי חשוב לעשות זאת באופן הדרגתי. הפחתה בבת אחת תגרום למזון להפוך להיות תפל, ותגרום לנו להמליח את המזון בחזרה יתר על המידה

 

9. שינוי התנהגותי

כאמור, הפתרון להפחתת כמויות המלח, הוא בעזרת הגדלת המודעות, קריאת תוויות המזון, בבחירות תזונתיות טובות יותר ושינוי הרגלי אכילה.

   



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה מלח אם צריכים?
צילום: shutterstock
מומלצים