שתף קטע נבחר

הביטו הלילה לשמיים: הפרסאידים של אוגוסט

שיא מטר המטאורים יהיה מחצות הלילה שבין רביעי לחמישי. אז מתי, היכן ואיך לצפות במטר המרהיב? כל הפרטים

הלילה (בין רביעי לחמישי) יתרחש שיאו של מטר המטאורים - הפרסאידים. המטר קרוי על-שם קבוצת פרסאוס - והוא אחד המטרות הפופולריים ביותר, הן בזכות הקצב העשיר מאוד שלו (צפויים קרוב לכמה עשרות מטאורים בשעה) והן בזכות עצם התרחשותו בשיא הקיץ. השנה, יחול שיאו של המטר בבוקרו של יום חמישי, כך שהמועד הטוב ביותר לצפות בו הוא מחצות הלילה (בין רביעי לחמישי) ועד לבוקר. היעדרו של הירח יעזור לצופים במטר.

 

 

מהו מטאור ומהו מטר מטאורים?  

מקורה של המילה מטאור הוא ביוונית ומשמעותה - משהו באוויר. שמה העממי של התופעה הוא כוכב נופל, כיוון שהיא נראית ככוכב שחוצה את השמים במהירות ולנו נדמה שהוא נופל מהשמים.

 

מרבית המטאורים הנראים לעין הם לא יותר מאשר גרגירי אבק שנלכדו בכוח המשיכה של כדור הארץ ומשקלם פחות מגרם אחד. כאשר גופים שלנכדים על-ידי כבידת כדור הארץ נכנסים לאטמוספירה העליונה מהירותם עשויה להגיע לעשרות ק"מ לשנייה. לרוב המטאורים מהירות שבין 2 ל-70 ק"מ לשנייה, כאשר מהירותם של הפרסאידים היא 60 ק"מ לשנייה.

 

בגלל המהירות העצומה שבה חלקיק האבק מתנגש בחלקיקי הגז המצויים באטמוספירה, הוא מתלהט והגזים המצויים באטמוספירה מתייננים. ברוב המקרים חלקיק האבק מתכלה כבר בגובה של עשרות ק"מ מעל פני הקרקע. רק חלקיקים גדולים מאוד שורדים את החום של הכניסה לאטמוספירה ומגיעים אל פני האדמה - אלה קרויים מטאוריטים.

 

מטאורים בנגב. ארכיון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מטאורים בנגב. ארכיון(צילום: רועי עידן)

 

רק במקרים נדירים מאוד המטאוריטים עלולים להיות גדולים מאוד - עשרות מטרים ויותר ואז פגיעתם רעה: בשנת 1908 פגע בטונגוסקה שבסיביר מטאוריט שגודלו היה, כנראה, כמה עשרות מטרים וגרם לחורבן עצום ברדיוס של עשרות ק"מ. בשנת 2013, התפוצץ אסטרואיד שגודלו מוערך בכ-17 מטר מעל העיר צ'ליאבינסק שבסיביר. אך אין כלל לחשוש ממטר המטאורים - כאמור, חלקיקי האבק היוצרים את מטרות המטאורים שמקורם באבק המועף משביטים זעירים, ומסתם כה קטנה שאין הם מגיעים לפני הקרקע.

 

מהו מקור המטאורים?  

מגון הגופים המצוי בסביבתו של כדור הארץ רחב - החל מאינספור חלקיקים שגודלם נע מגודל מיקרוסקופי ועד אסטרואידים שגודלם כמה ק"מ. מקורם של גופים אלה מימי היווצרות מערכת השמש וכלה ברסיסים שמקורם בכוכבי לכת, בירחים, בשביטים או באסטרואידים. מקור הפרסאידים הוא השביט 109P/Swift-Tuttle, שחלף בפעם האחרונה בפריהליון (בנקודה הקרובה ביותר לשמש במסלולו) בשנת 1992 וכתוצאה מכך היו מטרות עשירים ביותר בשנים 1991-2000 (עם קצב של כמה מאות מטאורים בשעה).

 

ומהו מקור מטרות המטאורים?  

בכל לילה נראים מטאורים בודדים רבים, הצצים מכל כיוון אפשרי ללא כל חוקיות. לעומת זאת, מטרות המטאורים חלים במספר לילות בשנה שבהם מספר המטאורים גדול מאוד והמטאורים באותם לילות נראים יוצאים מנקודה אחת בשמיים הקרויה רדיאנט. מקורם של מטרות המטאורים הוא שביטים - גופים העשויים תערובת של קרח ואבק שגודלם נע בין כמה ק"מ לעשרות ק"מ.

מטאורים במצפה רמון. ארכיון (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מטאורים במצפה רמון. ארכיון(צילום: רועי עידן)

 

השביטים מגיעים אלינו משוליה החיצוניים והקרים של מערכת השמש. כאשר שביט מגיע לקרבת השמש, הוא מתחמם ואז מתנדף הקרח מפניו ותוך כדי כך משתחררים גזים ואבק הכלואים בקרח. הגזים והאבק ממשיכים להקיף את השמש במסלול דומה מסלולו של השביט. כאשר מסלולו של כדור הארץ חוצה את מסלולו של אותו שביט פעם בשנה, הוא מושך אליו את חלקיקי האבק ואז ניתך עלינו מטר של מטאורים.

 

ומהו הרדיאנט?  

בגלל חוקי הפרספקטיבה ייראו כל המטאורים כאילו הם יוצאים מנקודה אחת בחלל. נקודת זו קרויה - הרדיאנט, ממש כפי שקווי מסילת הברזל יוצרים מנקודה אחת באופק. בשנה יש מטרות מטאורים רבים כאשר כל מטר מטאורים קרוי על שמה של קבוצת הכוכבים שבתחומה מצוי הרדיאנט.

 

הפרסאידים קרויים כך כיוון שנקודת הרדיאנט מצויה בתחומי קבוצת פרסאוס, הוא הגיבור מהמיתולוגיה היוונית שנושא את ראשה של המדוזה. במקרה של מטר הפרסאידים רוחבו של מסלול האבק גדול יחסית, אפשר לראות גם מטאורים השייכים למטר הפרסאידים גם כמה ימים לפני ואחרי השיא.

 

מתי ואיך לצפות במטר? 

רצוי לצפות במטר ממקומות חשוכים, הרחק ככל האפשר ממקומות יישוב מוארים. ממקומות יישוב ייראו מטאורים בודדים בלבד וככל שנרחיק ממקום יישוב יגברו סיכויינו באופן דרמטי לראות מטאורים רבים יותר. כיוון שביום שבו מתרחש השיא הירח ממילא שוקע מיד לאחר שקיעת השמש, אורו לא יפריע. השעה הטובה ביותר לצפות במטר היא לאחר חצות - נקודת הרדיאנט זורחת בסביבות בשעות הערב ובשעת חצות מצויה גבוה מעל האופק הצפון-מזרחי.

 

רצוי לשכב על הגב ולהביט לכיוון זה אם כי מטאורים עשויים להראות גם בכל כיוון בשמים. בשיאו של המטר צפויים להראות כמה עשרות מטאורים בשעה כיוון שמטאורים חוצים את פני השמים במהירות ונצפים על פני שטח רחב, הכלי הטוב ביותר להביט בהם הוא זוג עיניים. משקפת או טלסקופ ממש לא יועילו במקרה זה.

 

היכן לצפות במטר?  

חשוב לזכור: את המטר אפשר לראות מכל מקום, ללא צורך במשקפת או בטלסקופ. אולם, אורות עיר, גם עיר קטנה, יפריעו לראיית המטאורים. גופים שונים מארגנים שתי תצפיות המוניות במטר במקומות חשוכים, הרחק ממקומות יישוב:

 

בצפון מתקיימות שתי תצפיות מרכזיות, האחת, מאורגנת על ידי רשות הטבע והגנים תתקיים בגן הלאומי כוכב הירדן, ביום חמישי 13 באוגוסט ותלווה במופע אור קולי וצפייה בטלסקופים. תצפית נוספת תתקיים על ידי מרכז אילן רמון בגלבוע, בסמוך למושב מולדת ביום רביעי, החל מהשעה 20:00 בערב.

 

באזור הדרום יתקיימו שתי תצפיות מרכזיות: ביום רביעי תתקיים תצפית המונית בפארק תמנע ושם יוצבו כ-20 טלסקופים לרשות הקהל וכן פעילויות שונות כולל מופע אור קולי וסיור באתר.

 

התצפית המרכזית תתקיים במצפה רמון, ברובע הבשמים, כאשר לרשות המבקרים יועמדו למעלה מ-20 טלסקופים וכן אטרקציות נוספות כאשר הכניסה חופשית. לפרטים, אתר סוכנות החלל הישראלית שמעניקה את חסותה לתצפית בשיתוף האגודה הישראלית לאסטרונומיה.

 

לאלה שאינם יכולים להגיע לאחר מאתרי התצפית, יוכלו לצפות במטר מכל מקום חשוך. כאמור - אין צורך בטלסקופים או במשקפות, אלא רק במחצלת או כיסא נוח, כמה חברים, שמיים חשוכים והרבה מצב רוח. אפשר גם להכין משאלות. הח"מ אינו מאמין בקשר שבין מטאורים למשאלות, אולם תמיד אפשר לנסות.

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2015 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים.


פורסם לראשונה 11/08/2015 10:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים