שתף קטע נבחר

פנייה לרה"מ: מנע ביטול שנת השירות לפני הגיוס

ארגוני ותנועות הנוער פנו במכתב לנתניהו, בנט ויעלון בדרישה להגדיל את התקציב למפעל שנת ההתנדבות לקהילה: "המתנדבים נשענים על הוריהם". הפונים ציינו כי ללא הגדלת התקציב לא ניתן יהיה לפתוח את שנת הפעילות

 

 

 

שנת השירות בסכנה: נציגי ארגוני ותנועות הנוער פנו אמש (יום ב') לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר הביטחון משה יעלון, לשר החינוך נפתלי בנט ולשר האוצר משה כחלון בדרישה להגדיל את התקציב למפעל שנת ההתנדבות בקהילה לפני הגיוס לצה"ל המכונה שנת שירות. הפונים הדגישו כי ללא הגדלת התקצוב לא ניתן יהיה לפתוח את שנת הפעילות בעוד כשבועיים.

 

נכון לעכשיו משרד החינוך הוא היחיד שמתקצב את המפעל. התקציב הנוכחי של שנת שירות עומד על 24 מיליון שקלים בשנה, והמשמעות היא שכל מתנדב מקבל 30 שקלים ביום. "התקציב הנוכחי מחייב את המתנדבים להישען על תמיכת הוריהם, והופך את מפעל שנת השירות לבלתי-נגיש עבור מתנדבים המגיעים מהפריפריה וממשפחות שידן אינה משגת", צוין במכתב לראש הממשלה ולשרים. 

רוצים לתרום עוד לפני ההגעה לבקו"ם (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
רוצים לתרום עוד לפני ההגעה לבקו"ם(צילום: מוטי קמחי)
 

הפונים ציינו במכתבם כי ועדה בין-משרדית לבדיקת הנושא שהוקמה ב-2014 וכללה נציגים ממשרדי החינוך, הביטחון והאוצר, הגישה בפברואר את מסקנותיה למנכ"לית משרד החינוך מיכל כהן, שלפיהן יש להגדיל את תקציב מפעל שנת השירות ל-55 מיליון שקל בשנה, כשבמימון יישאו יחד משרדי החינוך והביטחון.

 

"על אף נכונות משרד החינוך לאמץ את מסקנות הוועדה, הדיונים שהתקיימו עד כה בנושא הובילו למבוי סתום", נאמר במכתב. "אנו פונים בצוק העתים מכיוון שאין ביכולתנו לאפשר לעשרות אלפי מתנדבות ומתנדבי שנת השירות לפתוח את שנת הפעילות. תרומתם היא בעלת משמעות אדירה ביחס לחיזוק חוסנה של החברה הישראלית".

 

עוד צוין במכתב כי "למערכת הביטחון ולצה"ל הערכה רבה ביחס לתרומת מתנדבי שנת השירות להכנה לשירות משמעותי של כלל הנוער בישראל, וכן ביחס לתרומת שנת השירות לשירותם הצבאי של מתנדביה בכך ששיעור היוצאים לפיקוד זוטר הוא פי שניים וחצי מהשיעור הכללי של המתגייסים, ושיעור היוצאים לקצונה הוא פי שלושה מהשיעור הכללי".

 

"מפעל חינוכי שהמדינה צריכה לתמוך בו" 

אדם הרצוג מזכרון יעקב שצפוי להתנדב השנה במסגרת ארגון נועם בשכונת קטמון בירושלים ציין בהתייחסו לנושא כי "קיבלתי את ההודעה וזה די מבאס. בשנה האחרונה עסקנו בנושא הזה בלי הפסקה,

עברנו סמינרים והדרכות, אנחנו נורא מובלים לשם ויודעים מה אנחנו רוצים לעשות. זה מפעל חינוכי שהמדינה צריכה לתמוך בו כלכלית, ולדחוף שהנוער ייכנס לשם".

 

שלומי קסטרו, מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער אמר כי "מפעל שנת השירות הוא אחד המפעלים החברתיים והחינוכיים החשובים בישראל, ומהווה מנוע צמיחה לחינוך הערכי בישראל, שכלל הגורמים רוצים בהצלחתו ובגדילתו המשמעותית. אנו קוראים לראש הממשלה להתערב ולאפשר לאלפי מתנדבות ומתנדבי שנת השירות להמשיך בעשייה החינוכית המבורכת ובתרומה לקהילה".

 

שנת השירות של ההתנדבות בקהילה מתבצעת על ידי צעירים ברחבי הארץ לפני גיוס לצבא. בדרך כלל הם מתנדבים במסגרות שונות כמו פנימיות, כפרי נוער, בתי ספר שדה, תנועות נוער, יישובים בפריפריה ועוד. בשנה שעברה השתתפו במפעל 1,870 מתנדבים והשנה צפוי מספר המתנדבים לעלות ל-2,100.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "דו"ח הוועדה לא אושר בשל הסתייגות משרד הביטחון מההמלצה שיכנס כמשרד מתקצב נוסף מעבר למשרד החינוך. יודגש, כי משרד החינוך מוכן לאמץ את מסקנות הדו"ח ויוסיף את חלקו התקציבי, ככל שיאושר המתווה".

 

גורם בכיר במערכת הביטחון מסר: "יש לנו הערכה גדולה למפעל שנת השירות, ולשם כך מערכת הביטחון מקצה מדי שנה אלפי מכסות לדחיית גיוס של בני נוער לטובת היציאה לשנת שירות. המכסות הללו גדלות בלמעלה מחמישה אחוזים מדי שנה למרות הירידה במקורות הגיוס לצה"ל. מדובר בדחיית שירות בהיקפים גדולים מאוד של צעירים המיועדים לשרת בתפקידי לחימה, ולכן אין זה דבר של מה בכך לדחות את גיוסם. אנו תומכים בהמשך קיומו של מפעל שנת השירות, ואף בהרחבתו שכן יש לו חשיבות גדולה. מבחינתנו יש להמשיך במפעל תוך שמירה על חלוקת הסמכויות בין משרד החינוך ומשרד הביטחון כפי שנעשה עד היום. משרד הביטחון וצה"ל ימשיכו לקבוע את היקפי מכסת דחויי הגיוס, ומשרד החינוך יתקצב את פעילות שנת השירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ראש הממשלה נתניהו. התבקש להתערב
צילום: רויטרס
צילום: מועצת ארגוני הילדים והנוער
שלומי קסטרו מנכ"ל מועצת ארגוני הילדים והנוער
צילום: מועצת ארגוני הילדים והנוער
מומלצים