שתף קטע נבחר

מחאה בדרום ת"א נגד בג"ץ: "יישפך פה דם"

החלטת השופטים להגביל את כליאת מבקשי המקלט לשנה מביאה לשחרור 1,200 איש שצפויים להגיע לתל אביב. בעקבות זאת יצאו תושבי שכונות לצעדת מחאה לגן לוינסקי: "בג"ץ מעקר את הממשלה, יצאנו להבעיר את הרחובות". כלוא בחולות: "זו החלטה טובה. לא באנו לישראל להפריע, רק לבקש חיים"

 

בעקבות החלטת בג"ץ  אתמול (ג') להגבלת התיקון לחוק למניעת הסתננות, ישוחררו בשבועיים הקרובים יותר מ-1,200 מבקשי מקלט ממתקן "חולות", ורובם יחזרו ככל הנראה לשכונות דרום תל אביב. במחאה על ההחלטה יצאו אתמול כמה מתושבי האזור הוותיקים לרחובות למחות על ההתפתחות, וצעדו משוק התקווה לגן לוינסקי - מקום התאספות של רבים מהאפריקנים המתגוררים באזור.

 

החלטת בג"ץ - כתבות נוספות:

 

בהפגנה השתתפו רק כמה מאות בני אדם, שכעבור זמן קצר פוזרו לבתיהם על ידי המשטרה. הגינה נותרה ריקה, למעט כמה מבקשי מקלט ששכבו על הדשא או התגודדו בחבורות על הברזלים.

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

דניאל, פעיל ב"חזית לשחרור דרום תל אביב", אמר ל-ynet: "החלטנו לצאת ולהבעיר את הרחובות על ההחלטה השערורייתית של בג"ץ. זאת לא הפעם הראשונה שהוא מעקר ומסרס חוקים שהממשלה מוציאה. מה שהולך לקרות למעשה זה שאלפי מסתננים הולכים להגיע לפה ולהפוך את החיים שלנו לגיהנום יותר גרוע ממה שהוא עכשיו. אנחנו הולכים להילחם בזה בכל הכוח".

  

נלי, תושבת ותיקה משכונת התקווה, הוסיפה: "אנחנו מפגינים כי מאסנו בכל הדברים שאנחנו עוברים פה בשכונה. אין לנו חיים. אנחנו חיים בגטו פה. עוד מעט יבואו עוד אריתריאים שייצאו מ'חולות'. לזה לא נסכים. יישפך פה דם. יהיה הרבה יותר גרוע מהיום. לא יישארו ישראלים פה ויהיה להם מעוז שלהם".

ההפגנה בדרום תל אביב (צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות") (צילום: שאול גולן,
ההפגנה בדרום תל אביב(צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות") (צילום: שאול גולן,
(צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות")
תשעת שופטי בג"ץ קבעו אתמול אחר הצהריים שהחזקת מבקשי המקלט במתקן למשך 20 חודשים – כפי שרצתה המדינה לקבוע בתיקון לחוק – אינה מידתית. לפיכך, נקבע, כל מי ששהה במתקן שנה או יותר ישוחרר תוך 15 יום. מדובר בשחרור של כ-70 אחוז מהעצורים במתקן חולות. למעשה, סעיף "20 החודשים" היה היחיד שאותו פסל בג"ץ בתשובתו לעתירה של ארגוני זכויות האדם נגד התיקון לחוק למניעת הסתננות.

 

אנואר סולימאן (35), במקור מדרפור ואחד מהעותרים, נמצא בישראל כבר חמש שנים. בשנה וחצי האחרונות הוא נמצא במתקן חולות, וכעת הוא אמור להשתחרר. "צריך להגיד תודה רבה לארגוני זכויות אדם ולאנשים שעזרו לנו", הוא אומר ל-ynet. "באנו לבקש הגנה זמנית עד שהמצב במדינה שלנו ישתנה. עכשיו, כמדינה דמוקרטית, צריך לכבד את החלטת בית המשפט. בעזרת השם אשתחרר מחולות כי אין סיבה להחזיק אותי פה. אף אחד לא בדק את הבקשה שלי (להכרה כפליט, נ"ד)".

כינוס פליטים במתקן חולות, אמש (צילום: אנואר סולימן) (צילום: אנואר סולימן)
כינוס פליטים במתקן חולות, אמש(צילום: אנואר סולימן)
 

"אתה לא מאמין כמה אנשים סובלים פה. אני מאוד מתרגש, מהתחלה הייתי אופטימי, הרגשתי את הכוח של בית המשפט העליון במדינה דמוקרטית שמכבד את זכויות האדם. ברחתי מדרפור כי אני מחפש הגנה ומדינת ישראל זו המדינה היחידה במזרח התיכון. אני מקווה שבעתיד גם לנו יהיה בית דין כזה. אני רוצה להשתחרר מכאן ולחיות בכבוד".

 

יונתן יעקובוביץ, ראש תחום הסברה ב"מרכז למדיניות הגירה ישראלית", שהצטרף כמשיב לעתירת ארגוני זכויות האדם, אמר כי מדובר במכת מוות לתקוות של שכונות דרום תל אביב וערים נוספות להשבת חיי הקהילה ותחושת הביטחון האישי: "התגברות זרם ההסתננות לישראל בחודשים האחרונים מוכיחה כי גדר לבדה איננה מספיקה כדי למנוע הסתננות לישראל, ופירוק החומה הנורמטיבית שהעניק החוק משאיר את גבולות ישראל פרוצים לחלוטין. מדובר בהחלטה היסטורית עגומה כיוון שהיא תביא להשתקעות בלתי הפיכה של עשרות אלפי מסתננים וליצירת מיעוט אתני קבוע שאיננו מזדהה עם מדינת ישראל וערכיה".

 

 (צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות") (צילום: שאול גולן,
(צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות")

נג'מלדין עומר (31) מסודן, שמתגורר בדרום תל אביב, זומן לחולות פעמיים אך לא נכלא שם. "ההחלטה מדהימה", הוא אומר. "יש תחושה שהימין כאן שולט והם לא תומכים במבקשי מקלט כי הם רוצים רק לגרש. אחרי הבחירות חשבנו שאין סיכוי לעשות שינוי בכלל. חשבנו שלא ישחררו אף אחד בגלל המדיניות של הממשלה ולכן זו החלטה מדהימה. אני מתכוון בשלב הזה להישאר בארץ. אני לא יודע לאן ללכת. אם הייתה לי אפשרות לעזוב ולא לסודן - הייתי עושה את זה".

 

- אבל המצב בדרום תל אביב קשה.

"נכון. אנחנו נפגשים עם תושבי דרום תל אביב הישראלים במטרה למצוא פתרונות למצב הקיים. אני מבין את הקושי שלהם, אנחנו חברה ובכל חברה יש שוליים כמו גנבים ופושעים אבל לא כל הסודנים פושעים".

 

מאי גולן, תושבת דרום תל אביב ופעילה בולטת למען תושבי האזור הוותיקים, אמרה: "שוב אותו בית משפט שמנותק לחלוטין מהמציאות הקשה של תושבי דרום תל אביב, אילת, ערד, אשקלון, אשדוד ועוד - גוזר חיי סבל וגיהינום על תושבים שלא חטאו מעולם. אזרחי מדינת ישראל לא בחרו בשופטי בג"ץ אלא בכנסת כדי שתגן עליהם".

 

מארגון הסיוע לפליטים נמסר: "המדיניות כלפי מבקשי מקלט לא יכולה להסתכם בשלילת חירות המונית של חפים מפשע או הזנחה מוחלטת של הנושא. אנחנו קוראים לממשלה להפנות את היצירתיות והמשאבים שהושקעו בכליאה ובניסיונות ללחוץ על מבקשי המקלט להתייאש ולעזוב, להשקעה במדיניות שתוכל להיטיב עם מבקשי המקלט ועם תושבי דרום תל אביב גם יחד: הפניית הכספים שיועדו לכליאה בשיפור שירותי הרווחה, הבריאות והדיור במקומות המאכלסים מבקשי מקלט ויצירת פיזור טבעי ברחבי הארץ על ידי הענקת רישיונות עבודה מוסדרים, ותמריצים להעסקה ברחבי הארץ".

פורסם לראשונה 11/08/2015 23:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות"
ההפגנה בדרום תל אביב, אמש
צילום: שאול גולן, "ידיעות אחרונות"
מומלצים