שתף קטע נבחר

"מספרת על זה ובוכה". מפוטרי מגה מדברים

רחל אוחיון פוטרה בגיל 62 מהסניף שנסגר בחיפה אחרי כמעט 30 שנה: "יש לי עוד מה לתת". שמחה קצב, מפרנסת יחידה הנשואה לנכה, פוטרה בגיל 48 בבאר שבע. העובדים ששילמו את המחיר

 

שמחה קצב, ממפוטרי מגה  (צילום: אליעזר קצב) (צילום: אליעזר קצב)
שמחה קצב, ממפוטרי מגה (צילום: אליעזר קצב)

 

רחל אוחיון, בת 62 מזכרון יעקב, חשבה שתעבוד ברשת מגה עד הפנסיה אבל המציאות טפחה על פניה כשפוטרה מאחד הסניפים בחיפה שנסגר במסגרת תוכנית ההבראה של הרשת, "אני אעשה הכול כדי למצוא עבודה חדשה, אבל בגיל כזה קשה מאוד. נתתי את עצמי למקום כמעט 30 שנה וזהו. יש לי עוד כוחות, יש לי עוד מה לתת. מקום עבודה כמו מגה אני כבר לא אמצא".

 

בשבוע החולף דיווח עיתון "כלכליסט" כי מחצית ממפוטרי הרשת בני יותר מ-49. התפקיד השכיח של המפוטרים הוא עובדי קופה. חלק גדול מהמפוטרים הם ערבים.

 

אוחיון, אם לשלושה, מספרת שהרגישה שמגה היא ממש משפחה עבורה, "אחרי שבנינו את הסניף ונתנו את כל הלב, הודיעו לפני חודש וחצי על סגירת הסניף. לא היינו בטוחים שזה באמת יקרה. כולם היו בהלם. חבל מאוד שזה נקטע בצורה כזו. החברה הזו הייתה הבית שלי. חבל שהגענו למצב שבו סניפים נסגרים. אצלנו כולם פוטרו ויושבים בבית בלי עבודה. אני עדיין לא מצאתי עבודה חדשה. מי יודע אם ימצאו עבודה או לא. לא קל בזמנים של היום".  

 

יו"ר ועד עובדי מגה אייל אלי מספר ש-200 עובדים הועברו לסניפים אחרים כדי להימנע מפיטוריהם, אבל עובדים רבים בפריפריה נפגעו משום שלא ניתן היה לניידם לסניף חלופי. אחת מהם היא שמחה קצב, אם לשלושה בת 48 מבאר שבע: "בעלי נכה ואני המפרנסת היחידה". היא מספרת על התחושות הקשות: "במשך חודש וחצי הייתי במשבר. זה מלווה אותך יום ולילה. את שואלת את עצמך שוב ושוב למה זה קרה לי. כשאני מספרת על זה, אני שוב מתחילה לבכות. הרבה עובדים חטפו בוקס בפרצוף". למזלה של שמחה, לאחרונה בישרו לה שהתקבלה לעבודה ברשת אחרת.  



"נשאר משהו לא טוב בלב". רומן ארמיידב ()
"נשאר משהו לא טוב בלב". רומן ארמיידב
 

 

קצב עבדה 19 שנה בסניף מגה בבאר שבע ברחוב האורגים. "זה הסניף הכי גדול והכי טוב של הרשת. התחילו לצוף שמועות שסניף אחד בבאר שבע נסגר. היינו בטוחים שהסניף הקטן ייסגר והעובדים יגיעו אלינו, ואז הודיעו לנו שהסניף שלנו נסגר. זה היה הלם. היינו בטוחים שמדובר בטעות. כמה ימים אחרי ירד אלינו מנהל הרשת יחד עם מנהל כוח אדם, והסבירו לנו שאנחנו עובדים טובים אבל הסניף נסגר. התמוטטתי פעמיים בעבודה בגלל זה. גם בבית לא תפקדתי. זה היה כמו אבל. הרגשתי שאני חותכת מהחיים שלי משהו גדול. עבדתי באהבה גדולה. אהבתי את האדמה של הסניף הזה. זו הייתה עבורי מכה גדולה".

 

קצב, שעבדה כמנהלת תחום טואלטיקה בסניף, מספרת שהנהלת החברה ארגנה לפני כשבוע כנס לפורשים שבו חיברו אותם לביטוח הלאומי ולקרן "מעגלים" העוסקת בהסבה מקצועית בגיל מבוגר. "סיימתי את העבודה עם 400 ימי מחלה, מרוב שאהבתי את המקום. עברנו שלוש מלחמות בסניף הזה, עזבנו משפחות במקלטים ובאנו לעבודה. אחרי זה פתאום סוגרים לך את הסניף". 

 

הפיטורים גבו מחיר קשה גם מאלה שנאלצו להביט בעיניהם של החברים שפוטרו, "זה משאיר משהו לא טוב בלב", מודה רומן ארמיידב (59) מגדרה עובד ברשת מגה זה 25 שנה. ארמיידב, מנהל מחלקת ירקות בסניף YOU, סיפר כי "היינו מגיעים לעבודה בביטחון, בלי חששות או דאגה. זה שהגענו למצב הזה השאיר בנו חותם. עברנו חודשים מאוד קשים אבל שליש מעובדי החברה עדיין איתנו. אנחנו מנסים לחזור לאיפה שהיינו. מי שנשאר יצטרך לעבוד פי שניים יותר קשה".

 

32 סניפים נסגרו במהלך יישום תוכנית ההבראה. יו"ר ועד העובדים מספר: "הקמנו צוותי משאבי אנוש כדי לעשות את התהליך הזה כמה שיותר קל למרות שזה הליך מאוד כואב". הוא הבטיח שהחברה תקיים כנס מפוטרים נוסף גם בדרום ובצפון הארץ בנוסף לזה שנערך לאחרונה בראש העין. לדבריו, בדור אלון, רשת פתאל, ויצו, אסם, קוקה-קולה, עמינח, דיוטי פרי, טויס אר אס, דרך ארץ ועוד הציעו לקלוט את חלק מהעובדים. "יש אנשים שעבדו עשרות שנים והולכים הביתה. אבל אם לא היינו הולכים להבראה המשמעות היא שכל 6,000 העובדים היו הולכים הביתה. העובדים הם הבעלים. אין לי ספק שנצא מזה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירב קריסטל
חוזרים לפעילות סדירה. מגה בעיר
צילום: מירב קריסטל
מומלצים