בג"ץ ביטל מעצר עלאן, רופאיו הרדימו אותו שוב
בהחלטת השופטים נקבע כי המעצר המנהלי נגד מוחמד עלאן, ששובת רעב כבר יותר מחודשיים, מבוטל באופן זמני. אם יתברר שהנזק המוחי שנגרם לעלאן בלתי הפיך, הצו המנהלי יבוטל לחלוטין. השופט רובינשטיין: "הוא לא מהווה סכנה בשל מצבו הרפואי". בשל החמרה במצבו, בברזילי החליטו להרדימו שוב
שופטי בג"ץ הכריעו: המעצר המנהלי של מוחמד עלאן מבוטל, בינתיים באופן זמני. ההחלטה התקבלה אמש (יום ד') לאחר דיון בעתירה שהוגשה על-ידי עורכי דינו של העציר המנהלי ששובת רעב כבר יותר מחודשיים. השופטים ניל הנדל, אליקים רובינשטיין וחנן מלצר קבעו כי אם יתברר שהנזק המוחי שנגרם לעלאן הוא בלתי הפיך, אזי הצו המנהלי יבוטל לחלוטין. עו"ד ג'מאל חטיב, שהגיש את העתירה בשם עלאן, אמר כי בפועל הופסקה שביתת הרעב של מרשו.
בינתיים, בבית החולים ברזילי הודיעו כי חלה החמרה במצבו של עלאן והוחלט להרדימו שוב. עוד נמסר כי עלאן במצב יציב ומקבל את הטיפול הנדרש. הבוקר עדכנו מבית החולים כי "מצבו של מוחמד עלאן ללא שינוי. הוא מורדם ומונשם וממשיך לקבל טיפול התואם למצבו הרפואי".
בהחלטת בג"ץ נקבע עוד כי אם ישתפר מצבו, ובמקרה שעלאן יבקש לעבור לבית חולים אחר או יפנה לרשויות וגם במקרה שיתעוררו קושי או אי-הסכמה, כל אחד מהצדדים יוכל לפנות שוב לבית המשפט.
השופט רובינשטיין הסביר בהחלטתו מדוע החליטו להקפיא לעת עתה את המעצר המנהלי. "הוא לא מהווה סכנה בשל מצבו הרפואי וגם כך צו המעצר אינו פעיל כעת", כתב רובינשטיין. "בני משפחתו ומקורביו יוכלו לבקרו שלא כעצור, בכפוף להנחיות הרפואיות הרגילות לעניין ביקור חולים. צר לנו כבני אנוש על כך ועל העותר שבהחלטותיו הגיע עד הלום ואנו מאחלים לו רפואה שלמה".
ממרכז עדאלה ועו"ד ג'מיל חטיב, שהגישו את העתירה לשחרור של עלאן, נמסר: "אמנם בית המשפט קיבל את העתירה, אך הדבר נעשה כשהמקרה של עלאן נהפך לאכזרי ביותר ונקמני, והגיע לכדי סף מוות. המקרה הנדון מעיד שהשימוש במעצרים מנהליים נגד פלסטינים הפך לכלי ענישה נקמני ללא משפט, אשר אין לו אח ורע באף משטר, וזאת על רקע מאות העצורים המנהליים הנמצאים כיום בבתי כלא בישראל".
העותרים האשימו את בג"ץ בהתמהמהות. "בג"ץ היה צריך לקבל את העתירה שהוגשה, ובאופן מיידי, בשעה שהיה ברור לחלוטין שאין שום הצדקה להמשך מעצרו המנהלי של עלאן, אך ההתמהמהות של בית המשפט גרמה להתדרדרות מצבו הבריאותי של העצור, שעלול אף להיות בלתי הפיך".
השר לביטחון פנים גלעד ארדן האשים את יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, במצב שהביא לשחרור עלאן. "ההחלטה נגרמה בראש ובראשונה מעמדתה של ההסתדרות הרפואית שלא לטפל בשובתי רעב עד לאובדן הכרה ועד לחשש לנזק בלתי הפיך".
ארדן המשיך לתקוף: "לכל אורך תקופת אשפוזו, אידלמן דרש מהרופאים ואיים עליהם שלא לפעול לפי חוק זכויות החולה למרות החלטות ועדת האתיקה של בתי החולים. הגיע הזמן שההסתדרות הרפואית והעומד בראשה יכבדו את החוק במקום לנקוט פעולות שמובילות בסופו של דבר לשחרור מחבלים".
בצהריים מסרה עו"ד יוכי גנסין מפרקליטות המדינה כי עלאן ישוחרר באופן מיידי אם יתברר ששביתת הרעב גרמה לו נזק מוחי בלתי הפיך. לאחר בדיקת ה-MRI התברר כי אכן נגרם לעלאן נזק מוחי, אך לא ידוע אם הנזק הפיך.
מנהל בית החולים ברזילי ד"ר חזי לוי אמר כי הנזק נגרם מחוסר בתיאמין (ויטמין B1), אך הבהיר כי עדיין לא ברור אם הנזק הפיך או לא.
"במהלך היום מוחמד החל לאבד קשר קוהרנטי עם סביבתו, לא דיבר לעניין, והביט לכיוונים מסוימים. אלה דברים שיכולים להצביע על בעיה במוחו. לאחר התייעצות עשינו בדיקת MRI של המוח. בבדיקה רואים שיש בגוף מסוים במוח נזק שמתאים לתמונה הקלינית. זהו נזק שיכול ונגרם עקב מחסור בוויטמין מסוים", הסביר לוי. "הוא מקבל טיפול להשלמת מחסור באותו ויטמין ואיני יודע לומר אם הנזק יהיה הפיך לחלוטין. אני מניח שייקח זמן להחלמה של החלק במוח והתפקוד ישוב לאיתנו".
אחרי ההודעה של מנהל בית החולים ברזילי, עו"ד יוכי גנסין מפרקליטות המדינה אמרה בבג"ץ כי התמונה עדיין אינה חד-משמעית. "נמסר לי כי צריך לבחון אם מדובר בנזק בלתי הפיך או הפיך", אמרה עו"ד גנסין.
עורכת דינו של עלאן זאהר סאוסן אמרה לאחר דבריה של הפרקליטה מטעם המדינה: "אין ספק שיש נזק וגם אם הוא יחזור לעצמו זה ייקח שבועות או חודשים. צר לנו מאוד שהגענו למצב הזה שיש לבן-אדם הזה נזק כזה שהוא עלול באופן ממשי כתוצאה ממעצר".
השופטים התערבו לאחר דבריה של סאוסן. "זה לא כתוצאה ממעצר. זה כתוצאה משביתת הרעב שהוא נטל על עצמו", אמר השופט חנן מלצר.
שלשום התעורר עלאן אחרי שהיה מורדם במשך כמה ימים, והודיע כי ימשיך בשביתת הרעב והוא מסרב להצעת המדינה להשתחרר מיידית ולעזוב את ישראל.
עלאן, תושב הכפר עינאבוס שמדרום לשכם, נעצר ב-4 בנובמבר אשתקד, ולדברי עורך דינו ג'מיל חטיב הוא חשוד בהשתייכות לארגון הג'יהאד האיסלאמי ובפעילות ביטחונית שפרטיה לא ידועים לו. בעקבות שביתת הרעב שבה פתח ב-18 ביוני הוא הועבר בתחילה לסורוקה. החוק בנושא ההזנה בכפייה אושר לאחרונה בכנסת ברוב של 46 תומכים מול 40 מתנגדים. לפי החוק, שנקרא "מניעת נזקי שביתת הרעב", המדינה תוכל להזין עצירים שובתי רעב שנשקפת להם סכנת חיים, גם אם הם אינם מסכימים לכך.