שתף קטע נבחר

ירידות חדות גם בנעילת המסחר בת"א

סחף בת"א - ת"א 25 ירד ב-3.52% בתום יום מסחר שלילי. טלטלה גם במסחר במט"ח - האירו מתחזק ב-2.34%. בורסות אירופה יורדות בעד 4.65%. שיעור האבטלה נותר בחודש יולי על 5.3%; ריבית בנק ישראל לחודש ספטמבר נותרה ללא שינוי

ירידות שערים חדות בסגירת המסחר בתל אביב: מדד תל אביב 25 ירד ב-3.52% ל- 1,568.68 נקודות. מדד תל אביב 100 ירד ב-3.94% ל- 1,360.60 נקודות, ומדד הבנקים ירד ב-2.19% ל- 1,364.64 נקודות.

 

בכך יישרה הבורסה בתל אביב קו גם עם בורסות העולם, שצללו הבוקר בחדות. המסחר בוול סטריט נפתח בירידות חדות - נאסד"ק נסחר בירידה של 3.9% אחרי פתיחה בירידה של 8.8%. מדד הנאסד"ק ירד ב-6.6% בפתיחת המסחר, ונסחר כעת ברמה של 4.5%. מדד S&P 500 ירד ב-5% בפתיחה, וכעת נסחר ברמה של כ-4%.

 

הנפילה הגדולה ביום א': ת"א ננעלה בירידות חדות

הנפילות בשווקים: "סיכוי להורדת ריבית"

החולשה מדאיגה: "להימנע מחשיפה לסין"

 

בשוק המט"ח, הדולר הוסיף 0.1% ושערו היציג נקבע על 3.87 שקלים. האירו זינק ב-2.34% ושערו היציג נקבע על 4.45 שקלים.

 

"מי שעושה דברים היסטריים בימים אלה - מפסיד כסף". צפו בראיון עם אלדד תמיר: 

 

המסחר בבורסות אירופה מתנהל אף הוא בירידות חדות שמחקו את כל העליות בשבעת החודשים האחרונים. מדד הדאקס בגרמניה יורד ב-4.45%, מדד הקאק בצרפת יורד ב-4.67%, מדד הפוטסי בבריטניה יורד ב-4.12%.

 

הבורסה בשנגחאי ננעלה בקריסה של 8.5%. הירידה התמתנה קלות במהלך המסחר, אך בסגירה שוב צנחו שערי המניות. בהונג קונג ירד מדד ההאנג סנג ב-4.8%. בעולם חוששים כי ההאטה בצמיחה בשוק הסיני, שהוא השני בגודלו בעולם, תגרור את הכלכלה העולמית כולה למטה. מדד הניקיי בטוקיו נסגר בירידה של 4.6%.

 

ממתינים להחלטת הריבית בישראל 

המשקיעים בישראל נושאים עיניים לשני נתונים חשובים שמתפרסמים היום. ב-13:00 התפרסמו נתוני האבטלה לחודש יולי לפיהם אין שינוי באחוז המובטים במשק שנותר על 5.3%.

 

בשעה 16:00 תפרסם נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג את הריבית לחודש ספטמבר.

 

עדיין לא ברור כיצד הנגידה תפעל והאם היא תחליט להוריד את הריבית לשיא היסטורי של 0%. להחלטה ואף להתבטאות שלה אם תהיה סביב הנושא תהיה השפעה דרמטית על שוק הנדל"ן והמשכנתאות  הירידה בשיעור הצמיחה (פחות משיעור הצמיחה ביוון) עשויה לגרום להורדת הריבית לשפל היסטורי של 0%. 

 

מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אלדד תמיר, שהתארח באולפן ynet, אמר כי הממצאים בעולם לא דומים למשבר שהיה ב-2008. "אין כרגע מצב של משכנתאות מטורפות, צריך להיכנס לפרופורציה. הנתונים האחרונים בכלכלת ישראל מראים על חולשה. שוק הדיור מתנפח לממדים לא טובים והייצוא בירידה דרמטית ולכן הכלכלה הישראלית נכנסת לבעיה מסוימת".

 

בנוגע לקרנות הפנסיה והנאמנות, אמר תמיר: "הנכסים של האדם הממוצע יורדים במעט, אבל צריך להבין שהשקעות הן ארוכות טווח. כל מי שינסה לעשות תזמון של השקעות יפסיד כסף. הוא ייצא ולא ידע מתי להיכנס. בסופו של דבר אני ממליץ שלא לשנות את פרופיל הסיכון של המשקיע. מי שעושה דברים היסטריים בימים כאלה - מפסיד כסף".

 

מה יקרה עם העלאת הריבית בארה"ב?

ההתפתחויות האחרונות בעקבות סין צפויות להמשיך להעיב על השווקים הגלובליים בתקופה הקרובה ולעכב את המהלך המשמעותי ביותר שהעולם מצפה לו בדריכות רבה – העלאת הריבית בארה"ב. הבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב) כבר סיפק רמזים בולטים להעלאת ריבית כבר בספטמבר הקרוב אחרי תקופה ארוכה בת 7 שנים שבה הריבית האמריקנית נותרה ברמה אפסית.

נפילות בבורסה בסין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נפילות בבורסה בסין(צילום: AFP)

העולם ממתין להעלאת הריבית האמריקנית שתהווה צעד דרמטי שישפיע על השווקים בעולם כולו, אך ככל הנראה, על פי הערכות, צעד זה עתיד להידחות ולא יתרחש השנה בעקבות המצב בסין. נתוני הייצור הדאיגו את המשקיעים האמריקאיים וביום שישי רשמו השווקים ירידות חדות: דאו ג'ונס איבד 3.1%, ונאסד"ק 3.5%. 

 

על רקע החשש מהאטת הצמיחה בשוק הסיני נרשמו ירידות גם בשוק הסחורות. מחירי הנפט איבדו בממוצע כ-3% והזהב איבד 0.1% ל-1,158.5 דולר לאונקיה. בנוסף נרשמו ירידות במחירי התירס, החיטה, הקקאו והבקר.

 

איך זה ישפיע על החסכונות שלנו? 

הירידות החדות בשוקי ההון גורמים גם ללא מעט הפסדים לחסכונות הפנסיוניים שלנו – קרנות הפנסיה, קופות הגמל ופוליסות החיסכון השונות. החסכונות הללו מושקעים בשוק ההון, ברמות סיכון שונות, וטלטלה מעבר לים וגם בישראל צפויה לגרוע מכספי החוסכים.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

נזכיר כי בחודש יוני, רשמו קופו הגמל וקרנות הפנסיה תשואה שלילית של כ-2% ברקע המשבר היווני שהשפיע על השווקים בעולם. נראה כי המשבר הנוכחי חמור יותר והירידות הנוכחיות צפויות לגרוע באופן ניכר מהתשואה בחסכונות בסיכום חודש אוגוסט.

 

בעוד קרנות הפנסיה נהנות מ"כרית ביטחון" בדמות אגרות חוב של מדינת ישראל עם תשואה מובטחת, על 30% מנכסיהן, בקופות הגמל וביטוחי המנהלים אין הגנות ממוסדות, ויש להניח, כמו במשברים קודמים כי הפגיעה בקרנות הפנסיה תהיה מעט מתונה יותר.

 

למרות האמור, כדאי גם לזכור כי הפנסיה היא חיסכון לטווח ארוך, ולאורך השנים שוק המניות מוכיח את עצמו כהשקעה מוצלחת. כך קרה גם במשבר בשנת 2008 שהביא לנפילות חדות בשערי המניות: מספר חודשים לאחר מכן, בתחילת 2009 וכן בשנת 2010, השוק תיקן בחזרה ואף נרשמו שיאים חדשים. בשורה התחתונה, המציאות מוכיחה שהסבלנות משתלמת ומי שפועל בחיפזון ומתוך לחץ, לרוב מפסיד.

 

השתתף בהכנת הידיעה: אליצפן רוזנברג


פורסם לראשונה 24/08/2015 09:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים