שתף קטע נבחר

ותיק הפלי"ם עולה על סטי"ל: "איזו עוצמה"

הוא ישב בכלא הבריטי, הביא מעפילים והשתתף בהשתלטות על אונייה מצרית: במלאות 75 להקמת הפלמ"ח הגיע יהודה בן צור, בן 89, לבסיס בחיפה והתרשם מהשינויים שחלו מימיו בפלוגות הימיות של המחתרת. צפו בביקור המרגש

 

הלוחם הוותיק בביקור בבסיס חיל הים בחיפה (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
הלוחם הוותיק בביקור בבסיס חיל הים בחיפה(צילום: מוחמד שינאווי)

ההתרגשות ניכרה היטב על פניו של יהודה בן צור. איש הים הוותיק, שיחגוג עוד מעט את יום הולדתו ה-89, טיפס בקלילות מרשימה על ה"גאנג-וויי", גשר העלייה לסיפון ספינת הטילים אח"י חץ, מלווה בהצדעה ובשריקה מסורתית של חיילי הספינה. היה זה ביקורו הראשון בבסיס זה עשורים, והוא נערך לרגל חגיגות ה-75 להקמת הפלמ"ח, אירוע שיצוין הערב (ג') בהיכל התרבות בתל אביב.

 

בן צור היה חבר בזרוע הימית של הארגון, הפלי"ם, ישב בכלא הבריטי וסייע בהבאת מעפילים ונשק לארץ. "כשהתגייסתי לפלמ"ח ב-43' הייתי בן 17 וחצי", שחזר. "חצי שנה אחר כך כבר ישבתי בכלא בלטרון. אחר כך החלטתי לעבור לפלי"ם כי שם היה האקשן", הוא מודה. "מביאים מעפילים. עברתי קורס השטת סירות, קורס מ"כים וקורס חובלים בטכניון. שנה אחר כך כבר היינו באירופה והתחלנו להביא מעפילים. בשנת 48'-49' הבאתי לארץ ארבע ספינות – שלוש של מעפילים ואחת של נשק. היו עליה 10,000 רובים ו-3,000 מקלעים. בסך הכול תרמנו את חלקנו", הוא אומר בצניעות.

 

עם פרוץ מלחמת השחרור, החליט בן צור – שוב – שעליו להיות במקומות שבהם מתנהלים הקרבות. הוא חזר לחיל היבשה והצטרף לחטיבת הנגב, ולחם עמה עד לשחרור אילת. עם תום המלחמה חזר לחיל הים, ונאלץ לעבור את מסלול ההכשרה מההתחלה. "הייתי סגן משנה כשחבריי כבר היו סרנים ואף רבי-סרנים", הוא צוחק. "התאמנו על קורבטות של הצי הקנדי, שהפכו לספינות מעפילים, ואחר כך פריגטות. עברתי גם קורס תותחנות ועד היום יש לי צילום שהייתי התותחן היחיד שפגע במטרה הניידת".

 

סיור מודרך עם מפקד הספינה, רב סרן ב' (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
סיור מודרך עם מפקד הספינה, רב סרן ב'(צילום: מוחמד שינאווי)

בן צור יושב עם לוחמים  (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
בן צור יושב עם לוחמים (צילום: מוחמד שינאווי)

גם שירותו של בן צור בחיל הים היה רצוף חוויות, ובין השאר היה עד למתקפה של ספינת הקרב המצרית אברהים אל-אוול על נמל חיפה בתקופת מבצע קדש. "זה היה בשעות הלילה כאשר אני והסגן שלי ישנו בדירתי בקריית אליעזר (שכונה בחיפה הסמוכה לנמל, א"ר). לפתע שמענו קולות של פגזים. מתברר שהם ירו לכיוון הנמל וירו די טוב. היו במקום נחתות שהעמיסו תחמושת והפגזים נפלו במרחק של 30 יארד מהם (פחות מ-100 מטר). אם לא היו בולמים אותם היו עלולים לגרום למהומה בנמל.

 

"למרבה המזל הייתה במפרץ חיפה אוניית מלחמה צרפתית שבן גוריון ביקש שתגן על המפרץ. כל הצוות ישן למעט תותחני נ"מ, והם פתחו בירי באוויר לעבר האונייה. המצרים החלו לברוח ואז כבר חיכו להם משחתות של חיל הים ומטוסים של חיל האוויר שהשתלטו על האונייה".

 

האונייה המצרית שופצה ועברה לשרת בצי הישראלי תחת השם אח"י חיפה, וחמש שנים לאחר המלחמה זכה בן צור להיות מפקדה. "אתה רואה היום את הכלים, את הגודל והעוצמה, הכול השתנה מאז. מה היה לנו – קורבטות ופריגטות – ותראה מה יש פה היום. אין בכלל מה להשוות", אומר בן צור.

 

 (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
(צילום: מוחמד שינאווי)

לוחם הפלי"ם בצעירותו (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
לוחם הפלי"ם בצעירותו(צילום: מוחמד שינאווי)

מפקד הספינה, רב סרן ב', ערך לו סיור מודרך והציג בפניו את אמצעי החימוש בספינה – תותחי הוולקן נגד טילים, טילי הברק, ההארפון, אמצעי הלחימה והטעיית האויב ועוד. בהמשך אף נפגש בן צור עם כמה מהלוחמים בכלי וחלק עמם את סיפוריו. רס"ן ב' עצמו היה נרגש מהמעמד. "אנחנו מכירים את השמות שלהם מסיפורי מורשת הקרב. השמות שלהם מופיעים במחשב ועל המצגות. לראות אותם מול העיניים, 'בשר ודם', זה מרגש מאוד. הם אנשים מרשימים מאוד", אמר.

 

באירוע הערב לציון 75 שנה לייסוד הפלמ"ח ישתתפו נשיא המדינה והרמטכ"ל, וכן יוצאי הארגון ובני משפחותיהם.

"מורשת הפלמ"ח נוגעת לכל תחום כמעט בחיי אזרחי ישראל", אמרו היום המארגנים, מעמותת הפלמ"ח. "אם תעמוד בפינת הרחובות יצחק שדה ויגאל אלון ותשאל את העוברים והשבים מי היו יצחק שדה ויגאל אלון לא תמצא הרבה אנשים שיודעים שמעבר לשמות של רחובות ענקיים ופקוקים בתל אביב, מדובר במקימי הפלמ"ח שבזכותם ועל בסיס הידע שלהם נבנה צה"ל.

 

"כרבע מהכוחות הלוחמים במלחמת השחרור היו כוחות פלמ"ח שהיו מחולקים לשלוש חטיבות: יפתח בצפון, הראל במרכז ובירושלים וחטיבת הנגב בנגב. לא הרבה ישראלים ידעו למשל שחברי הפלמ"ח הקימו כ-71 יישובים ברחבי הארץ ובהם משגב-עם, יפתח, רביבים, משאבי-שדה ועוד ועוד ועוד".

 

המארגנים ממשיכים ומפרטים: "שישה רמטכ"לים יצאו משורות הפלמ"ח – משה דיין, יצחק רבין, חיים בר-לב, דדו אלעזר, מוטה גור ורפול. אליהם מתווספים כ-40 אלופים בצה"ל וכ-80 תתי-אלופים ואלופי משנה. צמרת צה"ל צמחה משורשי הפלמ"ח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוחמד שינאווי
הימאי הוותיק עם מפקד ספינת אח"י חץ
צילום: מוחמד שינאווי
מומלצים