שתף קטע נבחר

"תנו להמשיך לעבוד": עיתונאים בהפגנת תמיכה בשידור הציבורי

בכנס מיוחד שנערך בבית סוקולוב בתל אביב, הפגינו עיתונאים ואנשי תקשורת את תמיכתם בהמשך השידור הציבורי. "מדובר בעובדים שלא יודעים מה יעלה בגורלם", אמרה הכתבת הצבאית כרמלה מנשה. "נקבל שי לחג - מכתבי פיטורים", הוסיף העיתונאי והמגיש אריה גולן

יותר ממאה עיתונאים ואנשי תקשורת השתתפו הבוקר (ד') בכנס מיוחד שנערך בבית סוקולוב בתל אביב על מנת להביע תמיכה ברשות השידור. זאת לקראת ההצבעות בכנסת על תיקון חוק השידור הציבורי, שיקבע סופית מתי תיסגר רשות השידור הקיימת וייפתח תאגיד השידור החדש, ובאיזו מתכונת.

 

כבר לפני תחילת הכנס הפגינו עשרות מעובדי רשות השידור והניפו שלטי מחאה נושאי סיסמאות כמו: "רוצים לשדר גם מחוץ לבית האח הגדול", או בפנייה לראש הממשלה בנימין נתניהו "תן לעיתונאים להמשיך לעבוד". בהמשך גם חסמו מעת לעת את הכבישים הסמוכים. הכתבת הצבאית כרמלה מנשה שלקחה חלק בהפגנה אמרה כי "מדובר בעובדים שלא יודעים מה יעלה בגורלם" והוסיפה שהם "לא מעודכנים בנעשה". 

בין הנואמים באירוע, מגיש הרדיו הוותיק אריה גולן, כתבת קול ישראל לענייני צבא כרמלה מנשה וגם עמיתים מחדשות 2, רינה מצליח ועמית סגל. חיקה גנוסר יושב ראש אגודת העיתונאים עלה לבמה וניסה להרגיע את עובדי הרשות הדואגים לפרנסתם ומיהר לשחרר עקיצה לשר התקשורת דאז גלעד ארדן, שיזם את החוק ומשמש כיום כשר הפנים: "שיסגור את המשטרה, שיקצץ גם שם", אמר לקול צחוק הקהל.

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

להפגנת סולידריות הגיעו גם קולגות כמו הכתב הכלכלי של חדשות 10, מתן חודרוב, שידע מאבקים דומים בעבר כיושב ראש ועד עובדי חדשות 10, וחבריו מהערוץ - נדב אייל ורפי רשף. גם אילנה דיין מערוץ 2 הגיעה להביע תמיכה ואמרה ל-ynet: "הגעתי בגלל שתי סיבות: כי אכפת לי מהאנשים שאת חלקם אני מכירה ואת כולם אני מעריכה, וכי ברור לי שמה שקורה לרשות השידור זה מהלך כולל ומסוכן שקורה לתקשורת ולכולם. אם אנחנו כעיתונאים לא נבין ולא נתגייס כשזה קורה לאחרים, מהר מאוד נמצא את זה בחצר שלנו. ורשות השידור זה גם החצר שלי למרות שלא עבדתי שם מעולם.  

 

"זה קשור גם לאטימות השלטון - הכפפות שהוסרו ודברים שנעשים אולי בגלל טמטום, אולי בגלל רוע, רשות השידור היא סמל אבל לא רק זה. זה גם אנשים שצריכים לבוא בבוקר לעבודה ולהביא בערב פרנסה הביתה. לדעתי אם נשאל את נתניהו אף אחד לא יידע להגיד מה יקרה. זה כל כך מסוכן וכל כך מבאס, שהמינימום הוא שאנחנו צריכים להיות כאן".

 

העיתונאי והמגיש אריה גולן הוסיף: "שמעתי, לא באוזני אמנם, שראש הממשלה אמר שהחוק הזה הוא פיגוע. שלא ברור לאיש איך לצאת ממנו. עם כל המחאות והראיונות שום דבר לא עזר, כולנו 1580 עובדים ועובדות מגיעות לספטמבר השחור, החודש שבו נקבל כולנו שי לחג - מכתבי פיטורים אישיים".

 

כרמלה מנשה עלתה לנאום על הבמה בהתרגשות, ומחתה דמעות במהלך דבריה. "מינויים פוליטים הובילו את השידור הציבורי לשפל ומי שישלם את המחיר הם אלה 1500 עובדים", אמרה. "קול ישראל הוא הבית שלי. רשות השידור הוא נכס תרבות ובנכסי תרבות אסור לפגוע. עם שיש לו תרבות אינו נוגע בנכסים האלה שהניחו את התשתית לעיתונות, סללו את הדרך ויצרו נורמות של אמינות. כל הגופים ינקו מהנכס הזה, שהוא מוסד חשוב בתולדות ישראל. שידור ציבורי שיש לו השלכות על ערכי הדמוקרטיה".

 

 

 

"השידור הציבורי הוא בית", הוסיפה מנשה. "אני וחבריי לא מוכנים שפוליטיקאים ירמסו את הערכים שלי. אחרי הדלקת המשואה הרגשתי את חשיבות הרדיו של קול ישראל. הסיפור של סגירת רשות השידור נתפס ככשל לאומי ולא כמשהו אישי. מדובר ברשות שידור שמשרתת קהלים. שידור ציבורי הוא מעבר לכל קואליציה, מעבר לכל שלטון, הרדיו הוא מקום העבודה הראשון והיחיד שלי", אמרה בדמעות, "מעולם לא בכיתי בשידור. הגעתי לרדיו כחיילת משוחררת עם עשרה שקלים ביד וחיפשתי עבודה. הייתי מזכירה. לא חלמתי על עיתונות. רציתי להתפרנס. העיתונות היא מנוע לשינוי חברתי. העבודה העיתונאית הופכת לשק אגרוף של הממסד. ברגע שהשידור הציבורי ייסגר לא יקום אחד אחר. אני רוצה שהרדיו ישאר כפי שהיה, בית. ההתחושה שלנו היום זו תחושה שחרב מתהפכת עלינו. עד הרגע הזה איש לא דיבר איתם".

 

גם העיתונאית והמגישה אילנה דיין עלתה לנאום על הבמה ואמרה: "רשות השידור היא לא מוסד מושלם, יש תקלות - ואם אני צריכה לבחור בין אנשים פחות טובים שיש להם רצון עז להשמיד חלקים בתקשורת, או להיות עם אריה גולן וכרמלה מנשה, אני יודעת עם מי אני מעדיפה להיות. כולנו לכודים בתחושה של חוסר אונים ונפגין שוב. אני מקווה שהנהגה שכל כך עיוורת למה שהציבור צריך, אולי לא לגמרי חירשת למה שהציבור אומר. אם נצליח להגדיל את האש ולהגביר את עוצמת הווליום של המאבק, אולי מישהו שם שיודע להקשיב לסקרים - יכול להיות שזה יוכל להשפיע".

 

אחרי דיין עלתה לבמה העיתונאית רינה מצליח שאמרה: "הרושם שלי הוא שהממשלה הזאת וראש הממשלה הזה שמו להם למטרה לחסל את התקשורת החופשית בישראל. אני יודעת שזו אמירה קשה וחד משמעית מדי אבל ראש הממשלה בנימין נתניהו רוצה עיתונות בדמותו על פי השקפת עולמו. שתשרת אותו. כשראש הממשלה מבקש מראשי כל מפלגות הקואליציה אישור לכל מה שהוא רוצה - יותר מסוכן מזה אי אפשר.

 

"אני מוטרדת", הוסיפה מצליח. "אולי לא כמו עובדי רשות השידור אבל ממה שאני מבינה, רשות השידור היא התחנה הראשונה. אדוני ראש הממשלה, הסר את ידך מהתקשורת בישראל. הייתי מצפה משרי ממשלתו מאנשים שמחזיקים מעצמם נאורים, שחופש הביטוי, הדעה, שהדמוקרטיה חשובה להם - אני מבקשת: צאו אתם מול ראש הממשלה. תעצרו אותו".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
עיתונאים מפגינים
צילום: עידו ארז
לאתר ההטבות
מומלצים