שתף קטע נבחר

ויהי אור: 6 טיפים להתאמת גופי תאורה בבית

התאימו את צורת התאורה למטרה הנדרשת, שימו לב לבחירת גוף שיתאים לגודל החלל, בחרו את גופי התאורה לפני השיפוץ - ומה עוד? המקצוענים עם העצות

לא מספיק לאהוב את העיצוב של הגוף התאורה שקונים, הוא צריך להתאים למטרת החלל. האם התאורה מיועדת ללימוד? לבישול? לקריאה או ליצירת אווירה בחדר? קבלו טיפים לבחירת גופי תאורה, להתאמת סוג הנורה וגוון התאורה.

 

עוד בנושא:

אחת ולתמיד - כמה פאזות אתם צריכים בבית

מחירון עבודות חשמלאים

בדיקת הארקה - הבדיקה שתציל את חייכם

 

1. בחרו את גופי התאורה לפני השיפוץ

"רוב הישראלים קודם משפצים ורק אז הולכים לחפש את גופי התאורה וזו טעות נפוצה", אומר נאדר סייג מחברת חשמל on. "זו טעות כי צריך לדאוג לתכנון מוקדם של התאורה על מנת ליהנות ממנה בצורה המיטבית".

 

"כדאי לבחור את גופי החשמל מראש ולהתאים את כל תשתית החשמל לגופי התאורה", מוסיף עמי גבאי מאגמ חשמלאים. "בחלל של סלון המגורים והמטבח יש ריבוי של גופי תאורה וכדאי מאוד לתכנן מראש את המתגים כך שכל מתג יהיה מותאם לנקודה שלו ושההדלקה של גופי התאורה תהיה נפרדת. כך ניתן להשתמש בכל פעם בתאורה המתאימה לצורך אותו עניין. אחרי שלב השיפוץ כבר אין דרך חזרה והפתרונות הרבה פחות אסתטיים".

 

2. משפצים? אל תהיו תלויים בשקעים ובמתגים הישנים

מסביר סייג: "יש אנשים שעושים שיפוץ לבית והם לא רוצים להזיז נקודות חשמל אז הם מסתפקים בנקודות שנמצאות ועושים אליהם התאמות וזו טעות, כי החלוקה של הנקודות הישנות היא לא בהתאם לשיפוץ החדש.

 בנוסף, כדאי לנצל את ההזדמנות כדי לעשות כמה שיותר הפרדה בהדלקות ולהימנע מהדלקה של כמה גופים עם מפסק אחד. זאת, כדי שניתן יהיה לשלוט על אזורים מסוימים בתאורה ולא להיות שבויים למפסק אחד שמדליק 3-2 נורות בבת אחת".

 

במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "הזמנתם חשמלאי להתקנת נקודת תאורה נוספת? נצלו את ההזדמנות שהוא בביתכם ובקשו ממנו לבדוק את לוח החשמל, ההארקה וגם לתקן נקודות חשמל שבהן יש תקלה. כך תחסכו עלות ביקור נוספת בפעם הבאה ותדאגו לבטיחות החשמל בדירה".

 

3. שימו לב לבחירת גוף תאורה שיתאים לגודל החלל

"אנשים לא מודעים לגובה של התקרות שלהם ולפעמים בוחרים בגופים שהם חזקים מדי לתקרה נמוכה או חלשים מדי לתקרה גבוהה", אומר סייג. "חשוב מאוד להתאים את גוף התאורה לגודל החלל ולגובה התקרה. הרבה אוהבים שנדליר בסלון, אבל אם התקרה היא רק בגובה של 2.80 מטר, והשנדליר יורד מטר למטה, אפקט התאורה הולך לאיבוד וזה גם מאוד לא נוח בצפייה בטלוויזיה כי זה מסתיר לעתים את המסך שתלוי פעמים רבות גבוה יחסית. גוף התאורה צריך להיות מתאים לצרכים ולהיות אפקטיבי, ולא רק למצוא חן מבחינה ויזואלית".

 

"בבחירת גופי התאורה ובמיקומם, כלל האצבע צריך להיות שאסור לסנוור", מסבירה ציפי פרנק, מתכננת ומעצבת תאורה. "מיקום ספוט ממוקד שמתאים להארת תמונה בסלון לא מתאים להיות בשולחן האוכל, למשל".

 

4. התאימו את צורת ההארה למטרה הנדרשת

בבחירת צורת ההארה השאלה המנחה צריכה להיות מה מטרת החלל. פרנק: "ישנן צורות הארה שונות. הסוג הראשון הוא גופי תאורה מפזרי אור (ג'נרל לייט) שמפזרים אור מלא מסביבם ב-360 מעלות, והוא מתאים למנורות תלייה. הסוג השני הוא גופי תאורה ממקדי אור.

 הוא יכול להיות צמוד לתקרה או לקיר, ואף שקוע בהם. הוא יכול להיות מותקן על גוף תאורה בודד או על פס סבירה והאופטיקה שלו בנויה בזווית הארה מצומצמת וצרה. הוא מתאים בעיקר להארת אלמנטים ספציפיים בחלל, כמו פסל, תמונה או אי במטבח".

 

פרנק מוסיפה: "הסוג השלישי הוא צמוד תקרה (אפ-לייט), ששולח את האור כלפי מעלה, והתקרה משמשת כרפלקטור. ההתקנה שלו היא מעל קו העין בגובה 1.80 מטר על הקיר, ונדרש רווח של לפחות 60 ס"מ מהתקרה, ושהתקרה תהיה צבועה בצבע מאט ולא מבריק כדי לא ליצור השתקפות. זהו אור מאוד מסונן, רך ונעים. הסוג הרביעי הוא צמוד קיר (אפ-אנד-דאון), שמאיר כלפי מעלה ומטה. זוהי תאורה דקורטיבית, ולא ואר שמאיר את כל החדר. הוא מאיר את הקיר בזוויות הארה שונות או בצבעים שונים ויוצר אפקט מאוד דקורטיבי".

 

5. התאימו את הגוון למטרת התאורה בחלל

לגוון האור יש השפעה על התחושה, לכן חשוב להתאים אותו למטרת אותו חלל. פרנק: "למקומות שמיועדים לרוגע ולפלזנט נבחר באור חם. למשל: סלון, פינת אוכל, חדר שינה, חדר טלוויזיה, מרפסת ושירותי אורחים. אור קר יתאים למקומות עבודה כמו מטבח, מרתף, חדרי עבודה. אבל חשוב לזכור שיש חללים שמשמים ליותר ממטרה אחת ולכן מוסיפים להם אופציה לתאורה נוספת. אמנם במטבח עובדים אבל גם שותים יין בערב וצופים בטלוויזיה, ולכן חשוב שיהיו כמה אופציות לתאורה, ושהן יהיו מופרדות כדי שנוכל להתאים את האור לאווירה הנדרשת".

 

6. ליבון, הלוגן, פלורסנט או לד?

"מבחינת חיסכון נורות הלד הכי חסכוניות ולכן הן מתאימות לאזורים שבהם אנו נמצאים שעות ארוכות או שאנחנו זקוקים לגוון תאורה קר", אומרת פרנק. "מטבח, חדר עבודה, פינות לימוד שבהם נרצה ליהנות מהיתרון של הלד בהיותו חסכוני ולא מחמם, נורת קריאה על-יד המיטה וכן במקומות שבהם האור דולק 24 שעות ביממה. למשל: פרוזדורים, מעברים, חדרי כביסה, חדרי שירות ומרתפים".

 

פרנק מוסיפה: "העניין הוא שבמקומות שבהם נרצה ליצור אווירה, עדיין אין נורות שהגוון החם שלהן משיג את אותו אפקט נעים של נורות ליבון או נורות הלוגן. במקומות כאלו אני מאוד ממליצה לשלב תאורה קונבנציונלית מסוג נורת ליבון חמה ונעימה ולהפעיל אותה באמצעות דימר. לכן בחדרי שינה ובפינות אוכל, בהם אנו רוצים ליצור אווירה, ואין צורך בתאורת יום חזקה להישאר עדיין עם נורות הליבון".

 

 

גבאי: "כיום נורות הלד מגיעות בשלושה גוונים שונים (לבן, צהוב וגוון ביניים), ככל שעובר הזמן הטכנולוגיה מתקדמת והגוון הצהוב קרוב מאוד לאפקט שנותנות נורות הליבון".

 

האם נורות ההלוגן יצאו מהאופנה? סייג: "אני עדיין חושב שנורות ההלוגן הכי מתאימות לאזורים כמו מעל המראה שבמקלחת, או בפינת איפור. הם מדמים תאורת חוץ בצורה הכי טובה, ולמרות שהן מחממות ויקרות, הן נותנות את האפקט הכי טוב בזמן שמתגלחים, מסתפרים ומתאפרים".

 

מחפשים חשמלאים מוסמכים? לרשימה המלאה

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים