שתף קטע נבחר

בלי מתווה הגז, הכנסת תצביע מחר על התקציב

חברי הכנסת יצביעו בקריאה ראשונה על חוק התקציב לשנים 2016-2015. כחלון: "גאה להגיש תקציב אחראי". באופוזיציה נערכים לדיונים ארוכים

שר האוצר משה כחלון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שר האוצר משה כחלון(צילום: גיל יוחנן)

אחרי לא מעט קשיים ומחלוקות בקואליציה, מליאת הכנסת תתכנס היום (ד') לדיון והצבעה בקריאה ראשונה על תקציב המדינה וחוק ההסדרים.

 

אתמול הונח התקציב על שולחן הכנסת לאחר לא מעט מכשולים שנאלץ להתמודד איתם שר האוצר, משה כחלון, בעיקר בשל הבטחות תקציביות שניתנו בהסכמים הקואליציוניים, וכחלון הבהיר כי לא ניתן יהיה לממשן בתקציב הנוכחי.

 

מתווה הגז היה אמור לעלות גם הוא מחר להצבעה במליאה, אולם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החליט שלא להביאו להצבעה בשל הצהרותיו של שר הכלכלה, אריה דרעי, כי ימתין עם חתימתו על העברת הסמכויות בנושא הגז עד למינוי ממונה חדש על ההגבלים העסקיים.

 

עם הגשת התקציב אמר כחלון: "אני גאה להגיש היום תקציב אחראי ומאוזן לכנסת ישראל. תקציב זה, שעבר את אישור הממשלה, מהווה ביטוי לסדרי העדיפויות של הממשלה. בתקציב זה נעשו הרחבות תקציביות משמעותיות בהוצאות האזרחיות - בחינוך, בבריאות, בביטחון הפנים ועוד. בכל הנושאים האזרחיים יש הגדלת תקציב לטובת אזרחי ישראל".

 

השר הוסיף כי חוק התקציב לשנת 2016-2015 יוגש עם חוק הסדרים רחב ובו רפורמות הכרחיות למשק. "אלו רפורמות גדולות, שלא נראו כמותן שנים רבות. לצד ההטבות וההקלה על חיי האזרחים ביוקר המחיה ובהיצע הדיור, אנחנו מטפלים בנושאי השקעות, תשתיות, ובקירוב הפריפריה למרכז. כל אלה הינם מנועי צמיחה למשק".

 

הנחת התקציב התאפשרה לאחר שבמשא ומתן שניהל כחלון ובהתערבות ראש הממשלה ויתרו הסיעות החרדיות על חלק מההבטחות שניתנו, כמו מע"מ 0 על מוצרי יסוד והחזרת קצבאות הילדים באופן רטרואקטיבי.

 

ישיבת הממשלה על תקציב המדינה בתחילת החודש (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
ישיבת הממשלה על תקציב המדינה בתחילת החודש(צילום: קובי גדעון, לע"מ)
 

באופוזיציה לעומת זאת נערכים לדיונים ארוכים במליאה, שבהם ייכללו ניסיונות להתיש את הקואליציה ומתן דגש על נקודות חולשה בתקציב. כמו כן צפויים חברי האופוזיציה להטיח ביקורת על כך שהתקציב אינו חברתי מספיק.

 

בשעות הבוקר מחר צפויות להתכנס סיעות "יש עתיד" ו"המחנה הציוני" ולפרסם הצהרה בנוגע לתקציב, ולאחר מכן, ובמשך שעות ארוכות, ינאמו חברי האופוזיציה במליאה עד להצבעה.

 

הנושא המרכזי ביותר בנושא התקציב הוא גובה תקציב הביטחון - פרמטר חשוב בהליך קביעת יתר התקציב של יתר המשרדים ואולי הסיבה המרכזית לקיצוץ רוחבי של 4.5% שספגו כלל משרדי הממשלה (כולל הוא עצמו). על פי "כלכליסט", תקציבה של מערכת הביטחון הוא כ-55 מיליארד שקל, אבל אף אחד במערכת הפוליטית לא מאמין שבכך הוא יסתכם בשנה הבאה. שר הביטחון משה (בוגי) יעלון מדבר על תקציב של יותר מ-6 מיליארד שקל. כל תוספת לביטחון עלולה להגדיל את הקיצוץ הרוחבי ביתר המשרדים או להגדיל את יעד הגירעון שקפץ בתקציב הזה מ-2% ל-2.9%.

 

ב"כלכליסט" דווח כי תקציב משרד החינוך יגיע בשנה הבאה לשיא כל הזמנים - 52 מיליארד שקל, אך מתוך הסכום הזה, בערך 40 מיליארד שקל מוקצים לליבת החינוך: תקציב לתשלום משכורות ותנאי שכר של הגננות והמורים, לרבות החינוך המיוחד ובתי הספר שאינם רשמיים. בנוסף, השנה יכלול התקציב עוד 108 מיליון שקל תחת הכותרת של תרבות יהודית, שהיא למעשה שם קוד לכסף קואליציוני שקיבל שר החינוך נפתלי בנט לטובת תמיכה בחינוך הממלכתי-דתי. תקציב המטה של משרד החינוך עומד על 1.6 מיליארד שקל. מתוך הסכום הזה, 1.2 מיליארד שקל מוגדרים כרזרבה להתייקרויות, שמשמשת את האוצר להעברה לסעיפים אחרים במהלך השנה.

 

במקביל, האוצר מקצץ בתקציב פיתוח התחבורה. ב-2014 תקציב זה עמד על 12 מיליארד שקל, אך התקציב הבא הוא יעמוד על 9.8 מיליארד שקל. בתוך הסכום הזה, חלק הארי (שני שלישים) מיועד להשקעה בכבישים ורק היתר להשקעה בפיתוח תחבורה ציבורית.


פורסם לראשונה 01/09/2015 23:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר משה כחלון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים