שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

זעם ערבי דרך קריקטורות: "מדינות המפרץ אחראיות לטרגדיית הפליטים הסורים"

ברקע פרסום התמונה המטלטלת של גופת הפעוט הסורי בחוף בטורקיה, גוברת הביקורת על מדינות המפרץ שמסייעות לאופוזיציה הסורית: "הן לא קיבלו אפילו פליט אחד", מחה עורך עיתון ערבי. תמונות מחאה וקריקטורות: "יותר הגיוני שבמאדים יעשו משהו למען הסורים לפני שמדינות המפרץ יעשו"

"אותן מדינות שהכריזו באמצעות אימפריות התקשורת הענקיות שלהן על תמיכתן בעם הסורי - לא קיבלו לתחומן אפילו פליט אחד". לצד הגינויים בעולם הערבי לנוכח פרסום התמונה המטלטלת של הפעוט הסורי איילן כורדי (3), שגופתו נסחפה לחוף בודרום בטורקיה, נשמעים בימים האחרונים קולות של ביקורת פנימית ערבית בעקבות משבר הפליטים הסורים.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

עיקר החצים מופנים כלפי המפרציות, מדינות ערב העשירות. עורך העיתון "א-ראי אל-יום", עבד אל-בארי עטוואן, השתלח במדינות המפרץ. לדבריו, "הפרדוקס הוא שמדינות ערב ובייחוד מדינות המפרץ, ששקדו

על שחרורו של העם הסורי מהרודן (בשאר אסד. ר"ק) ועל השכנת יציבות ורווחה עבורו, אלו שמזרימות מיליארדי דולרים כדי לחמש את האופוזיציה נגד אסד, לא הכניסו לתחומן פליטים. הן סגרו את הגבולות שלהן בפניהם והפנו אותם לכיוון אחר".

 

במקביל ציין עטוואן כי "המדינות הערביות העניות, חסרות הכול והמדוכאות שטובעות בחובות וגירעון בתקציב כמו ירדן, לבנון ומצרים קיבלו מאות אלפי פליטים ואפילו מיליונים לעתים. אותן מדינות שאין להן אפילו מים בשביל בני עמם מבלי קשר לאלה שפתחו את לבם והזדהו עם סבלם, וזאת בזמן שיש מדינות ערביות עם מאות מיליארדים בקופות השלטון שלא רוצות לדעת, במסגרת עמדה שסותרות לחלוטין את הערכים של הערביות, האיסלאם, האצילות והרחמים".

 

גם חבר הפרלמנט הכוויתי לשעבר ד"ר וליד א-טבטאאי גינה בחריפות לפני כמה ימים את מדינות המפרץ, שלטענתו לא ששות לקבל את זרם הפליטים הבלתי-נתפש שמידפק כעת על דלתות אירופה. לדבריו, "זה מוזר שאנחנו לא רואים פעולה מצד מדינות ארגון שיתוף הפעולה האיסלאמי ביחס למשבר זרימת הפליטים מסוריה ועיראק לעבר אירופה כשהם נמצאים בסכנת טביעה או חנק".

 

המטיף הסעודי מוחמד א-שנאר התייחס אף הוא לבעיית הפליטים הסורים והביע זעם רב על מדינות המפרץ: "המדינות שמסרבות לקבל את הפליטים נושאות במלוא האחריות לטרגדיות האלה". איש התקשורת המצרי אוסאמה ג'אוויש, שמזוהה עם האחים המוסלמים, אמר: "זו אומה ללא אצילות וללא גבריות. אומה שטובה רק בסיסמאות. שידיהם של כל הכושלים יוסרו מהערבים והמוסלמים".

תמונת הפעוט על רקע ישיבת הליגה הערבית ()
תמונת הפעוט על רקע ישיבת הליגה הערבית

ביקורת על משפחת אסד ()
ביקורת על משפחת אסד

על קריקטורה שבה נראה גולש ערבי משתף את תמונתו של הפעוט נכתב "המהלך הערבי". בתמונה אחרת נראה הפעוט שוכב על קבר שעליו נכתב "המצפון הערבי". בתמונה נוספת איילן שכוב כביכול במהלך ועידה של הליגה הערבית, ובתמונה אחרת הוא נראה שוכב לחוף מדינות המפרץ.

 

אז מדוע מדינות המפרץ שופכות כספים רבים כדי לסייע כביכול לעם הסורי, אך סוגרות את הדלת בפני הפליטים? באתר הישראלי "מידל ניוז", שעוקב אחר תופעות במזרח התיכון, נאמר השבוע כי סעודיה, למשל, נמנית עם אותן מדינות שתורמות הכי הרבה לפליטים במזרח התיכון, אך לא פותחת בפניהם את שעריה. בסעודיה ובמדינות מפרץ נוספות שוהים אמנם עובדים זרים, אך גירושם משטחן קל באופן יחסי והוא מתבצע בעיקר על מנת ליצור מקומות עבודה למקומיים. אם אותן מדינות יקבלו פליטים למגורים בשטחיהן, יהיה להן קשה יותר לגרשם ובשל כך נוצרה כנראה המדיניות הנוקשה.

ביקורת על המערב ()
ביקורת על המערב

"קורע את הלב". קריקטורה בעיתונות הערבית ()
"קורע את הלב". קריקטורה בעיתונות הערבית

הפעוט על רקע צירוף תמונה של מדינות המפרץ ()
הפעוט על רקע צירוף תמונה של מדינות המפרץ

ביקורת על ההתנהלות בסוגיית הפליטים ()
ביקורת על ההתנהלות בסוגיית הפליטים

"המצפון הערבי" ()
"המצפון הערבי"

כבר בדצמבר האחרון פרסם ארגון אמנסטי כי מדינות המפרץ העשירות מתעלמות מהנושא ונרתעות מהכנסת הפליטים הסורים, שסובלים במדינות ערביות אחרות מקשיים בהשגרת אשרות כניסה ושהייה. בשל כך הושק בימים האחרונים, עוד לפני פרסום התמונה הטרגית של איילן הפעוט, קמפיין שזכה לשם "לפליטים הסורים יש מקום במפרץ".

 

עורך דין סעודי למען זכויות האדם בשם יחיא עסירי, שאימץ את הקמפיין, אמר בהקשר זה כי "זה לא אומר שאנחנו איבדנו את התקווה שלממשלות שלנו יש אנושיות ושאיבדנו את התקווה שיש לנו השפעה". מנגד, הקמפיין עורר גם תגובות של ייאוש, כמו למשל של גולשת בשם רימא שכתבה: "כאן (במפרץ) אין מוסדות אזרחיים, אין לאזרח קול והעניין בידיו של אדם (אחד), תסלחו לנו אבל זה לא בידינו". גולש אחר כתב: "יותר הגיוני שתושבי מרקורי ומאדים יעשו משהו למען הסורים לפני שמדינות המפרץ יעשו".

 

התמונה המזעזעת של הפעוט איילן, שהונצחה בכל כותרות כלי התקשורת בעולם, הפכה באופן טבעי גם לשיחת היום בעיתונות הערבית. בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון זכתה התמונה לכותרת "טרגדיית המהגרים". בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", שיוצא אף הוא לאור בלונדון, כתבו לצד התמונה הקשה: "הילד הסורי הטובע: 'ההומניטאריות שלנו נרדמה על החוף'".

 

בעיתון "א-ראי" הכוויתי הוצגה אחת מהתמונות הקשות של גופת הפעוט עם כיתוב באדום בוהק: "בגין איזה פשע הוא טבע!". עורך העיתון אף הפנה מכתב פתוח חריף לנשיא ארה"ב ברק אובמה בעקבות המשבר והתמונה והזהיר אותו: "תזכור את החשבון של האל. אתה שאמרת לפני שנים שאתה מקשיב לקולם (של הסורים)... הלוואי שהם לא היו מקשיבים לך".

 

גם הרשתות החברתיות געשו בעקבות הפרסום האדיר של הטרגדיה. "אני נשבע באללה שזה הסרטון הכי עצוב בהיסטוריה", כתב אחד מהגולשים במסגרת קמפיינים שהושקו לצורך להזדהות. המטיף הסעודי המפורסם עאיד אל-קרני צייץ: "הטביעה של הילד הסורי כשהוא בורח מהמוות היא עדות לכך שהמצפון של העולם מת". עוד לפני פרסום תמונת גופת הפעוט צייץ איש הדת הסעודי: "200 סורים מוסלמים טבעו בים בגלל ששכחנו אותם. הוא הטיל את האשמה

 לטרגדיה על הערבים והמוסלמים. "הם (הפליטים) טבעו במים, ואנחנו טבענו באדישות ובחוסר עניין".

 

בדמשק עצמה לא נרשמה התייחסות מיוחדת לתמונת גופת הפעוט, אולם במשטרו של אסד מרוצים לבטח מהביקורת שהוטחה כלפי מדינות ערב ומדינות המפרץ בפרט, שנחשבות לניציות ביותר ביחס להפלת המשטר הנוכחי.

 

העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", שופרו של ארגון חיזבאללה, פרסמו את התמונות הקשות. "הים כרית", נכתב בתמונה שהופיעה מעל לתמונה, מבלי לציין את אסד. "ישן הילד האלמוני על החול של החוף כפי שישנו ארבעת הילדים מעזה לפני שנה על החוק כתוצאה מתקפית ישראל, בעוד מאות אחרים בלי שמות וללא עדות מצלמה ישנים גם כן מפלסטין, עיראק, עד ללוב, תימן וסוריה. העולם על משקלו ישן כשהוא שותק וחסר אונים".

 

יותר מארבעה מיליון פליטים סורים מפוזרים במדינות שכנות כמו טורקיה, לבנון, ירדן ועיראק. 24 אלף השתקעו במדינות המגרב בצפון אפריקה. רוב הפליטים השתקעו במדינות שמתקשות לשאת בעול, כמו למשל ירדן שמקרטעת כלכלית ולבנון שסובלת מחוסר יציבות כרונית. לפי הנתונים של האו"ם ממאי השנה, 1.7 מיליון פליטים סורים שוהים בטורקיה, 1.1 מיליון בלבנון, 628 אלף בירדן, 249 אלף בעיראק ו-134 אלף במצרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
התמונה מזעזעת גם את העולם הערבי
צילום: רויטרס
מומלצים