שתף קטע נבחר

חיים ומוות בפייסבוק: מה יקרה עם הפרופיל ביום שאחרי?

פייסבוק הוסיפה בישראל את האפשרות לקבוע "איש קשר לענייני הנצחה" שינהל את פרופיל הפייסבוק שלכם ביום שאחרי מותכם. אבל זאת לא האפשרות היחידה

נכון למרס 2015 יש בפייסבוק 1.18 מיליארד משתמשים. בכל יום מתים מעל 10,000 בני אדם בעלי פרופיל פייסבוק פעיל. מה קורה לאותם פרופילים?

 

בין אם תודו בכך או לא, את החיים השניים שלכם אתם כבר מנהלים ברשת החברתית. אתם נפגשים שם עם חברים ומשוחחים איתם בצ'אט או תחת פוסט מסוים. מתעדים רגעים שבחרתם לשתף - אירוסין, חתונה, לידה, ימי הולדת. הרגשות והמחשבות שלכם מובעים שם. האם הקדשתם מחשבה מה יעלה בגורל הנכס הוירטואלי האישי שלכם ביום אחרי שתעזבו את העולם הזה ואיך זה ישפיע על היקרים לכם שנשארו כאן להתמודד?

 

נכון, כרגע אין סיבה לחשוב על הפייסבוק של היום שאחרי וזה גם רק עמוד פרופיל שפשוט יישאר סטטי. אבל יש לנו אפשרות להשאיר עוד חלק מעצמנו לאדם שאנחנו סומכים עליו.

 

בפברואר השנה הכריזו בפייסבוק על מדיניות חדשה: בהגדרות הפרטיות נוספה אפשרות להעביר למי שתבחרו את הסמכות לנהל במידה מסויימת את החשבון ברשת החברתית לאחר מותכם. תחילה זה התאפשר רק בארה"ב, לאחר מכן באירופה, ולאחרונה זה עובד גם בישראל.

 

 

מדיניות לגבי פרופיל הנפטר

לפני כן, מדיניות פייסבוק לגבי פרופילים של אנשים שמתו הייתה להעביר את הפרופיל למצב "הנצחה". לאחר שבן המשפחה כתב לפייסבוק ומילא טופס רשמי לגבי פטירתו של בעל החשבון - היה עליו גם להוכיח כי אותו אדם אכן נפטר, אם על ידי שליחת מודעת אבל, כתבה המעידה על מותו או תעודת פטירה. לאחר שנציג פייסבוק מוודא שאכן החשבון הפסיק להיות פעיל - האתר מקפיא את החשבון ומצמצם למינימום את פעילותו. 

 

כדאי להבהיר שהרצון שלנו לא משנה במקרה של פייסבוק כי כל אחד יכול לדווח על כל אחד לאחר מותו ולאחר קבלת הדיווח הפרופיל יונצח, וברגע שפרופיל מונצח אי אפשר להיכנס אליו יותר, גם אם יש שם משתמש וסיסמה נכונים, ובכך בעצם פייסבוק לא מכבדת את רצון בעל החשבון - אם זה היה רצונו. 

 

מה שלא יקרה יותר עם פרופילים העוברים למצב הנצחה: לא יופיעו בשטחים ציבוריים כמו הצעות לאנשים שאתם עשויים להכיר, מודעות או תזכורות לימי הולדת, אלא רק ימשיכו להיות פעילים באופן חלקי.

 

כעת פייסבוק הוסיפה, לצד האפשרות שהפרופיל יעבור למצב הנצחה, את האפשרות להגדיר על ידי בעל הפרופיל אם הוא מעוניין שמישהו יקבל שליטה חלקית על נכסיו הדיגיטליים - איש קשר לענייני הנצחה. 

 

וכפי שהגדירו בפייסבוק:

איש קשר לענייני הנצחה הוא מישהו שבחרת לניהול החשבון שלך לאחר פטירתך. אדם זה יכול לבצע פעולות כמו להצמיד פוסט לציר הזמן שלך, להגיב לבקשות חברות חדשות ולעדכן את תמונת הפרופיל שלך. הוא לא יוכל לפרסם בשמך או לראות את ההודעות שלך.

 

ורד שביט, מנהלת את הבלוג 'אבק דיגיטלי' אותו פתחה לאחר מותו של אחיה טל שביט, שנהרג מפגיעת מכונית, בו היא משתפת על ההתמודדות שלה עם "עולמות המוות הדיגיטלי" אליהם נחשפה. היא סבורה כי הפיתרון של פייסבוק הוא חלקי ולא אופטימלי, שכן במצב החדש אין לאיש הקשר לענייני הנצחה גישה מלאה לפרופיל. הפיתרון היותר טוב לדעתה הוא העברת הפרופיל המלא - כמובן אחרי שהעניין נשקל בכובד ראש לידיו של אדם שבעל הפרופיל בחר.

 

פייסבוק שלאחר המוות - מי יפעיל אותו? (צילום: באדיבות הבלוג 'אבק דיגיטלי') (צילום: באדיבות הבלוג 'אבק דיגיטלי')
פייסבוק שלאחר המוות - מי יפעיל אותו?(צילום: באדיבות הבלוג 'אבק דיגיטלי')

 

"אם החלטנו שאנחנו כן רוצים להעביר הלאה את הפרופיל אז אנחנו צריכים רק לוודא שיש לאותו אדם שם משתמש שלנו וסיסמה כדי שיוכל להמשיך ולהכנס לפרופיל אחרי מותנו. או לחלופין להגיד באופן מפורש שאנחנו לא מעוניינים שיכנסו לפרופיל שלנו אחרי המוות. ברגע שאנשים שאוהבים אותנו יודעים מה אנחנו רוצים - הרבה יותר קל לכוון את המשאלה שלנו", היא אומרת.

 

כיצד להגדיר את ה"יורש" 

יש להכנס להגדרות - בתוך מסך ההגדרות יש להכנס לחלון האבטחה - תחת חלון האבטחה תופיעה הרובריקה: איש קשר לענייני הנצחה. בחלונית שתצא יש אפשרות להקליד את שמו של האדם שתרצו שינהל את החשבון שלכם. בנוסף - האפשרות לבצע בחירת איש קשר לענייני הנצחה ניתנת רק לבני 18 ומעלה. ברגע שתבצעו בחירה זו איש הקשר שבחרתם יקבל על כך הודעה - אם תבחרו בכך. יש אפשרות להורות לפייסבוק שההודעה תישלח לאחר הפטירה.

 

כך תעשו זאת:

 

 (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
(צילום: מתוך פייסבוק)

 

ורד מדגישה את החשיבות של קבלת ההחלטה בזמן ומבעוד מועד: "צריך להבדיל בין מה שאנחנו יכולים לעשות בזמן שאנחנו בחיים למה שיקרה לאחר המוות. כרגע, אנחנו יכולים להחליט אם למישהו תהיה גישה לפרופיל אחרי המוות או לא".

 

שני שיקולים נוספים שיש לקחת בחשבון לפני הדיווח לפייסבוק כי בעל הפרופיל נפטר: אם היו לנפטר דפים שניהל, דפים עיסקיים והוא היה האדמין היחידי, הדפים הללו עלולים להעלם. בנוסף, אנחנו יכולים להוריד בכל רגע נתון את המידע שלנו בפייסבוק: הולכים להגדרות כלליות ומתחת להגדרות הפרופיל תופיע השורה - "‏הוריד/י עותק‏ של הנתונים שלך בפייסבוק". בזמן שבחרת את היורש אפשר גם להחליט האם הוא יקבל עותק מהארכיון הזה. 

 

עוד כמה כפתורים חשובים שפייסבוק פיתחו (צילום מסך) (צילום מסך)
עוד כמה כפתורים חשובים שפייסבוק פיתחו(צילום מסך)

 

אם לא ידעתם זאת - כל צעד שאי פעם עשיתם ברשת החברתית - מתועד באותו ארכיון: כל פוסט שפרסמתם אצל אחרים, כל מי שאי פעם נדנד לכם, פרטים שכתבתם במסך אודות, כל הגדרת פרטיות שבחרתם, כתובות ה-IP שדרכם התחברתם במקומות שונים, כל הלייקים שעשו לכם וכל לייק שאתם עשיתם.

 הרשימה עוד ארוכה ומומלץ לשוטט בה כדי להבין מה הנכס שנקרא פרופיל הפייסבוק מכיל. המורשת שלכם עשירה יותר מאשר כמה תמונות מהחופשה בברצלונה או הסטטוסים שאי פעם העליתם.

 

כן, הרבה שאלות עולות אם מקדישים עוד כמה דקות של מחשבה על האוצר האישי שיישאר מאחור לאחר מותנו. האם נרצה שמישהו ייחשף לתוך המחשבות הכי אישיות שלנו? לשיחות האינטימיות. לדרך שבה ראינו את העולם והגדרנו אותו מנקודת מבטנו. מצד שני - אנחנו כבר לא כאן, האם זה משנה?  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים