שתף קטע נבחר

האוניברסיטאות בירידה: צנחו בדירוג העולמי

המוסדות המובילים בארץ - העברית, הטכניון ות"א - ירדו בדירוג QS החדש, מהחשובים בעולם. מנגד, בן גוריון המשיכה בזינוק המרשים למעלה

בתקופה האחרונה החינוך הגבוה לא עמד בראש סדר היום, אבל דירוג QS החדש מצביע על ירידה מדאיגה בדירוג העולמי של האוניברסיטאות הישראליות: הן האוניברסיטה העברית, הן הטכניון והן אוניברסיטת תל אביב הידרדרו בדירוג העולמי, והיחידות שטיפסו בדירוג היו אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטת בר אילן, המדורגות אחריהן.

 

דירוג QS הוא אחד משלושת דירוגי האוניברסיטאות החשובים ביותר, יחד עם דירוג שנגחאי ודירוג TIMES. על פי הדירוג העדכני, שפורסם היום (ג'), האוניברסיטה העברית ירדה מהמקום ה-138, דירוגה בשנה שעברה, למקום ה-148 השנה. הטכניון, שדורג במקום ה-190 ב-2014 ירד שמונה שלבים ואילו אוניברסיטת תל אביב ירדה שמונה מקומות, אל המקום ה-203 ב-2015.

הטכניון. ירד שמונה שלבים (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
הטכניון. ירד שמונה שלבים(צילום: אלעד גרשגורן)

מנגד, אוניברסיטת בן גוריון בנגב המשיכה בטיפוס המרשים במעלה הדירוג העולמי. לאחר שאשתקד הפתיעה האוניברסיטה הבאר-שבעית וזינקה מהמקום ה-331 אל ה-292, השנה היא טיפסה עוד 33 מקומות, למקום ה-259. גם בר אילן עלתה, מקבוצת המדורגות ב-651-700 לקבוצת 601-650. אוניברסיטת חיפה, שנכנסה בשנה שעברה לראשונה לדירוג, נותרה ברשימה, אך מחוץ ל-700 האוניברסיטאות המובילות.

 

שלושה מוסדות ישראלים נמצאים אם כן בין 203 האוניברסיטאות הראשונות בעולם, אבל בהשוואה לדירוגם בשנת 2008 מדובר בירידה דרסטית. אז העברית ניצבה במקום ה-93, הטכניון דורג אז 109 ותל אביב 165. בן גוריון, שדורגה אז במקום ה-264, השלימה עלייה מרשימה, אף מעבר לדירוג באותה עת.

אוניברסיטת בן גוריון. זינוק מרשים (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
אוניברסיטת בן גוריון. זינוק מרשים(צילום: אליעד לוי)

בחלוקה לפי פקולטות בולטת ההצטיינות של מכון ויצמן - המוסד הרחובותי מדורג במקום ה-85 במדעי הטבע. מכון ויצמן, העברית, הטכניון ותל אביב נמצאים בטופ 100 במתמטיקה.

 

בראש הרשימה בולטת ההצטיינות של האוניברסיטאות האמריקניות המובילות, והזינוק של המוסדות בסינגפור. MIT נותרה במקום הראשון, לפני הרווארד שעלתה מהמקום הרביעי וקיימברידג' הבריטית. סטנפורד שבקליפורניה טיפסה מהמקום השביעי לרביעי, וגם המכון הטכנולוגי בקליפורניה עלה שלושה שלבים, למקום החמישי. שתי אוניברסיטאות בסינגפור נמצאות במקומות 11 ו-12, השנייה עלתה מהמקום ה-39 אשתקד. למעשה, בין 18 הראשונות יש רק אוניברסיטאות מארצות הברית, בריטניה, שוויץ וסינגפור. 

 

דירוג QS מבוסס על ביקורת עמיתים אקדמית, שלה ניתן המשקל הגבוה ביותר (40%), וכן על ציטוטים אקדמיים של אנשי סגל (20%), היחס בין מספר אנשי הסגל למספר התלמידים (20%), ביקורת מגייסי כוח אדם (10%) והנטייה הבינלאומית של המוסד האקדמי, סעיף שגם משקלו 10%. 



מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה לתוצאות: "האוניברסיטה ממוקמת במקום ה-20 בעולם ובמקום הראשון בישראל במספר הציטוטים הממוצע של פרסומים המדעיים לאיש סגל. כמות הציטוטים של פרסומים מדעיים היא מהמדדים החשובים לאיכות המחקר".


מהאוניברסיטה העברית בירושלים נמסר בתגובה: "האוניברסיטה מדורגת ראשונה בישראל, ראשונה במזרח התיכון, ו-148 בעולם בדירוג האוניברסיטאות של QS. בהשוואה של מדדים נוספים מהסקר למוסדות אקדמיים ישראליים נוספים, QS מדרג את האוניברסיטה העברית ראשונה בישראל במוניטין אקדמי, באמנויות ומדעי רוח, במדעי החברה ומינהל עסקים ובמדעי החיים ורפואה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אוניברסיטת תל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים