שתף קטע נבחר

נשיאת ברזיל נגד מינוי דני דיין לשגריר ישראל

מבוכה דיפלומטית: אחרי שישראל הודיעה על הבחירה ביו"ר מועצת יש"ע לשעבר לשגריר בברזיל, דורשת הנשיאה דילמה רוסף: "בטלו את המינוי". הסיבה: החשש שקבלתו תתפרש כתמיכת ברזיל במפעל ההתנחלויות

נשיאת ברזיל, דילמה רוסף, העבירה מסרים לישראל לפיהם דעתה אינה נוחה ממינויו של דני דיין, לשעבר ראש מועצת יש"ע, לתפקיד שגריר ישראל בברזיל. רוסף אינה מרוצה מהרקע שלו כאחד ממנהיגי המתנחלים, שיחזור בחופשות לביתו במעלה שומרון.

 

המסרים האלה מעמידים את ראש הממשלה ושר החוץ בנימין נתניהו בדילמה בנוגע למינוי דיין, שאושר בממשלה לפני כשבועיים. לפי הנוהל הדיפלומטי, כאשר ממשלה ממנה שגריר היא מעבירה את שמו לממשלה המארחת ומבקשת את הסכמתה (בז'רגון הדיפלומטי - אגרמון). סירוב של ממשלה מארחת לקבל שגריר הוא נדיר מאוד, ובדרך כלל כדי להימנע מתקרית דיפלומטית - נהוג להעביר מסרים שקטים שעדיף למשוך את המינוי כדי שלא ייתקל בסירוב.

דילמה רוסף. מתנגדת למינוי דני דיין לשגריר ישראל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דילמה רוסף. מתנגדת למינוי דני דיין לשגריר ישראל(צילום: EPA)

אם נתניהו ימשוך את המינוי של דיין זו תהיה סטירת לחי לדיין ולמתנחלים. אם יעמוד על המינוי ויקבל בסופו של דבר סירוב רשמי, הדבר עלול לגרום למשבר ביחסים עם ברזיל - מדינה שנתניהו רואה בקידום היחסים איתה יעד אסטרטגי חשוב מאוד לישראל. בסביבתו של נתניהו לא אמרו נואש ומאמינים שיצליחו בסופו של דבר לשכנע את נשיאת ברזיל לאשר את המינוי, בנימוק שדיין מייצג את ממשלת ישראל ואת מדיניותה.

  

כפי שפורסם באחרונה ב"ידיעות אחרונות" 40 ארגונים ידועים בברזיל חתמו על עצומה הקוראת לדילמה רוסף שלא לאשר את המינוי בטענה שמינויו הוא הפרה של הלגיטימיות הבינלאומית ואתגר לריבונות של ברזיל. גם מספר חברי פרלמנט בברזיליה הצטרפו למחאה.

דני דיין. הלחץ מברזיל יוביל לביטול המינוי? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דני דיין. הלחץ מברזיל יוביל לביטול המינוי?(צילום: גיל יוחנן)

נתניהו הודיע על מינויו של דיין ב-5 באוגוסט והממשלה אישרה את המינוי ב-6 בספטמבר. בברזיל, המדינה הגדולה בדרום אמריקה, כ-200 מיליון אזרחים, והיא הכלכלה השביעית בגודלה בעולם. ישראל שמה לה לדגש לפתח את קשרי המסחר עם השווקים הבינלאומיים בדרום אמריקה בדגש על ברזיל. בברזיל גם קהילה צומחת של יותר מ-40 מיליון נוצרים אוהבי ישראל. מבחינה מדינית – באחרונה יש שיפור ביחסים עם ברזיל. רק ביום חמישי נמנעו שם בהצבעה בוועידה הכללית של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בווינה על ההצעה להטיל פיקוח על מתקני הגרעין של ישראל. זה נחשב שינוי בדפוס ההצבעה של ברזיל שבדרך כלל מצביעה אוטומטית נגד ישראל.

 

לדני דיין, יליד ארגנטינה בן 59, תואר שני במימון. הוא היה יושב ראש מועצת יש"ע בין השנים 2013-2007 וזכה לכינוי "שר החוץ" של המתנחלים על שום כישורי ההסברה המשובחים שלו. דיין מתגורר בהתנחלות מעלה שומרון שליד קרני שומרון, כ-10 קילומטרים ממזרח לקלקיליה.

 

אחת האפשרויות של נתניהו היא למשוך את מינויו של דיין ולמנות אותו לשגריר במדינה אחרת. ביום ראשון הממשלה צפויה לאשר את בקשתו של נתניהו למנות את צבי חפץ לתפקיד השגריר במוסקבה. לפני כמה חודשים אישרה הממשלה את מינויו של חפץ לשגריר בסין במקומו של מתן וילנאי. מסיבה שאינה ברורה, נתניהו התחרט והחליט להשאיר בסין את וילנאי ולשלוח למוסקבה את חפץ.

 

חרף פניות חוזרות ונשנות סירבה לשכת ראש הממשלה להתייחס לידיעה. גם במשרד החוץ סירבו להגיב. דני דיין מסר: "אני מציע שתפנה למשרד החוץ. אני לא יודע על כך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיאת ברזיל מעכבת את מינויו של דני דיין לשגריר
מומלצים