שתף קטע נבחר

סופר-ירח וליקוי לבנה מלא בליל סוכות

בלילה שבין ראשון לשני, החל מהשעה 3:11 לפנות בוקר ועד הזריחה יהיה ליקוי יוצא דופן, בשל מרחקו הקרוב של הירח המלא אלינו בשיא הליקוי

ליקוי לבנה מלא ייראה בישראל לפנות בוקר של חג הסוכות, 28 בספטמבר 2015. הליקוי ייראה לפנות בוקר ביום שני, חג סוכות והוא ייראה בישראל ברובו. הליקוי יהיה ליקוי ירח מלא והוא יסתיים בישראל עם זריחת החמה במזרח ושקיעת הירח הלוקה באופק המערבי. למשך כמה דקות הירח והשמש יהיו זה מול זה מעל האופק - הירח השוקע מול השמש הזורחת.

 

הליקוי יהיה ליקוי יוצא דופן בשל מרחקו הקרוב של הירח אלינו בשיא הליקוי . מצב זה שהירח המלא מצוי בקרבה המירבית אלינו (פריגיאה) קרוי - סופר ירח. יתרה מזו, בעת המילוא הנוכחי, יהיה מרחקו של הירח מאיתנו הקטן ביותר בשנת 2015 (351 אלף ק"מ).

 

למטה - מהלך הירח בתוך חרוט הצל. הזמנים עבור הנקודות של הליקוי מצוינות בטבלה למטה. מישור המילקה המקווקו הוא המישור שבו השמש "נעה" על כיפת השמים. יש לשים לב שהירח לוקה כאשר הוא מצוי סמוך למסלול המילקה. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא שרק קרני השמש האדומות מצליחות לחדור אליו. הליקוי המלא הוא השלב שבו כל הירח מצוי באיזור הצל המלא (בין U2, ל-U3) (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
למטה - מהלך הירח בתוך חרוט הצל. הזמנים עבור הנקודות של הליקוי מצוינות בטבלה למטה. מישור המילקה המקווקו הוא המישור שבו השמש "נעה" על כיפת השמים. יש לשים לב שהירח לוקה כאשר הוא מצוי סמוך למסלול המילקה. העיגול האדום הוא איזור הצל המלא שרק קרני השמש האדומות מצליחות לחדור אליו. הליקוי המלא הוא השלב שבו כל הירח מצוי באיזור הצל המלא (בין U2, ל-U3)(איור: ד"ר יגאל פת-אל)
 

 


ליקוי ירח

זמני הליקוי (שעון קיץ ישראל)
מגע ראשון חצי צל P1 הירח נכנס לחרוט הצל החלקי. אט אט אפשר לראות הצללה בשוליו המזרחיים 3:11:47
מגע ראשון צל מלא U1 הירח נכנס לחרוט הצל המלא – הצללה ניכרת נראית בשוליו המזרחיים של הירח 4:07:11
תחילת הליקוי המלא U2 כל הירח מצוי באיזור הצל המלא. הליקוי המלא מתחיל 5:11:10
שיא הליקוי הירח בשיא הליקוי המלא. צבעו אדמדם 5:47:07
סוף שלב הליקוי המלא הליקוי U3 שלב הליקוי המלא מסתיים. שוליו המזרחיים מתחילים להתבהר 6:23:05
זריחת השמש בישראל

שקיעת הירח בישראל

 

6:32

6:35

סוף ליקוי צל מלא U4 הירח עוזב את חרוט הצל המלא. נקודת הצל האחרונה נעלמת בשולים המערביים 7:27:03
סוף הליקוי P4 הירח עוזב את חרוט הצל החלקי 8:22:27

 

מהם ליקוים? 

ליקויי מאורות מתרחשים כאשר הירח או כדור הארץ מצילים את אור השמש.

 

ליקוי ירח

במקרה של ליקוי ירח, כדור הארץ מסתיר את הירח מאור השמש. במקרה של ליקוי צל-חלקי, רק חלק מאורה של השמש מוסתר מהירח ובדרך כלל קשה להבחין בירידה באורו של הירח כשהוא מצוי באזור הצל החלקי.

 

במקרה של ליקוי ירח צל-מלא, אזור הצל המלא הוא האזור שאור השמש נמנע ממנו כליל (למעט קרני שמש באורכי גל אדומים בעיקר, המפוזרות לתוך איזור הצל במעברם באטמוספירה של כדור הארץ). אם רק חלק מדיסקת הירח תהיה באיזור הצל המלא, זהו ליקוי חלקי. אם כל דיסקת הירח תכנס לצל המלא - זה יהיה ליקוי ירח מלא - דוגמת זה שיראה בחג הסוכות.

 

ליקוי ירח, כדור הארץ מסתיר את הירח מאור השמש (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
ליקוי ירח, כדור הארץ מסתיר את הירח מאור השמש(איור: ד"ר יגאל פת-אל)



חתך דרך צל כדור הארץ. הצל הכהה במרכז הוא האזור שבו כל קרני השמש מוסתרות מהירח. הצל האפור הוא איזור שרק חלק מקרני השמש מוסתר  (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
חתך דרך צל כדור הארץ. הצל הכהה במרכז הוא האזור שבו כל קרני השמש מוסתרות מהירח. הצל האפור הוא איזור שרק חלק מקרני השמש מוסתר (איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

ליקויי חמה

במקרה של ליקוי חמה, הירח מסתיר את אור השמש מאיזור מסוים על כדור הארץ באזור זה ייראה ליקוי חמה. הליקוי יכול להיות מלא (כל דיסקת השמש מוסתרת עבור צופה באיזור הליקוי) - או חלקי, שבו רק חלק מדיסקת השמש מוסתר עבור צופה על כדור הארץ.

 

ליקוי חמה, הירח מסתיר את אור השמש מאזור מסוים על כדור הארץ. בתמונה: ליקוי חמה מלא (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
ליקוי חמה, הירח מסתיר את אור השמש מאזור מסוים על כדור הארץ. בתמונה: ליקוי חמה מלא(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

אנו נפרסם כתבה מפורטת על הליקוי ביום ראשון ובה טיפים כיצד לצפות בליקוי. הילקוי ישודר בשידור ישיר ממצפה הכוכבים בגבעתיים.

 

 

מידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים לשנת 2015 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליקוי ירח. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים