שתף קטע נבחר

איך מזהירים מזרים מבלי לעורר חרדה?

אין מה לעשות - חייבים לבצע את השיחה הזאת ואפילו לחזור עליה כמה פעמים. כך תסבירו לילדים איך לשמור על כללי זהירות ברורים מול סכנות אפשריות ומהי הדרך הנכונה להגיב

הורים רבים מתלבטים איך ללמד את הילדים להישמר מבלי לעורר בהם חרדה. ראשית, התאימו את השיחה לעולמם של הילדים. כמו שיש כל מני סוגי ילדים בבית ספר - חברותיים, מתבודדים, מתחשבים, מציקים, נעימים, מאיימים ועוד, כך גם יש סוגים שונים של אנשים בוגרים, חלקם נחמדים יותר וחלקם פחות.

 

טורים נוספים של ליאת קרן:

בלי "אתה כבר גדול": איך לעזור בקבלת אח קטן

להחזיר או לא? התמודדות עם ילדים מציקים

מדריך: על מה חולמים ילדים כשהם ישנים

 

הסבירו להם שלא תמיד זה יהיה ברור כמו בסרטים, בהם לאיש הרע יש סממני זיהוי מובהקים (לבוש כהה, מראה מעוות, צחוק מרושע). למעשה, במציאות הוא יכול להיראות לגמרי רגיל ולכן חשוב לדעת ולהכיר כמה כללי זהירות בסיסיים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה אומרים לילדים?

 

1. לא מכירים - לא ניגשים ולא מדברים

כשפונה אליכם מבוגר שאתם לא מכירים אתם לא יכולים לדעת איזה סוג אדם הוא ולכן ליתר בטחון לא נגשים אליו. הדבר נכון גם אם הוא מדבר יפה, מציע לכם משהו שאתם אוהבים או אפילו במקרה שהוא מבקש עזרה. זה יכול להיות טריק. רוצים לעזור לו? תתקשרו או תפנו למבוגר מוכר. אם באמת צריך עזרה הרי ממילא יעדיף עזרת מבוגר מעזרתו של ילד ואם לא, אז טוב שלא נשארתם.

 

2. שינוי בתוכנית - לבדוק!

גם אם מישהו (או מישהי) אומר לכם שהוא עובד עם אבא/אמא והם ביקשו שהוא ייקח אתכם אליהם כי הם "תקועים" בעבודה, או אם הוא אומר שהוא מחליף היום את ההסעה הקבועה וגם אם זה נשמע הכי הגיוני, אל תאמינו ותתקשרו מיד לוודא אם זה נכון.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

צריך להיות לילדים ברור שאם יקרה מצב אמיתי של שינוי בשגרה אתם תמצאו את הדרך להודיע להם על כך (בעצמכם או באמצעות המורה או המזכירות), כך שזה לא יהיה בהפתעה.

 

3. ללכת בזוג או בקבוצות קטנות

דרך טובה להגברת הביטחון האישי ולמניעת סיכונים מיותרים היא הליכה בזוג או בקבוצה. גם מחזק קשרים חברתיים וגם הסיכוי שאדם שכוונותיו אינן טהורות יטריד קבוצה הוא קטן בהרבה מהסיכוי שיטריד יחיד.

 

4. יש מה לעשות

אם אי פעם מישהו יתפוס אתכם או ינסה לפגוע בכם תעשו הכל כדי לברוח ולקרוא לעזרה. מותר ורצוי שתצרחו ותשתוללו - זה יגדיל את הסיכויים שלכם לברוח, שישמעו אתכם ויגיעו לעזרתכם. זכרו שמאוד קשה לאחוז בילד משתולל.

 

5. חשיבות הדיווח

למדו את הילדים שאם ראו או חוו משהו חשוד או שחבר/ה סיפר/ה לכם עם מישהו זר שהטריד אותו/ה חשוב שידווחו על כך להורים או למבוגר אחר עליו הם סומכים.

 

דברו איתם מראש גם על החשיבות שבתשומת לב לפרטים - אנחנו עושים את זה באופן טבעי בשניות אך ללא מודעות המידע הזה נמחק וקשה להזכר בו - איך נראה האיש, מה הוא לבש, באיזה כלי רכב הגיע וכל פרט מזהה אחר שיוכל לעזור בלכידתו כדי שלא יוכל להציק לילדים אחרים.

 

6. תסמכו על עצמכם

אם משהו או מישהו נראה לכם חשוד תסמכו על תחושתכם ואל תבדקו זאת מקרוב. דווחו על כך למבוגר עליו אתם סומכים או התקשרו למשטרה. אל תכנסו עם החשוד לשיחה ואל תחקרו אותו. השאירו לאנשי מקצוע לעשות זאת.

 

נושא הבטיחות הוא נושא רגיש במיוחד - מצד אחד אנחנו רוצים לעודד את ילדינו לעצמאות ומצד שני להגן עליהם ככל יכולתנו. לפעמים אלו החרדות שלנו המעוררות אצלם חרדה. לפעמים זו המציאות. כך או כך הדרך להתמודד עם חרדה היא לדעת שהם לא חסרי אונים, יש להם את הביטחון של משפחה וחברים ויש בידם כלים למניעה ולתגובה מיידית שיגנו עליהם במקרה הצורך.

 

כשיודעים שהם יכולים לסמוך על עצמם בשעת הצורך (ואתם עליהם) היום יום נראה הרבה פחות מאיים. השיחה איתם בנושא הבטיחות היא חשובה מעין ערוך להקניית הכלים. מטרתה לא לעורר חרדה אלא להיפך, להקנות ידע וביטחון. עדיף בהרבה שתתקיים שיחת מניעה מאשר שיחה בדיעבד.

 

צפו בניסוי כמה פשוט לחטוף ילדים:  

 


הכותבת היא פסיכותרפיסטית לילדים ונוער ומטפלת משפחתית מוסמכת, מטפלת פרטנית ומנחת קבוצות לכישורים חברתיים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסכנה לא תמיד ברורה
צילום: shutterstock
מומלצים