שתף קטע נבחר

לואיס ואן חאל וחואן מאטה - זוג משמיים

המנג'ר ההולנדי נוהג להסתכסך עם כל מה שזז ולחרב ללא מעט כוכבים את הקריירה - תשאלו את ריבאלדו ודי מריה. הקשר הספרדי, הצלחה מסחררת בשנותיו הראשונות באנגליה, לא ממש מצא את עצמו אחרי טראומת מוריניו ומאז המעבר מצ'לסי למנצ'סטר יונייטד. אז איך הפך החיבור בין השניים לדבר הכי טוב שקרה באולד טראפורד בעידן שאחרי אלכס פרגוסון?

"הוא מאמן בינוני ואדם רע, כזה שגורם לשחקנים לסבול. את ברצלונה הוא החריב וכעת הוא הורס את מה שנבנה במנצ'סטר יונייטד במשך שנים רבות. תראו כמה שחקנים עוזבים את הקבוצות שאותן הוא מאמן". אחת העסקאות הגדולות והמדוברות של חלון ההעברות בקיץ האחרון - רכישתו של פדרו ע"י צ'לסי מברצלונה - ייתכן שלא הייתה יוצאת לפועל לולא הדברים הקשים שהשמיע חריסטו סטויצ'קוב על לואיס ואן חאל ימים ספורים קודם לכן. בקרב כלי התקשורת האמינים ביותר, הן באנגליה והן בספרד, הייתה הסכמה גורפת - הספרדי סגור ביונייטד.

 

שבוע אח"כ הגיעה התפנית כשאלופת הפרמייר-ליג חטפה את שחקן הכנף של ברצלונה מתחת לרדאר ומבין ידיהם של השדים האדומים. המנג'ר ההולנדי מיהר להתגונן והכחיש בתוקף כי פדרו כלל היה על הכוונת שלו, אבל מעטים האמינו לו. מילותיו של סטויצ'קוב, תהיו בטוחים בכך, חלחלו לאוזניו של השחקן.

  

משאיר אויבים בכל קבוצה. לואיס ואן חאל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משאיר אויבים בכל קבוצה. לואיס ואן חאל(צילום: EPA)

 

ועם העובדות קשה להתווכח. לוואן חאל היסטוריה עשירה של סכסוכים עם שחקנים ומחברת מלאה בשמות של כוכבים להם גרם לפגיעה קשה בקריירה. הבולט שבהם הוא ריבאלדו, אותו דאג לגרש מברצלונה בקיץ 2002. הברזילאי, שהיה הכוכב הבלתי מעורער ואליל האוהדים בקאמפ-נואו בשלהי שנות ה-90', בילה שלוש שנים מתוחות תחת ואן חאל ולאחר שזכה בכדור הזהב ב-1999, פנה אליו בדרישה על גבול האולטימטום.

 

"ריבאלדו אמר ללואיס לעיני כל השחקנים שהוא לא מוכן לשחק יותר באגף שמאל, אלא רק מתחת לחלוץ. ואן חאל השיב: 'בטח, זו החלטה שלך'. מאותה נקודה ריבאלדו הפך לשחקן ספסל", שיחזר בודווין זנדן ההולנדי, שחקן הקבוצה באותם ימים. כשהמאמן חזר לקדנציה שניה בקבוצה כעבור שנתיים, היה ברור כי ימיו של הכוכב בבארסה ספורים. "אני לא אוהב את ואן חאל והוא לא אוהב אותי. הוא קינא בי כיוון שזכיתי בגביע העולמי בקיץ, בעוד שהוא כלל לא העפיל אליו עם נבחרת הולנד", אמר הברזילאי בתגובה.

 

האמת, קשה להיזכר בקדנציית אימון של ואן חאל שהסתיימה מבלי שיצר לעצמו אויבים - אלו פרושים בכל רחבי אירופה. עם יוהאן קרויף הוא מסוכסך כבר למעלה משני עשורים, וכך גם עם עוד אגדה הולנדית, רונאלד קומאן. "באנגליה יש מסורת ששני המנג'רים יושבים על כוס יין לאחר משחק. רק איתו זה לא יצא לפועל - פעמיים", העיד האחרון, כיום מאמן סאות'המפטון. בסטויצ'קוב, שהוזכר קודם לכן ואותו אימן בברצלונה, הוא פגע לאחר שניגש לאשתו ושאל אותה כיצד הייתה מסוגלת להינשא לאדם כזה. "אין לי כבוד לאיש הזה. הוא חלאה", אמר הבולגרי בראיון ל"ל'אקיפ" לפני מספר שנים.

 

גם בבאיירן מינכן, אותה הוביל לטרבל הגרמני ולגמר ליגת האלופות ב-2010, ואן חאל השאיר לא מעט צלקות. "הוא היה מורעל כבר מהאסיפה הראשונה וברגע שהוא 'התחיל' אף אחד לא ידע מה הולך לקרות. לואיס אמנם עושה דברים נהדרים על הדשא, אבל הוא אדם רע", סיפר פרנק ריברי. "ואן חאל מתייחס לשחקנים כמו חלקי חילוף", הוסיף לוקה טוני ששוחרר מהקבוצה הבווארית בקיץ 2009. "באחד המקרים הוא רצה להבהיר לנו שניתן להסיר כל שחקן מההרכב וצעק בקול: 'יש לי ביצים'. כדי להמחיש את הדברים שלו הוא הוריד את המכנסיים ואחז באשכיו. מעולם לא חוויתי כזה דבר מטורף. למזלי ישבתי בשורות מאחור ולא ראיתי יותר מדי", טען האיטלקי.

 

ריברי עם ואן חאל באימון באיירן. הצרפתי: "הוא אדם רע" (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ריברי עם ואן חאל באימון באיירן. הצרפתי: "הוא אדם רע"(צילום: gettyimages)

 

עונת הבכורה של המנג'ר במנצ'סטר יונייטד לא הביאה עמה בשורה אחרת בגזרת הריבים - נהפוך הוא, היא רק "העצימה" את מורשתו. חאבייר הרננדס הוקפא, הושאל לריאל מדריד ולבסוף נמכר לבאייר לברקוזן, ואילו השוער ויקטור ואלדס, אחד שלא דבק בו רבב לאורך קריירה עשירה וארוכה, הושפל פומבית ע"י ההולנדי, שהטיל דופי במקצוענות שלו ועד היום לא מתיר לו להתאמן עם הסגל הבכיר, אלא רק עם קבוצת המילואים.

 

אנחל די מריה, הרכש היקר בתולדות הפרמייר-ליג ומי שכונה ע"י ואן חאל "שחקן הכנף הטוב בעולם" בקיץ 2014, ברח מאולד טראפורד כעבור עונה אחת בלבד עם בטן מלאה על המנג'ר. "היו בינינו מספר ריבים ובסופו של דבר הפילוסופיה שלו היא שגרמה לי לעזוב", אמר הארגנטינאי. הפגיעה הכואבת ביותר הייתה ברובין ואן פרסי, שמונה ע"י ואן חאל לקפטן נבחרת הולנד, וסבל מפיחות ניכר במעמדו, על גבול ההתעלמות, בשלהי העונה שעברה - עד שלבסוף אולץ לעבור לפנרבחצ'ה. "האווירה ביני ובין לואיס השתנתה וכל מי ששייך למועדון ראה את זה. הרגשתי שלא ניתנה לי הזדמנות אמיתית להוכיח את עצמי ולהצליח", סיפר החלוץ.

 

מחלקת טראומה

בהתחשב בשינויים הרבים שעבר הסגל של השדים האדומים בפגרה, ההצלחה הנוכחית של הקבוצה היא אינה דבר של מה בכך. גם לא זו של חואן מאטה, שזוכה אחרי שתי עונות קשות לעדנה מחודשת ומוביל את יונייטד בחזרה למקומות שאליהם הורגלה - תחת ואן חאל, למרות ההיסטוריה של ההולנדי ובאופן די מפתיע.

 

עדנה מחודשת באולד טראפורד. מאטה חוגג (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עדנה מחודשת באולד טראפורד. מאטה חוגג(צילום: gettyimages)

 

אנדרה וילאש-בואש, רוברטו די מתיאו, רפא בניטס, ז'וזה מוריניו, דייויד מויס, ראיין גיגס ו-ואן חאל – לא פחות משבעה מאמנים שירת הקשר הספרדי בארבע שנותיו בפרמייר-ליג, לרוב בסביבה כאוטית ובעתות משבר. רק אצל אחד, מוריניו, לא קיבל הזדמנות הוגנת להראות את כישוריו. דווקא אצל ואן חאל, למרבה האבסורד, הוא נהנה מקרקע יציבה למדי.

 

32 שערים, 55 בישולים(!), זכייה בליגת האלופות, זכייה בליגה האירופית ובגביע האנגלי, ושתי בחירות לתואר שחקן השנה של צ'לסי – כלו אלו היו מנת חלקו של הפנומן הספרדי בשתי עונותיו הראשונות בממלכה. אלא שאז הגיע מוריניו והעניק לו טיפול "מיוחד", תרתי משמע. כזה שמזכיר את האופן שבו ואן חאל נהג בלא מעט מכוכביו לאורך השנים.

 

עד לחזרתו של מוריניו לצ'לסי, מאטה זכה לחופש מוחלט בחלק הקדמי ונהג להחליף עמדות. היכולות הרבות והמגוונות שלו אפשרו לו לשחק לעיתים כפליימייקר, לרוב כמספר 10 (קשר התקפי מתחת לחלוץ) - תפקיד שממנו בישל והבקיע שערים רבים, ובמקרים אחרים גם באגפים, תחילה בשמאל ולאחר מכן בימין. כשהפורטוגלי הגיע, הוא ניסה לחנך את מאטה מחדש, להפחית את משך ההחזקה שלו בכדור ובעיקר להשאיר אותו באגף – שם היה עליו לבצע לא מעט מטלות הגנתיות. "אוסקר הוא מספר 10 שלי", הכריז מוריניו והבהיר: "חואן יצטרך ללמוד לשחק בדרך שלי ולהיות יותר מעורב כאשר אנחנו מאבדים את הכדור".

 

ההגעה של הפורטוגלי שינתה הכל. מאטה עם מוריניו (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ההגעה של הפורטוגלי שינתה הכל. מאטה עם מוריניו(צילום: gettyimages)

 

בפועל, מוריניו סירס לחלוטין את הספרדי, הגביל אותו ל-13 הופעות בלבד, לא העניק לו דקה במפגשים עם מנצ'סטר יונייטד, ארסנל, מנצ'סטר סיטי וליברפול, והפחית דראסטית את התפוקה שלו (0 שערים ו-2 בישולים). מחאת האוהדים לא עזרה ובינואר 2014 מאטה נמכר למנצ'סטר יונייטד תמורת 37.1 מיליון ליש"ט. "היו לי שנתיים נהדרות בצ'לסי, אבל אז מוריניו הגיע והפחית משמעותית את דקות המשחק שלי. לא היו בינינו יחסים ולא היה דיאלוג", סיפר.

 

נחיתות והמראות

לרגל מעמד החתימה שלחה יונייטד מסוק, לא פחות, על מנת שיאסוף את מאטה מביתו שבלונדון למתחם האימונים בקרינגטון – אקט שסימל את הפאניקה בה היה נתון המועדון. מאטה, שנחת למציאות הקודרת בתיאטרון החלומות באותם ימים, חודשים אחרי פרישתו של סר אלכס פרגוסון והישר לברדק ששרר בעידן דייויד מויס, תויג כמושיע בעיני רבים, אך לא יכול היה באמת להציל את הספינה הטובעת.

 

תויג כמושיע, ופרע את השטרות. חואן מאטה חוגג (צילום: AP) (צילום: AP)
תויג כמושיע, ופרע את השטרות. חואן מאטה חוגג(צילום: AP)

 

"החתמת לוקסוס" כינו אותו באנגליה, בעוד שהסגל האדום היה זקוק נואשות לשחקנים בעמדות הבלם והקשר האחורי. מאטה אמנם פתח בסערה ובישל בשלושת משחקיו הראשונים בקבוצה, אך נזקי מוריניו ניכרו עליו. גם שישה שערים שכבש בששת המחזורים האחרונים של העונה לא ממש תיקנו את הרושם מהקמפיין המאכזב של הקבוצה כולה.

 

גם בתחילת עידן ואן חאל מאטה לא בדיוק מצא את מקומו. והוא לא היה היחיד. ההולנדי החליף מערכים בתדירות גבוהה ונייד שחקנים למקומות זרים להם, די מריה למשל. מתישהו באמצע העונה שעברה המנג'ר ננעל על עמדה שממנה האמין שיפיק מהספרדי את המיטב. מאטה, שמאלי ברגלו, הוצב בכנף ימין וקיבל מוואן חאל חופש לחתוך למרכז, מבלי לדאוג למשימות הגנתיות.

 

צמד נדיר בניצחון 1:2 על אנפילד בליברפול, כולל שער מרהיב בחצי מספרת, וגול נוסף ב-2:4 המתוק בדרבי העירוני, אשר חתם רצף של שישה ניצחונות ליגה, היו החותמת לכך שההימור הצליח. "תמיד חשבתי שחואן הוא אחד השחקנים הטובים ביותר שלי, רק רציתי ליצור לו איזון. כעת אני מרגיש שמצאתי את התפקיד הנכון בשבילו", הכריז ואן חאל.

 

ה-מספרת. מאטה מתעופף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ה-מספרת. מאטה מתעופף(צילום: רויטרס)

 

החותמת הסופית. מאטה חוגג את השער הענק על ליברפול (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
החותמת הסופית. מאטה חוגג את השער הענק על ליברפול(צילום: gettyimages)

 

"בישול מקרי? התכוונתי למה שיצא"

לעונה הנוכחית מאטה הגיע חד מתמיד. הוא אחראי ככובש (4) וכמבשל (7), על 45 אחוז מהשערים שכבשה יונייטד העונה בכל המסגרות (11 מ-29) ובשבועות האחרונים עלה לגבהים חדשים, עם שער או בישול בחמישה מששת המשחקים האחרונים. השער שכבש ב-1:2 על וולפסבורג בליגת האלופות היה הראשון שלו במפעל מאז 2012, אולם שיחת המחזור הייתה הבישול המטורף שסידר עם העקב לכריס סמולינג, שהיה גם הוכחה מובהקת לכך שחדוות המשחק חזרה לספרדי.

"היו לי בישולים יפים, אבל ככל הנראה לא כמו זה. אני מאושר ומשחק עם ביטחון רב כרגע, הלוואי שזה יימשך זמן רב", אמר מאטה לאחר הניצחון וגם הגיב לטענות לפיהן האסיסט שיצא מרגלו היה מקרי: "התכוונתי למה שיצא. הרגשתי שכמה מחבריי לקבוצה המתינו ברחבה לכדור ממני".

 

74 - זהו מספר השערים והבישולים בצוותא שמאטה סיפק מאז הגיע לאנגליה ב-2011 - יותר מיאיא טורה (66) ואדן הזאר (66) ופחות רק מדויד סילבה (76). מי שיחפש ימצא גם שיפור ניכר בתרומה ההגנתית ובכמות התיקולים המוצלחים של הספרדי - כמו שמוריניו רצה. האם הפורטוגלי, ששקוע עמוק במקום ה-16 בטבלה ומפסיד בלי הפסקה, מכה על חטא? סביר להניח שכן. הוא מעולם לא יודה בכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים