שתף קטע נבחר

מחקר בארצות הברית מעלה תמונה מדאיגה על שימוש בני הנוער ברשת

תלמידי כיתות ח' השתתפו במחקר רשתות חברתיות גדול בארצות הברית בשיתוף עם הוריהם ורשת CNN. מהמחקר עולה כי הם בודקים את הפיד שלהם יותר ממאה פעמים ביום, מקבלים תמונות עירום ומשתמשים בסמים

יותר מ-200 תלמידי כיתות ח' ברחבי ארצות הברית נתנו אישור לבדיקת התנהגותם ברשתות חברתיות על ידי מומחים להתפתחות הילד בשיתוף פעולה עם רשת CNN. זהו המחקר הראשון בקנה מידה גדול כל כך שנערך על מנת לחקור התנהגות של בני נוער ברשת, ולהבין מדוע הרשת כה חשובה להם.

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN

 

"זיהינו דפוס התנהגות תלותי מאוד", סיפר הסוציולוג רוברט פאריס, חוקר התנהגות בקרב בני נוער ובריונות בבתי ספר,שהיה שותף לכתיבת המחקר. "יש לבני הנוער חרדה רבה לגבי מה שקורה באינטרנט כשהם לא מחוברים, וזה מה שמוביל להתנהגות תלותית כפייתית, ובדיקה תכופה של הרשתות החברתיות".

המחקר, שנקרא Being 13 נערך בקרב תלמידי כיתות ח' בשמונה בתי ספר שונים בשש מדינות ברחבי ארצות הברית. המשתתפים, ברשות הוריהם, הזינו את חשבונות האינסטגרם, הפייסבוק והטוויטר שלהם לשרת מאובטח בשם Smarsh, חברת אחסון מידע שפועלת בשיתוף עם CNN. מחברי המחקר, יחד עם אנשי הצוות שלו, ניתחו 150,000 הודעות מדיה חברתית: פוסטים, תמונות ושיחות, שנאספו במשך תקופה של שישה חודשים. בנוסף, בני הנוער גם ענו על שאלות מחקר הנוגעות לשימוש שלהם ברשתות החברתיות.   

מדוע בני הנוער בודקים את הרשתות החברתיות לעיתים תכופות?

לפי המחקר, בני הנוער מודאגים מאוד ממה שקורה ברשת כי מבחינתם זהו המדד לפופולאריות שלהם. 61% מבני הנוער שנבדקו השיבו כי הם רוצים לראות כמה לייקים קיבלו הפרסומים שלהם. 36% מבני הנוער סיפרו שהם מעוניינים לבדוק האם חבריהם מבלים בלעדיהם. 21% מבני הנוער סיפרו שהם מעוניינים לבדוק שאף אחד לא כותב עליהם משהו רע. 94% מההורים שהשתתפו במחקר סיפרו שרוב הריבים שלהם עם ילדיהם קורים בגלל הרשתות החברתיות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)


"מדובר בקבוצת מחקר שמשתתפיה מודאגים מאוד לגבי ההשתלבות שלהם בחברה", אמרה פסיכולוגית הילדים מריון אנדרווד, גם היא שותפה לכתיבת המחקר. "מאוד קשה להם לפרסם כי מצד אחד יכולים לכתוב עליהם דברים מרושעים, ומצד שני הם מעוניינים בתשומת הלב - בלייקים ובתגובות. 

"אם הם מדברים עליי, אני אדבר עליהם"

ככל שבני נוער מסתכלים ובודקים יותר את הרשתות החברתיות שלהם, הם הופכים לחוצים יותר. המשתמשים הכבדים ביותר בקרב הנבדקים, הודו שהם בודקים את הפיד שלהם יותר מ-100 פעמים ביום, לפעמים גם בזמן לימודים. "אני מעדיפה לא לאכול מאשר שיקחו לי את הפלאפון" סיפרה ג'יה, שהשתתפה במחקר. "כשזה קורה אני ממש מרגישה שאני הולכת למות".

בני הנוער הודו שהם גם עוקבים אחר הרשתות החברתיות של בני נוער שאינם חברים שלהם, רק כדי לראות אם כותבים עליהם. "אני מעוניין לבדוק אם מרכלים עליי. אם הם מדברים עליי, אני אדבר עליהם", סיפר זאק, אחד המשתתפים במחקר. בני הנוער המשתתפים הודו שיכתבו ברשתות החברתיות שלהם גם דברים שלעולם לא היו אומרים בעולם האמיתי.

המומחים הופתעו מרמת הגסויות ואזכורי השימוש בסמים שנתקלו בהם במהלך המחקר, בייחוד לאור העובדה שמדובר בילדים בכיתה ח'. "זה היה מובן אם הם היו בתיכון", סיפר פאריס, "הופתעתי שזה מופיע אצל ילדים בגילם".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
ולא רק שימוש בוטה בשפה ושימוש בסמים: המחקר גם מצא שילדים בני 13 נחשפים לצד המיני של האינטרנט. 15% מבני הנוער שנבדקו סיפרו שקיבלו תמונות עירום. "זה שם אותם בעמדה ממש מסוכנת", ציינה אנדרווד, "כי לדווח שקיבלת תמונות כאלה למבוגר יסבך אותם בצרות. הם לא בהכרח רוצים לקבל את התמונות האלה או להסתכן בהן, וכשהתמונות מגיעות, הם לא יכולים להוציא את המראות האלה מהראש. זה לא חוקי וזה מטריד".

כמה מבני הנוער דיברו על השכיחות של תופעה שנקראת "פורנו נקמה".

 מורגן, תלמידה שהשתתפה במחקר תיארה את התופעה: "זה קורה בדרך כלל בין אקסים, חבר וחברה לשעבר. הם מעלים תמונות עירום האחד של השני, כדי לנקום במידה ומישהו נפגע מהאחר". אנדרווד ציינה שפרידה בגיל צעיר, כמו גיל 13, יכולה לגרום לטראומה ואחת הדרכים להתגבר עליה בעיניי הצעירים היא נקמה.

עם זאת, המחקר מצא כי לשימוש ברשתות חברתיות יש גם השפעה חיובית על בני הנוער. לטענת החוקרים, הורים צריכים לעקוב בדאגה ובזהירות אחר השימושים של ילדיהם ברשת, מה שעשוי לבטל חלק מההשפעה השלילית.

 
הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא תמימים כמו שחשבתם
צילום: shutterstock
מומלצים