שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

ממשלת תוניסיה: "החיג'אב פוגע בשמיעה"

חברת התעופה הלאומית של תוניסיה העבירה דיילת מתפקידה אחרי שהגיעה לעבודה עם כיסוי ראש איסלאמי. שר התחבורה התייצב לצד החברה ואמר שהחיג'אב מחליש את השמיעה ב-30%. מומחים טוענים: "אין לכך הוכחה מדעית"

הדיילת נביהה ג'לולי ()
הדיילת נביהה ג'לולי

חברת התעופה התוניסאית "תוניסאייר" הפסיקה באחרונה את עבודתה של דיילת אוויר משום שלבשה כיסוי ראש איסלאמי. כששר התחבורה נשאל על הצעד של חברת התעופה הוא עורר סערה ציבורית כשאמר "לבישת רעלה בזמן העבודה עשויה להחליש את השמיעה ב-30 אחוזים. הדבר מעמיד את הנוסעים הסכנה".

 

לפני כמה חודשים, טייס בחברת התעופה התוניסאית לא אפשר לדיילת האוויר נביהה ג'לולי לעבוד על המטוס משום שעטתה חיג'אב. לאחר מכן היא הודחה מתפקידה על ידי "תוניסאייר" והועברה לתפקיד דיילת קרקע. הצדדים הגיעו לבית המשפט, שהכריע לטובתה של הדיילת. אלא שחברת התעופה מסרבת ליישם את החלטת בית המשפט ולהשיב את ג'לולי לעבודתה, וגם שר התחבורה לא ממש תורם לסגירת הפרשה באופן נעים.

מטוס של חברת "תוניסאייר" ()
מטוס של חברת "תוניסאייר"

הדיילת שבמוקד הפרשה כתבה בחשבון הפייסבוק שלה שחברות תעופה אחרות בעולם מתירות לדיילות שלהן לעטות חיג'אב, ועורך דינה אנוואר אולאד עלי טען בראיון לרשת החדשות אל-ג'זירה שהשלטון המקומי בתוניסיה חש שנאה "לכל מה שהוא איסלאמי. "חלק משרי מפלגת 'נידא תוניס' (מפלגת השלטון) מגינים על ביטול הוצאת הומוסקסואליות מחוץ לחוק, אבל אף אחד מהם לא מגן על החופש לעטות חיג'אב".

 

טענתו של שר התחבורה התוניסאי לפיה החיג'אב מפחית את השמיעה ב-30 אחוזים עוררה גיחוך בקרב חוגים רפואיים במדינה. "אין שום הוכחה מדעית לכך שהרעלה משפיעה על יכולת השמיעה. זו חתיכת בד על האוזן שלא חוסמת את הקול בשום אופן", צוטטו מספר רופאים בעיתון הסעודי "אל-חייאת", היוצא לאור בלונדון. ברשת אל-ג'זירה אף ציטטו רופא שמנה את הסיבות שגורמות לירידה בשמיעה - ולבישת רעלה אינה אחת מהן.

שר התחבורה, מוחמד בן רמדאן ()
שר התחבורה, מוחמד בן רמדאן
  

הביקורת מצד המומחים לא עשתה רושם על חברת "תוניסאייר",שפרסמה מצדה הודעה שבה נאמר כי ועדה פנימית של מומחים בדקה את הנושא וקבעה כי אכן לחיג'אב יש השפעה על יכולת השמיעה של הדיילת: "החיג'אב מכסה את שתי האוזניים במצב של לחץ אוויר בגלל הגובה של המטוס, והאישה שעוטה את כיסוי הראש שמכסה את אוזניה לא יכולה לשמוע כמה קולות, בהם אזעקות או ההנחיות שמושמעות ברמקול בעת תהליך פינוי הנוסעים (הכוונה לעתות חירום)".

 

אחרי "מהפכת היסמין" ב-2011, שבמהלכה הודח הנשיא זין אל-עבדין בן עלי, חזרו האיסלאמיסטים לקדמת הבמה בתוניסיה. בראש השלטון עמדה מפלגת "א-נהדה" המזוהה עם "האחים המוסלמים", אך כמו במצרים, המפלגה האיסלאמיסטית ספגה מכה קשה. כיום עומדת תנועת "נידא תוניס" ומנהיגה אל-באג'י קאיד א-סבסי בראש הקואליציה. "נידא תוניס" היא תנועה פוליטית שרבים מחבריה מזוהים עם המשטר הישן של הנשיא המודח בן עלי ועם אישים המזוהים עם השמאל הליברלי.

 

לפני פרוץ "מהפכת היסמין", משטרו של בן עלי אסר על לבישת חיג'אב בבתי ספר, אוניברסיטאות ומוסדות ציבוריים, אך הסממנים החיצוניים של האיסלאם (כמו הרעלה למשל) שבו אחרי המהפכה והדחתו של בן עלי. בחודשים האחרונים, על רקע פיגועי טרור בחסות "המדינה האיסלאמית", ניכרת חזרה מסוימת לימיו של בן עלי, והאיסור על לבישת כיסוי ראש איסלאמי נפוץ יותר במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים