שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

השרים יצביעו: כלים נוספים לשב"כ בסיכול טרור

ברקע גל הטרור מבקש השב"כ לקבל היתר לאמצעים דרסטיים לצורך פיצוח חקירות פיגועים. הצעה שתובא לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה קובעת בין היתר כי ניתן יהיה להאריך תקופת מעצר חשוד בטרור טרם הבאתו לבימ"ש

"מערכת הביטחון זקוקה לכלים מיוחדים שיאפשרו קיומן של חקירות אפקטיביות בעבירות טרור וביטחון". ועדת השרים לענייני חקיקה תדון בתחילת השבוע הבא בהצעת חוק לאישור אמצעים חוקיים שיסייעו לשירות הביטחון הכללי לחקור מעורבים באירועי טרור. ברקע גל הטרור שגרר מעצרים רבים של חשודים בהתנעת פיגועים, מבקש השב"כ לאפשר לו אמצעים דרסטיים כדי לנסות לפצח אירועי טרור שהיו וכאלה שמתהווים.

 

ההחלטה שתובא לאישור השרים היא למעשה תיקון לחוק סדר הדין הפלילי. בדברי ההסבר להצעת החוק, שהגישה שרת המשפטים איילת שקד, צוין כי "הוראת השעה נועדה להסדיר את הסמכויות הנדרשות לרשויות החקירה לצורך חקירת עצורים החשודים בעבירות ביטחון. נחקרים בעבירות ביטחון, אשר פועלים ממניעים לאומנים או אידיאולוגיים, מהווים חלק מתוך מערך שיטתי ומאורגן, הפועל, על פי משנתו האידיאולוגית, לקידום ולביצוע מעשי טרור המסכנים את ביטחון המדינה".

 

עוד נאמר בהצעת החוק כי "במסגרת פעילות ארגוני הטרור, נחקרים בעבירות ביטחון נערכים מבעוד מועד לאפשרות שייעצרו, ונמנעים מלשתף פעולה במהלך החקירה. כל אלה הופכים את החקירה ואת מלאכת איסוף הראיות למורכבת ורגישה באופן מיוחד. זאת ועוד, נוכח מאפיינים מיוחדים אלה נדרש כי חלק מהחקירות יתקיימו ברציפות ולא ייקטעו, כדי לאפשר לגורמי הביטחון להשלים את חקירת העבירות, וכן לסכל פיגועי טרור ופעילויות מתוכננות של ארגוני הטרור. בהתאם לכך, זקוקה מערכת הביטחון לכלים מיוחדים שיאפשרו קיומן של חקירות אפקטיביות בעבירות טרור וביטחון".

 

החוק המדובר יאפשר בתנאים מסוימים הארכה מוגבלת של תקופת מעצר חשוד עוד לפני הבאתו בפני שופט. בנוסף, החוק מסמיך את בית המשפט להורות על תקופת מעצר ארוכה במקצת מתקופת המעצר הרגילה, לצורך חקירה לפני הגשת כתב אישום, בהתקיים התנאים המפורטים בחוק.

 

כמו כן ייתן החוק לבית המשפט העליון סמכות לדון בהארכת מעצרו של אדם שלא בנוכחותו, וזאת לתקופה מוגבלת, ובהתקיים התנאים המפורטים בחוק, ובלבד ששוכנע בית המשפט כי קיימת אפשרות קרובה לוודאי שהפסקת החקירה תביא לסיכול של מניעת פגיעה בחיי אדם.

 

בהצעת החוק צוין עוד כי בית משפט רשאי להורות כי דיון בהחלטה הנוגעת למעצרו של חשוד יתקיים ללא נוכחותו, אם השופטים ישוכנעו כי קיימת אפשרות קרובה לוודאי שהפסקת החקירה לשם כך תביא לסיכול של מניעת פגיעה בחיי אדם.

 

עוד נאמר בהצעה כי תוארך הוראת השעה של חוק חיסיון חומר מודיעיני. בכך יתאפשר לשב"כ למנוע הענקת חומרי חקירה מודיעיניים לנחקרים וסנגוריהם כדי שלא תתגלה שיטות פעולה ובעיקר רמזים לסייענים.

 

בהצעה נאמר כי "בשנים האחרונות חל גידול בהיקף החומר המודיעיני הנמסר לנאשמים, לעתים רבות - מבלי שהדבר דרוש להגנת הנאשם. על מנת שלא לתת בידי ארגוני הפשע כלים בחשיפת מקורות מודיעיניים ושיטות פעולה, ההצעה קובעת כי יוטל חחסיון סטטוטורי על חומר מודיעיני. הצעת החוק מאזנת בין הגשמת התכלית של צמצום הפגיעה במערך המודיעין וזאת מבלי לפגוע בהגנת הנאשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הלל מאיר - סוכנות תצפית
שרת המשפטים שקד
צילום: הלל מאיר - סוכנות תצפית
מומלצים