שתף קטע נבחר

מת האיש שפתח בטעות את חומת ברלין

גינתר שבובסקי, בכיר במשטר של מזרח גרמניה, הכריז בטעות ב-1989 שאזרחים יכולים לעבור למערב "מיד וללא דיחוי" - וההמונים צבאו על החומה והפילו אותה

גינתר שבובסקי, בכיר במזרח גרמניה הקומוניסטית שהודיעה בטעות על פתיחתה המיידית של חומת ברלין ב-1989 וגרם בעצם לקריסתה, הלך לעולמו בגיל 86.

 

עוד חדשות בעולם :

 

שבובסקי, דובר המשטר ששלט במזרח גרמניה תחת השפעתה של ברית המועצות, אמר את הדברים ב-9 בנובמבר 1989 במסיבת עיתונאים שאמורה הייתה להיות טכנית הרבה יותר ומרגשת הרבה פחות, אחרי שעיתונאי שאל אותו לגבי תקנות הנסיעה הנוכחית שחלות על אזרחי מזרח גרמניה.

שבובסקי במסיבת עיתונאים בימי מזרח גרמניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שבובסקי במסיבת עיתונאים בימי מזרח גרמניה(צילום: EPA)

בחודשים שלפני אותה מסיבת עיתונאים הלך והצטבר לחץ על ממשלת מזרח גרמניה לאפשר לאזרחיה לנסוע למערב, ושבובסקי, שאין ספק כי לא היה מוכן לשאלה, הימם את העיתונאים שנכחו באירוע בתשובתו. הוא אמר: "לכן... הממ... החלטנו היום... הממ... ליישם תקנה המאפשרת לכל אזרח של הרפובליקה הדמוקרטית של גרמניה... הממ... ל... הממ... לעזוב את מזרח גרמניה דרך כל מעבר גבול שהוא".

 

כששבובסקי נשאל מתי ייכנס החוק החדש לתוקף הוא השיב בגמגום "לפי המידע שברשותי... מיד, ללא דיחוי", ודפדף בין הניירות שהיו מוטלים לפניו בניסיון למצוא מידע ברור יותר – אך לשווא. רק בהמשך התברר שההודעה לא אמורה הייתה להימסר עד לשעה 04:00 בבוקר שלמחרת. שבובסקי התכוונת גם לומר במקור שאזרחי מזרח גרמניה יוכלו להגיש בקשה לוויזה באופן מסודר, אולם דבריו המבולבלים הפכו לפצצה פוליטית.

 

עיתונאים החלו לדווח מיד שהחומה, שהייתה במשך עשרות שנים הסמל החזק ביותר של מסך הברזל והמלחמה הקרה שהפרידו בין המזרח למערב, פתוחה כעת, והמוני אזרחים ממזרח גרמניה נהרו לגבול. ההמונים נדהמו כשהשומרים אפשרו להם לחצות את הגבול. באותו ערב כל השערים נפתחו ואלפים ניתצו את הקיר המאיים ואף לקחו פיסות למזכרת.

במשפטו, ב-1995, אחרי איחוד גרמניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
במשפטו, ב-1995, אחרי איחוד גרמניה(צילום: רויטרס)

שבובסקי בשנת 2001 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שבובסקי בשנת 2001(צילום: רויטרס)

המשטר הקומוניסטי של מזרח גרמניה קרס במהרה, נערכו בחירות חופשיות, והמדינה עצמה נמחקה למעשה עם איחוד גרמניה

באוקטובר 1990.

 

אחרי איחוד גרמניה, שבובסקי ושני חברים אחרים בפוליטביורו של מזרח גרמניה נידונו למאסר על חלקם בירי למוות באנשים שניסו לטפס מעל החומה ולברוח למערב. שבובסקי הכיר באחריותו "המוסרית" למעשים והביע חרטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
"הממ... הגבולות פתוחים מיד". שבובסקי בשנות ה-80
צילום: EPA
מומלצים