שתף קטע נבחר

הדרישה הבריטית: רפורמה או שנצא מהאיחוד

ביום שלישי ישלח ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון מכתב להנהגת האיחוד האירופי שבו יציג רשימה של דרישות, בהן פגיעה בהטבות למהגרים עובדים, שמהווה למעשה פתיחה של המשא ומתן בשאלת עתידה של הממלכה בגוש

צפוי לשאת נאום אסרטיבי. קמרון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צפוי לשאת נאום אסרטיבי. קמרון(צילום: רויטרס)

מתישהו השבוע ישלח ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון רשימת דרישות לשותפותיו באיחוד האירופי ובכך יפתח באופן רשמי במשא ומתן שעשוי להוביל את הממלכה המאוחדת אל מחוץ לגוש האירופי או לחילופין להוביל לשינויים באופיו של האיחוד האירופי בתמורת להשארת בריטניה בתוכו.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

המדינות החברות באיחוד האירופי רוצות להשאיר את בריטניה בתוך גוש המדינות, אך הן יצטרכו להחליט כמה רחוק הן מוכנות ללכת לקראת בריטניה - הכלכלה השנייה בגודלה ביבשת, תומכת גדולה בסחר חופשי ואחת משתי המעצמות הצבאיות הגדולות באיחוד - ולספק אותה. גם האירופאים צריכים להיזהר ברשימת המשאלות שלהם מבריטניה.

 

קמרון רוצה להציע לבריטים את "שני העולמות" (צילום: AP) (צילום: AP)
קמרון רוצה להציע לבריטים את "שני העולמות"(צילום: AP)
רשימת המשאלות של קמרון, שצפויה להיות מעורפלת במילותיה, נערכת בימים אלה בשיחות בין אנשיו. רשימה זו נועדה להציב דרישות ברות השגה שאותן יוכל למכור לבוחרים הבריטים כדרישות שישיגו לבריטניה את "הטוב בשני העולמות".

 

רה"מ הבריטי מקווה לדיל

מכתבו של קמרון לנשיא המועצה האירופית דונלד טוסק צפוי להתפרסם ביום שלישי הקרוב. באותו יום יישא ראש הממשלה הבריטי נאום שבו יאמר שאם לא ניתן להשיג עסקה הוא עשוי לתמוך ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי במשאל העם שייערך בממלכה לפני סוף שנת 2017. "אם לא נוכל להגיע להסכם כזה, ואם חששותיה של בריטניה ייתקלו באוזניים חירשות, דבר שאני לא מאמין שיקרה, אז אנחנו נחשוב שוב אם האיחוד האירופי נכון עבורנו", יאמר קמרון. כך עולה מקטעים שפורסמו מנאומו הצפוי. "כפי שאמרתי קודם לכן - אני לא פוסל דבר".

 

קמרון ספג ביקורת קשה, הן בתוך בריטניה והן מעבר לים, כולל מצד חבריו למפלגה האירו-סקפטים על שלא פירט את הוויתורים שאותם ידרוש ממנהיגי האיחוד האירופי בדיונים בין הצדדים בנוגע לעתידה של בריטניה בגוש המדינות.

 

המכתב של ראש הממשלה הבריטי ישוגר אליו. נשיא המועצה האירופית טוסק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המכתב של ראש הממשלה הבריטי ישוגר אליו. נשיא המועצה האירופית טוסק(צילום: AFP)

מכתבו של קמרון לטוסק צפוי לכלול דרישות כמו חסימת הטבות למהגרים באיחוד האירופי למשך ארבע שנים והענקת יותר סמכויות לממשלות הלאומיות לחסום חקיקה של האיחוד האירופי.

 

שר החוץ הבריטי פיליפ האמונד אמר בראיון לרשת החדשות BBC שמכתבו של קמרון "הוא לא סוף התהליך, הוא ההתחלה".

 

מחנה "הצביעו לעזוב", שתומך ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי, אמר שהדרישות של קמרון לרפורמה באיחוד האירופי חסרות אמביציה ושמדובר ב"גימיק לא ישר". "אנו מצפים מקמרון לקבל את מה שהוא מבקש, אבל מה שהוא מבקש טריוויאלי", אמר מנהל הקמפיין דומיניק קאמינגס. לשכתו של קמרון מסרה שבריטניה תתחיל בסבב חדש של שיחות כשהמשא ומתן המחודש יעלה מדרגה וישתתפו בו נציגי המדינות הבכירים שידונו במכתבו של קמרון.

 

קמרון מעולם לא פסל את האפשרות לתמוך ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי אם לא יצליח לסגור עסקה עם גוש המדינות. נאומו ביום שלישי צפוי להיות אסרטיבי ביותר והוא יאמר בו שהסטטוס קוו איננו מקובל על הממלכה המאוחדת. עם זאת, קמרון גם יחזור על כך שהוא רוצה להשאיר את בריטניה בגוש בן 28 המדינות. בריטניה הצטרפה לאיחוד האירופי ב-1973 וקמרון בטוח שניתן להשיג עסקה שתשביע את רצון הבריטים והשותפים באיחוד האירופי.

 

"אלה שמאמינים שאנחנו צריכים להישאר באיחוד האירופי בכל מחיר צריכים להסביר מדוע צריכה בריטניה לקבל את הסטטוס קוו. ברור לי שיש בעיות אמיתיות עם זה", יאמר קמרון בנאומו. "אלה שחושבים שבריטניה צריכה לעזוב עכשיו צריכים גם לחשוב ברצינות על ההשלכות. מה תהיה המשמעות של ישיבה מחוץ לאיחוד האירופי על הביטחון הכלכלי שלנו?".

 

סקרי דעת קהל בבריטניה מראים שרוב הבריטים תומכים בהישארות באיחוד האירופי , אף שבחודשים האחרונים תמיכה זו הולכת ונחלשת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים