שתף קטע נבחר

ומי התנגד לקבלת קוסובו לאונסק"ו? הפלסטינים

חרף התמיכה של ארה"ב ואירופה, בחרה הרשות לתמוך בגוש החוסם של רוסיה וסין, והצביעה נגד הצירוף של הרפובליקה המוסלמית ברובה. השגריר הישראלי כרמל שאמה הכהן: "הפלסטינים צבועים, הם הצביעו נגד הגדרה עצמית"

לאחר קרב של חודשים בין המעצמות דחתה אתמול (ב') האסיפה הכללית של אונסק"ו את ההצעה לקבל את קוסובו כמדינה. אונסק"ו הוא ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם, ולקוסובו חסרו רק שלושה קולות להשיג את הרוב הדרוש של שני שליש (95 מ-171מדינות), שהוא תנאי לקבלה לארגון. 92 מדינות הצביעו בעד – 50 הצביעו נגד ו-29 מדינות נמנעו.

 

הרפובליקה של קוסובו מוכרת חלקית בלבד כמדינה. ארה"ב ואירופה הובילו את הגוש התומך בצירופה לאונסק"ו, ומנגד הובילו רוסיה, סין וסרביה את הגוש החוסם. למרבה ההפתעה, חרף הרוב המכריע של המוסלמים בקוסובו, אחת המתנגדות הייתה הרשות הפלסטינית, שבעצמה התקבלה כמדינה לאונסק"ו לפני ארבע שנים אחרי מחלוקת. בתום ההצבעה הביעו שגרירים מהגוש התומך מחאה וכעס על מה שהגדירו כ"צביעות" פלסטינית.

 

ההכרה של אונסק"ו אמורה להיות צעד בדרך להכרה כמדינה באו"ם. קוסובו, שהכריזה עצמאות מסרביה ב-2008, מוכרת כיום על ידי 111 מדינות. היא התקבלה כמדינה לבנק העולמי ולקרן המטבע העולמית. הם שאפו להתקבל לאונסק"ו כדי שאתרי המורשת האלבנים שלהם יוכרו כאתרי מורשת עולמית. מנגד טענו הסרבים שאם קוסובו תתקבל לאונסק"ו הדבר יגביר את המתח באזור.

שר החוץ של קוסובו, האשים תאצ'י. "לא נעצור" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שר החוץ של קוסובו, האשים תאצ'י. "לא נעצור"(צילום: AFP)

שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן ()
שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן

ארה"ב, שכבר הכירה בעצמאות קוסובו, לא השתתפה אתמול בהצבעה באונסק"ו מאחר שאינה משלמת את מסי החבר שלה לארגון במחאה על קבלת פלסטין לארגון. גם ישראל לא השתתפה בהצבעה גם בשל אותה סיבה.

 

המדינות הערביות היו מפוצלות בהצבעה: בעוד סעודיה ומדינות המפרץ תמכו בקוסובו, מרוקו התנגדה בשל החשש שלה מתקדים סביב מערב סהרה. מצרים ואלג'יר נמנעו. ספרד הצביעה נגד מחשש שהדבר יחזק את הבדלנות של קטלוניה, ואוקראינה, שנמצאת בעימות עם רוסיה סביב חצי האי קרים, נמנעה.

 

שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, אמר: "למדינת ישראל לא היה חלק בתהליך וגם לא עמדה בעד או נגד, מאחר שאין לה ולאמריקנים זכות הצבעה". הוא הוסיף עם זאת כי "ההצבעה מוכיחה את צביעות העולם בכלל וזו של הפלסטינים בפרט. הפלסטינים זכו כמעט לתמיכה מקיר לקיר בהצבעה על הצטרפותם ב-2011, ולא התביישו להצביע היום בדיוק נגד מה שהם מניפים כדגל: הגדרה עצמית".

 

נשיאת קוסובו, אטיפטה יאהיאגה, אמרה שההחלטה מאכזבת אבל ארצה תמשיך במאמציה להפוך למדינה שווה בקהילה הבינלאומית. הסרבים, מנגד, אמרו שההחלטה משקפת את כוונתם לעולם לא להיכנע לקוסוברים. שר החוץ של קוסובו, האשים ת'אצי, אמר שימשיכו לנסות להתקבל בעתיד. "הדרך שלנו סלולה ואף אחד לא יעצור אותנו", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יו"ר הרשות אבו מאזן
צילום: AFP
מומלצים