שתף קטע נבחר

 

אירופה אישרה: תגית "התנחלות" על מוצרים

נציבות האיחוד האירופי בבריסל אישרה לסמן מוצרים מתוצרת ההתנחלויות ורמת הגולן באופן הבא: "מתוצרת הגדה המערבית (התנחלות ישראלית)". גורם בנציבות: "השטחים אינם חלק מישראל". בתגובה זומן שגריר האיחוד האירופי בישראל לשיחת נזיפה במשרד החוץ

 

חרף ההנגדות החריפה בישראל: נציבות האיחוד האירופי בבריסל אישרה הבוקר (יום ד') החלטה מספטמבר האחרון לסמן מוצרים מהשטחים שנכבשו ב-1967: ההתנחלויות, מזרח ירושלים ורמת הגולן. המוצרים יסומנו כך: תוצרת הגדה המערבית (התנחלות ישראלית) או תוצרת רמת הגולן (התנחלות ישראלית). בהחלטה מסבירים כי אם הכיתוב יהיה "מתוצרת הגדה המערבית" או "מתוצרת רמת הגולן" זה יטעה ולכן חייבים להוסיף בסוגריים - התנחלות ישראלית.

 

לעיון בהחלטת הנציבות האירופית - לחצו כאן

 

באופן מוזר כוללת ההחלטה גם ייצוא מרצועת עזה. מוצרים שמיוצרים ברשות הפלסטינית או בעזה מסומנים בדרך שונה: תוצרת הגדה המערבית/עזה (Ptoduct of the WB/Gaza). בכירים בישראל אומרים שהדבר מעיד על כך שמדובר במסמך פוליטי, ושמבחינתם נמשך הכיבוש על עזה, או שהיא תחת מצור.

ראש הממשלה נתניהו עם שרת החוץ של האיחוד מוגריני (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
ראש הממשלה נתניהו עם שרת החוץ של האיחוד מוגריני(צילום: עמית שאבי)

ההמלצה על הצעד התקבלה לפני חודשיים ברוב של 525 תומכים מול 70 מתנגדים. ישראל ניסתה לדחות עד לרגע האחרון את פרסום ההנחיות, הן באמצעות פנייה לנציבים ולמדינות החברות באיחוד, והן באמצעות פנייה לממשל האמריקני לצורך הפעלת לחץ.

 

גורם בנציבות אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "מדובר בהליך טכני, לא פוליטי. השטחים הכבושים הם לא חלק מישראל הריבונית, אז אי אפשר למכור אותם תחת התיוג 'מיוצר בישראל'".

 

גורם מדיני בירושלים אמר בתגובה ש"מדובר בהחלטה שערורייתית שמפלה לרעה אזרחים ישראלים ויוצרת אווירה של חרם. זהו פרס לטרור". ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לפרסם הודעה רשמית בנושא מארה"ב, ובינתיים זומן שגריר האיחוד האירופי בישראל, לארס פאבורג אנדרסן, לשיחת נזיפה דחופה במשרד החוץ.

 

המסמך המדובר צפוי לחייב את כל 28 המדינות החברות באיחוד לסמן שורה של מוצרים ובכללם פירות וירקות טריים, דבש, שמן זית, יין ומוצרי קוסמטיקה, וכן לקבוע באיזו צורה יתבצע הסימון. המסמך קובע עוד כי אם המוצרים מגיעים עם הסימון "תוצרת ישראל", הדבר עלול להטעות את הצרכן האירופי ולכן חובה על היבואן לדאוג לסימון אותנטי באמצעות ההתוויה האירופית.

סגנית שר החוץ חוטובלי במפעל "ליפסקי" באזור התעשייה ברקן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סגנית שר החוץ חוטובלי במפעל "ליפסקי" באזור התעשייה ברקן(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

באיחוד טוענים שמדובר במוצרים המהווים פחות מ-1% מהסחר בין אירופה לישראל - כ-154 מיליון אירו. מנגד, ישראל טוענת שהיקף הייצוא הישראלי מההתנחלויות עומד על כ-300 מיליון דולר לשנה. בעבר טען הבנק העולמי שאם כוללים את מזרח ירושלים ומוצרים שנוצרים באופן חלקי בהתנחלויות – גובה הייצוא מגיע למיליארדי דולרים.

 

גורמים דיפלומטיים בבריסל ניסו לאחרונה לגמד את ההשפעה של סימון המוצרים ואמרו: "יש שחושבים שזה דווקא יעודד קנייה, כי יש כאלה שרוצים לקנות מוצרים ישראליים, אבל לא מהשטחים. אלה שאומרים שעושים את זה רק נגד ישראל לא לוקחים בחשבון שיש איסור מוחלט גם על ייצוא מאזור אחר בעולם תחת כיבוש: חצי האי קרים".

 

בישראל העריכו השבוע כי חלק ממדינות האיחוד יבצע את סימון המוצרים בצורה קפדנית יותר מאשר מדינות אחרות. ברשימה זו נכללות בין היתר אירלנד, מלטה, לוקסמבורג ובלגיה, שידועות כביקורתיות מאוד כלפי ישראל. מנגד, בירושלים בונים על מדינות ידידותיות יותר לישראל, כמו למשל גרמניה, צ'כיה, פולין, איטליה וסלובקיה, שיפעלו לדחיית היישום או שיימנעו מיישום.

 

עד הרגע האחרון ניסתה ישראל לסכל את פרסום ההנחיות לסימון המוצרים. ראש המערך המדיני במשרד החוץ, אלון אושפיז, ושגריר ישראל לאיחוד דוד ולצר, נפגשו ביום שישי עם בכירים בנציבות האירופית, אך שניהם התרשמו שהטיעונים שלהם נפלו על אוזניים ערלות וכי הפור כבר נפל.

 

בישראל שקלו בשבועות האחרונים כיצד להגיב למהלך הצפוי והתגובה צפויה להאשים את אירופה באפליה, משום שאירופה לא נוקטת צעד כזה מול אף מדינה אחרת בעולם שנמצאת בסכסוך טריטוריאלי.

 

ישראל טוענת שסימון המוצרים יפגע בראש ובראשונה באלפי העובדים הפלסטינים שמועסקים במפעלים ישראליים.

 

לאחרונה פנתה ישראל למחוקקים אמריקנים בבקשה שיפעילו לחץ על אירופה. בעקבות זאת שיגרו 26 סנאטורים דמוקרטים ורפובליקנים מכתב לשרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני ובו הביעו מורת רוח על הכוונה לסמן מוצרים.

 

תגובות: "החלטה אנטישמית"

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "ישראל מגנה את החלטת האיחוד. צר לנו על כך שהוא בוחר ממניעים פוליטיים לנקוט צעד חריג ומפלה הלקוח מעולם החרמות דווקא בימים שבהם ישראל מתמודדת עם גל טרור המופנה כלפי כל אזרחיה באשר הם. תמוהה ואף מכעיסה העובדה שהאיחוד בוחר ליישם סטנדרט כפול דווקא ביחס לישראל, בעודו מתעלם מ-200 סכסוכים טריטוריאליים המתנהלים כיום ברחבי העולם, כולל כאלה המתחוללים בתוכו או ממש על מפתנו. הטענה כי זהו צעד טכני היא טענה צינית חסרת בסיס. סימון המוצרים לא יביא לקידום התהליך המדיני בין ישראל לבין הפלסטינים. נהפוך הוא, הוא רק עלול לחזק את הרשות הפלסטינית בסרבנותה לקיים מו"מ ישיר עם ישראל".

 

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי: "אירופה החליטה היום על צעד מפלה וחמור. סימון מוצרים הוא חרם, אין לזה שם אחר. אנחנו נפעל בכל האמצעים הדרושים על מנת למנוע את יישום ההחלטה השערורייתית הזו". 

 

שרת המשפטים איילת שקד: "ההחלטה על סימון מוצרי התנחלויות היא החלטה אנטי-ישראלית ואנטי-יהודית. הצביעות האירופית והשנאה כלפי ישראל עוברות כל גבול. מעניין שבסהרה המערבית או בקפריסין לא נדרשו לסמן מוצרים. אני בוחנת הפעלת צעדים משפטיים נגד החלטת האיחוד".

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד: "בזמן שיהודים נדקרים ברחובות, האיחוד האירופי נכנע לתנועת ה-BDS ומאמץ החלטה לסימון מוצרים שמפלה לרעה את ישראל ומעודדת את הטרור. שואלים אותי עכשיו אם ההחלטה של האיחוד היא אנטישמית: חד משמעית כן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שרת החוץ של האיחוד פדריקה מוגריני
צילום: AP
מומלצים