שתף קטע נבחר

הסנונית הראשונה: כלבו ענק בברלין הסיר מהמדפים מוצרי התנחלויות

אין כמעט ישראלי שביקר בברלין שאינו מכיר את הכלבו הענק "קה-דה-ווה". העיתון "דר שפיגל" מדווח שהנהלת המקום, שנוסד ב-1905 בידי יהודי, החליטה להסיר מהמדפים מוצרים שיוצרו בהתנחלויות עד להבהרת נושא סימון המוצרים

הכלבו היוקרתי קה-דה-ווה (KaDeWe) בברלין, שאין כמעט ישראלי שהיה בברלין ולא ביקר בו, החליט להסיר מהמדפים מוצרים מההתנחלויות עד להבהרת נושא סימון המוצרים לפי הנחיית האיחוד האירופי. כך מדווח העיתון "דר שפיגל". חנות הכלבו נוסדה בשנת 1905 על ידי הסוחר היהודי אדולף יאנדורף והיא השנייה בגודלה באירופה אחרי הרודס הבריטית. 

בלי מוצרים מההתנחלויות ומרמת הגולן בקה-דה-ווה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בלי מוצרים מההתנחלויות ומרמת הגולן בקה-דה-ווה(צילום: shutterstock)
  

על פי הדיווח, ההנחיות שהפיצה נציבות האיחוד האירופי בדבר סימון מוצרים מעבר לקו הירוק גרמו לבלבול רב בענף הקמעונאות הגרמני. יבואנים, קמעונאים ורשויות פיקוח הגיבו בבלבול ובחוסר ודאות על המסמך מבריסל. דוברת בית הכלבו הברלינאי קה-דה-ווה, פֶּטרה פלאדנהופר, אמרה לעיתון הגרמני: "הסרנו מהמדפים את המוצרים המדוברים. רק אחרי סימון נכון בהתאם להנחיות, נחזיר אותם למלאי".  

 

עוד נכתב בידיעה, כי אם יצרנים, יבואנים וקמעונאים לא ימלאו אחר חובת הסימון, צפויה גרמניה אפילו לקבל קנס מבריסל. "הנציבות ערבה למילוי ההתחייבויות של המדינות החברות באיחוד", נאמר במסמך של הנציבות, "במקרה הצורך גם באמצעות תביעה על הפרת חוזה".

 

לעיון בהחלטת הנציבות האירופית - לחצו כאן

 

הקה-דה-ווה (קיצור של Kaufhaus des Westens - "חנות הכלבו של המערב") היא השנייה הגדולה ביותר באירופה אחרי הרודס הבריטית. שטחי המכירה של החנות עולים על 60 אלף מ"ר, ונמכרים בה 380 אלף מוצרים. בחנות מבקרים מידי יום בין 40 ל-50 אלף לקוחות.

 

רשת בתי הכלבו "גלריה קאופהוף" (Galeria Kaufhof) עדיין מציעה כמה מוצרים שיוצרו בישראל, ביהודה ושומרון וברמת הגולן: תכשירי קוסמטיקה של חברת Ahava, וכמו כן יינות ומוצרי מזון. "השפעה פוליטית או דתית אינן חלק משיקולי רכישת המוצרים וממדיניות הקניות של 'גלריה קאופהוף'", מסר דובר הרשת שרוכשת את המוצרים באמצעות ספקים באיחוד האירופי, והם אלו שאחראים על גביית המכס ועל התיוג לפי החוק.

 

הדובר מסר כי "מדגמים מקריים הראו שיינות של יקבי רמת הגולן מן ההתנחלות קצרין, למשל, מסומנים בבתי כלבו גרמניים רבים כ'תוצרת ישראל'. לפעמים גם מעטר דגל ישראל את מדף היינות". בעקבות השאלות של "דר שפיגל" בנוגע לאותם מוצרים שיוצרו מעבר לקו הירוק, פנה בית הכלבו לספק היינות וציין שוב את חשיבות התיוג על פי החוק. נציבות האיחוד האירופי בבריסל החליטה לפני עשרה ימים לסמן מוצרים מההתנחלויות, מזרח ירושלים ורמת הגולן. המוצרים יסומנו כך: תוצרת הגדה המערבית (התנחלות ישראלית) או תוצרת רמת הגולן (התנחלות ישראלית). בהחלטה הסבירו שאם הכיתוב יהיה "מתוצרת הגדה המערבית" או "מתוצרת רמת הגולן" זה יטעה ולכן חייבים להוסיף בסוגריים - התנחלות ישראלית.

 

חברת ההפצה ליינות CWG מסרה כי "הסימון שעל היינות הללו הולם את המצב החוקי העכשווי". עוד מסרה: "אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי הנושא ומחכים להחלטה של הנציבות האירופית בנוגע לשינויים". המשרד להגנת הצרכן של מדינת שלזוויג-הולשטיין שבצפון גרמניה הטיל ספק בהצגת הדברים של היבואן. במשרד להגנת הצרכן ביקשו מרשות הפיקוח האזורית ליידע את החברה המדוברת על המסמך של הנציבות. "נוסף על כך, בעקבות המסמך של הנציבות בכוונתנו לבדוק מחדש את הבעייתיות הזו".

 

מקור מדיני מסר כי "הצעד של קה-דה-ווה הוא מקומם ומאכזב. על החנות מוטלת החובה לתקן את הנזק המיותר שגרמה. מי שמתחיל בסימון מוצרים לא יודע איך זה נגמר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלי מוצרי התנחלויות בכלבו הענק
צילום: shutterstock
מומלצים