שתף קטע נבחר

ואף מילה על ארדואן. חופש ביטוי בעולם

מכון הסקרים PEW בחן את היחס בעולם לחשיבות הביקורת נגד השלטון, הפגנות, צנזורה והיבטים נוספים בחופש הביטוי. רק חצי מהטורקים חושבים שיש להם זכות לבקר את השלטון. שכנה של ישראל הגיעה ראשונה. ומה המצב אצלנו?

"מחאת הזבל" ברחובות ביירות (צילום: AP) (צילום: AP)
"מחאת הזבל" ברחובות ביירות(צילום: AP)

מכון הסקרים PEW פרסם השבוע מחקר על החשיבות שמייחסים ברחבי העולם לחופש הביטוי. בסקר, שנערך ב-38 מדינות, נבדקה גישת התושבים לחופש העיתונות והצנזורה ולחשיבות הביקורת על מדיניות הממשלה בארצם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לבנון, שסובלת מאי יציבות פוליטית מתמשכת לצד פיגועים (האחרון והקטלני שבהם היה במעוז חיזבאללה בשבוע שעבר), היא המדינה שבה מרגישים התושבים את הצורך הגדול ביותר להעביר ביקורת על פעילות הממשלה. 98% מהנשאלים הסכימו כי חשוב שהאזרחים יוכלו להתבטא בגלוי נגד הממשלה.

 

בצמרת אחרי לבנון: אוסטרליה וארה"ב (95% כל אחת) ובריטניה (94%). המחקר מראה שבצרפת עומד הנתון על 89%. שאלה נוספת עסקה בחשיבות זכותם של התושבים לקרוא להפגנות אלימות. בראש נמצאת פולין עם 60% ואחריה הפיליפינים עם 50% וארה"ב עם 44%.

 

בטורקיה, שבה זכתה המפלגה האיסלאמיסטית בראשות הנשיא ארדואן וראש הממשלה דבוטאולו בהישג גדול בבחירות, רק 52% חושבים שיש להם זכות להעביר ביקורת על מדיניות הממשלה. במהלך כהונתו של ארדואן נמתחת עליו ביקורת רבה על דיכוי חופש הביטוי וצנזור התקשורת. עוד בתחתית הרשימה נמצאות פקיסטן (54%), דרום אפריקה (64%) ויפן (67%). קצת מעל: רוסיה עם 72%.

הנשיא ארדואן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הנשיא ארדואן(צילום: MCT)

פשיטה על מערכת ערוץ טלוויזיה בטורקיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פשיטה על מערכת ערוץ טלוויזיה בטורקיה(צילום: רויטרס)
 

לפי הנתונים מאמינים 93% מהישראלים שחשוב שבמדינה יוכלו האזרחים להתבטא בחופשיות נגד מדיניות הממשלה. 15% בעד קריאות להפגנות אלימות ו-36% בעד חופש ביטוי גם בנוגע לאמירות שעשויות להיות פוגעניות כלפי מיעוטים.

 

רק 69% מהישראלים מסכימים עם המשפט "חשוב מאוד שיהיה לגברים ולנשים את אותן הזכויות". 48% מאמינים שחשוב מאוד שתהיה עיתונות ללא צנזורה ו-44% בעד חופש מוחלט גם באינטרנט. המצב בלבנון: 75% חושבים ששוויון זכויות בין המינים הוא נושא חשוב מאוד, 85% בעד עיתונות חופשית ו-64% בעד אינטרנט חופשי צנזורה.

 

43% מהטורקים חושבים שעל האזרחים לומר את אשר על ליבם ללא צנזורה. רק 45% בעד עיתונות ללא צנזורה, 48% רואים חשיבות גדולה בשוויון בין גברים לנשים ו-44% תומכים באינטרנט חופשי מצנזורה.

 

והמצב ברשות הפלסטינית? 74% תומכים בביקורת גלויה נגד השלטון, 30% תומכים בקריאות להפגנות אלימות, 43% מאמינים בחשיבות שוויון בין המינים, 35% בהתבטאויות חופשיות ללא צנזורה ו-38% בעיתונות חופשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים