שתף קטע נבחר

פרטים מחרידים על רצח הספורטאים במינכן נחשפים: "עונו לעיני חבריהם"

יותר מ-40 שנה אחרי רצח 11 הישראלים, סרט דוקומנטרי חדש וה"ניו יורק טיימס" חושפים לראשונה את ההתעללות הקשה שחוו הקורבנות לפני מותם הטרגי. "ברגע שראיתי את התמונות - הזיכרון היפה שלו נמחק", סיפרה אחת האלמנות

י"א חללי הטבח במינכן (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
י"א חללי הטבח במינכן(צילום: gettyimages)
 

האכזריות חסרת הרחמים שבאמצעותה התעללו המחבלים הפלסטינים בספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן נחשפת לראשונה במלוא פרטיה המזעזעים בסרט דוקומנטרי ובראיונות מקבילים ל"ניו יורק טיימס". בסרט, "מינכן 1972 ומעבר", ובראיונות עם שתיים מנשותיהן של הקורבנות, עולים פרטים מחרידים שלא היו ידועים לציבור לפני כן על הרגעים האחרונים והאיומים שעברו על הספורטאים לפני מותם.

 

אילנה רומנו, אלמנתו של מרים המשקולות יוסף רומנו, ואנקי שפיצר, אלמנתו של מאמן הסיף אנדריי שפיצר, סיפרו בראיונות על היקף העינויים של הספורטאים, דבר שלא היה ידוע עד היום. הן סיפרו שבני משפחות עשרת הספורטאים שנרצחו גילו רק עשרים שנה אחרי הטבח, לאחר שהגרמנים שחררו מאות עמודים של תיאור מפורטים של מה שקרה, את הפרטים המזעזעים על רגעיהם האחרונים, שעד אז הוסתרו מהן.

 (צילום: Gettyimages ) (צילום: Gettyimages )
(צילום: Gettyimages )

"הם חתכו את איברי המין שלו דרך התחתונים והתעללו בו", סיפרה רומנו על העינוי הקשה שעבר בעלה, ופרטיו נחשפים עתה לראשונה. "האם אתם יכולים לדמיין את תשעת האחרים יושבים מסביב כפותים ורואים את זה"?

 

בין היתר נחשפו שתי האלמנות, כנציגות משפחות הקורבנות, בתמונות קשות במיוחד של הספורטאים הטבוחים. "התמונות רעות כמו שדמיינתי", אמרה רומנו ל"ניו יורק טיימס". עורכי העיתון התבוננו גם הם בתמונות והחליטו שהן קשות מדי לכדי פרסום.

 

יוסף רומנו נורה בזמן שניסה לגבור על המחבלים מיד בתחילת ההתקפה שלהם. המחבלים השאירו אותו לגסוס ולמות בפני עמיתיו הספורטאים, וסירסו אותו. הספורטאים האחרים ספגו מכות קשות וסבלו פגיעות חמורות ביותר. הם נהרגו במהלך ניסיון פריצה כושל של הגרמנים בקרבת נמל התעופה של מינכן, לשם עברו החוטפים עם הספורטאים החטופים.

 

"הרגע שבו ראיתי את התמונות, זה היה כל כך כואב", סיפרה אילנה רומנו. "אני זכרתי עד לאותו יום שיוסף היה איש צעיר עם חיוך ענק. זכרתי את גומות החן שלו. אבל ברגע הזה, יוסי שהכרתי נמחק לחלוטין".

 

בני המשפחות מרוכזים במאמצים להנצחת הספורטאים במסגרת האולימפיאדות. המשפחות נדחו במשך שנים רבות על ידי הוועד האולימפי אבל עכשיו, בסיוע הנשיא החדש של הוועד האוימפי הבינלאומי, הגרמני תומאס באץ', הספורטאים הישראלים יזכו לאתר הנצחה במינכן שיכלול את שמותיהם באזכרה במסגרת המשחקים האולימפים שיהיו בשנה הבאה בריו, ברזיל.

 

טבח הספורטאים במינכן בוצע ב-5 בספטמבר 1972. בפעולת טרור הותקפה משלחת ספורטאי ישראל למשחקים האולימפיים, שבמהלכה נרצחו דוד ברגר, יוסף גוטפרוינד, משה ויינברג, אליעזר חלפיו, מארק סלאבין, זאב פרידמן, יוסף רומנו, קהת שור, אנדריי שפיצר, עמיצור שפירא, יעקב שפרינגר.

 

סביב 4:30 לפנות בוקר עברו חמישה מחבלים פלסטינים מארגון "ספטמבר השחור" מעל הגדר שסביב הכפר האולימפי במינכן. הם לבשו בגדי ספורט והסוו את כלי נשקם בתיקים גדולים, ואף שנצפו על ידי עוברי אורח, לא עוררו חשד. בתוך שטח הכפר האולימפי חברו החמישה לשלושה מחבלים נוספים, שהחזיקו באישור כניסה לכפר. הם פרצו לחדרי המשלחת הישראלית ושם לקחו תשעה בני ערובה. משה ויינברג ויוסף רומנו, שני חברי משלחת נוספים, נרצחו במקום. במהלך ניסיון חילוץ של ממשלת גרמניה תוך מו"מ עם המחבלים, נהרגו תשעת בני הערובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אחד המחבלים בטבח במינכן
צילום: איי פי
מומלצים