שתף קטע נבחר

לקרוא ולקנא? ישראלים מצליחים בקנדה

שלומית שטייר עברה עם משפחתה לקנדה במסגרת רילוקיישן שהיה אמור להמשך כשנתיים - אך בינתיים עברו כבר תשע שנים. דן גולוב נסע לפני כשש שנים כדי לעבוד קצת בעגלות, וכיום הוא הבעלים של חנות גדולה בוונקובר. איך נראים החיים של ישראלים שעברו לעבוד ולחיות במדינה השנייה בגודלה בעולם?

שלומית שטייר (45), עברה עם משפחתה לקנדה לפני כ-9 שנים במסגרת רילוקיישן מטעם מקום העבודה שלה דאז. מאז הספיקה להרחיב את המשפחה ולהחליף מקומות עבודה, כאשר ב-4 השנים האחרונות היא משמשת כמנהלת פרויקטים ב-HP. חזרה עדין לא נראית באופק.

 

 

שלומית נשואה לארנון (47) והשניים הורים לשלוש בנות בגילאי 16, 13 ו-5. בשנת 2007, כשעדיין היו הורים לשתי בנות, עברו להתגורר במונטריאול מטעם עבודתה של שלומית בחברת ורינט. "חיפשנו רילוקיישן מכיוון שחלום שלנו היה לנסות לגור בחו"ל", היא מספרת. "החוזה שלי נגמר אחרי שנתיים ונשארתי לעבוד בחברה כעובדת מקומית".

 

לאחר לידת ביתה הקטנה פוטרה במפתיע מעבודתה בזמן חופשת הלידה, אך במהרה מצאה את מקום העבודה הנוכחי. בקיץ האחרון עברו להתגורר בטורונטו בעקבות עבודתו של בעלה במחלקת הכספים של נוקיה. בין האתגרים המרכזיים במעבר של המשפחה מעבר לים היא מציינת את התמודדות הבנות עם השפה הצרפתית המדוברת במקום ועם המסגרות החדשות. "החודש הראשון לא היה קל והיה הרבה בכי. כשהתחילו את הלימודים בראשון בספטמבר הן כבר יותר הבינו, וגם קיבלו אותם בחום ומאוד עזרו".

 

השפה הציבה אתגר לא פשוט גם להורים, וכך גם יצירת מעגלים חברתיים חדשים. אבל האתגרים לא הסתיימו כאן. "בכלל השנה הראשונה היא שנת הסתגלות, כי אתה מחפש ומוצא או משנה הרגלים - מהיכן לעשות קניות ועד לחוגים, היכן להסתפר, איפה המאפיה הקרובה ומי השכנים".

 

"בסופו של יום אתה לבד"

אתגר נוסף התעורר מהצורך להסתגל לסביבת העבודה, ועוד בשפה לא מוכרת. אבל במהרה התברר כי יש לא מעט יתרונות. "יום העבודה שפוי ויש כבוד לחיים אחרי העבודה", היא מעידה. "יום העבודה מסתיים בשעה 17:00 והולכים הביתה. יש הפרדה ברורה בין העבודה לחיים - גם מבחינה חברתית. כמובן שאם צריך להשלים משהו אז מתגייסים ועובדים יותר, אבל לא בטרוף כמו שעבדנו בארץ. ובסופו של דבר העבודה מתבצעת והחברות פה מצליחות". 

משפחת שטייר. מטיילים המון ()
משפחת שטייר. מטיילים המון
 

שלומית מונה יתרונות נוספים, בהם הנימוס והאדיבות המאפיינים את התרבות במקום, וכן את המגוון האנושי. "במונטריאול אתה לא מרגיש זר, כי כולם זרים", היא מספרת. "ברגע שהילדים יצאו ממסגרות יהודיות, הם נפתחו ונחשפו ליותר תרבויות וקבלת האחר, ואולי רואים את העולם בצורה שונה".

 

היא מוסיפה כי רמת החיים שלהם השתפרה . "יוקר המחיה פה מאפשר ואיכות החיים גבוהה", היא מספרת. אחד מהשינויים הגדולים שחווינו הוא העובדה שהיה לנו פתאום הרבה זמן איכות יחד. טיילנו ואנחנו עדיין מטיילים המון. סופי השבוע ארוכים יותר ומאפשרים טיולים של יום יומיים למקומות מדהימים ויש כל כך הרבה לראות".

 

עם זאת היא מודה, כי "בגודל הזה, באיכות חיים הזו - בסופו של יום אתה לבד. לבד במובן שאי אפשר לנסוע לחותנת לאכול ארוחת ערב, או חברה אמתית לקפוץ אליה לקפה שכואב משהו בלב. הגעגועים למשפחה הם עצומים וביקור פעם בשנה לא עונה או מספק את הצורך שלנו בקשר".

 

לשאלה אם בכוונתם לחזור יום אחד היא משיבה כי "זו שאלת מיליון דולר. עם השנים, המענה שלנו השתנה. בשנים הראשונות זה היה מאוד ברור - חוזרים לארץ עוד שנה שנתיים. בכל ביקור בארץ היו לנו די ברורות, אבל כשעבר הזמן הפסיקו לשאול ואנחנו הפסקנו לענות אלא פשוט זורמים עם תשובה ברורה של כרגע אנחנו כאן".

 

כ-5,800 לחודש למשפחה

קנדה היא המדינה השנייה בגודלה בעולם בשטחה, עם כ-34 מיליון תושבים. היא מורכבת מ-10 פרובינציות שלכל אחת פרלמנט המנהל תחומים כמו בריאות, חינוך וסעד, בנפרד מהממשל. גליה אלינסקי, מנכ"ל רילוקיישן סורס, מסבירה כי שיעורי ילודה נמוכים יצרו מדיניות הגירה סובלנית כאשר בעלי מקצועות החסרים במדינה יכולים לקבל אשרות עבודה בקלות יחסית. עם זאת, במדינה פועלות רק מעט חברות ישראליות, בעיקר בתחומי אבטחה וביטחון וכן בתעשייה הפרמצבטית, בהן אמדוקס, סרגון, טבע ואהבה.

 

מדובר במדינה עם כלכלה חזקה ורמת חיים גבוהה. אלינסקי מציינת אמנם, כי עלויות המחיה נמוכות בהשוואה לשכר - אבל יש לקחת בחשבון כי במעבר של משפחה - בשנה הראשונה ההוצאות עלולות להיות גדולות מההכנסות, במיוחד אם אחד מבני הזוג אינו עובד. בין ההוצאות היא מדגימה כי משפחה בת 5 נפשות תוכל למצוא דירה במיקום טוב במחיר של כ-1,300-1,500 דולר אמריקאי לחודש, שהם 5,000-5,800 שקל, בעוד ששכר הדירה לבית פרטי יכול להגיע ל-3,000 דולר לחודש - שהם 11,600 שקל. מגורים במרכז העיר יעלו כ30%-40% יותר.

 
הוצאות מחיה בטורנטו - זוג+1

הוצאות מחיה בטורונטו - זוג+1 (נתוני רילוקיישן סורס)
רכיב עלויות לחודש (דולר אמריקאי ושקלים)
מחייה וכלכלה 1,200 דולר (4,680 שקל)
שכ"ד - 2 חדרי שינה 1,500 דולר (5,850 שקל)
רכב שני 800 דולר (3,120 שקל)
גן ילדים (לרוב ע"ח המעסיק) 1,200 דולר (4,680 שקל)
סה"כ 3,500 דולר (13,650 שקל)

עלויות גנים ובתי ספר משתנות בין הפרובינציות. על פי נתוני רילוקיישן סורוס, יום מלא לילד בן 4 יעלה 27 דולר ליום ו-594 דולר לחודש, שהם 103 שקל ו-כ-2,300 שקל בהתאמה. אלינסקי מדגימה כי בפרובינציית אונטריו, בה שוכנת טורונטו, יש תוכנית ליום לימודים מלא בגני הילדים בסבסוד של הממשלה. בגילאי בית ספר קיימת מערכת החינוך הציבורית שאינה עולה כסף, למעט מדים וספרים בחלק מבתי הספר. שיטת הרישום היא לפי אזור המגורים. "מערכת החינוך הציבורית יודעת לקלוט ילדים אשר מגיעים ממדינות אחרות שאינם דוברים אנגלית או צרפתית", מסבירה אלינסקי. "הורים שיבחרו לשלוח את ילדיהם לבית ספר פרטי - נניח בית ספר יהודי או בית ספר לאומניות - ישלמו כ-1,500 דולר בחודש, שהם 5,800 שקל. 

 

לגבי הוצאות התחבורה - אלינסקי מסבירה כי קל להתנייד בתחבורה הציבורית בטורונטו, כאשר עלות "חופשי-חודשי" למבוגר נאמדת ב-87 דולר - שהם 337 שקל. עם זאת, רוב המשפחות מחזיקות שתי מכוניות, כאשר עלות מכונית גולף חדשה בנפח מנוע 1.4 תהיה כ-70,000 שקל. באשר לעובדים שנמצאים במדינה מטעם מקום העבודה - המעסיקים משלמים את חלקם בתשלום הביטוח הלאומי ומס הבריאות. כך למשל - בשכר של 6,500 דולר לחודש, עלויות המעביד הן 84 דולר (325 שקל) והפרשות העובד הן 60 דולר (232 שקל). בנוסף על המעסיקים להפריש לקרן הפנסיה 159 דולר (616 שקל) בכל חודש וסכום זהה על ידי העובד. כמו כן, מס הכנסה משולם ע"פ מדרגות מס, כאשר יש שני סוגי מס הכנסה : מס פדארלי (בין 5% ל 30%) ומס עבור הפרובינציה (עד 13%).

 

"חווה כל יום סיפוק מהעבודה"

דן גולוב (27), עזב את ישראל לטובת קנדה עם שחרורו משירות לפני כשש שנים על מנת לעבוד במכירת מוצרים בעגלות בקניונים, בדומה לישראלים רבים אחרים. אבל בשונה מהם, אצלו החיים התגלגלו כך שהוא נשאר בה עד היום, ובימים אלו הוא משמש כבעלים של חנות קוסמטיקה גדולה במרכז העיר ונקובר.

 

גולוב, שהיה רקדן בצעירותו, רצה לטוס לניו יורק לאחר השירות במטרה כדי ללמוד לימודי ריקוד בניו יורק. כדי לממן את הלימודים החליט לטוס בינתיים לקנדה ולעבוד שם בעגלות, מאחר שהוא מחזיק באזרחות קנדית בזכות סבתו שנולדה במונטריאול. "נדרש ממני אומץ רב כדי לעבור לבד בתקופה ההיא, אבל הייתי נחוש" הוא מספר.

גולוב. הגיע, התאהב ונשאר ()
גולוב. הגיע, התאהב ונשאר
 

הוא נחת בטורונטו והחל לעבוד בעגלות כמתוכנן. "מעבר לכסף הנהדר שזה אפשר להרוויח, זה אפשר לי גם נחיתה רכה וחלקה", הוא אומר. בעל החברה ליווה אותי בין בנקים וממשרד ממשלתי אחד לאחר ועזר לי לסדר את כל החשבונות והמסמכים. אני לא רוצה לדמיין כמה זמן היה לוקח לי לעשות את כל זה ללא הליווי שלו. בנוסף, כשהגעתי חיכה לי חדר עם מיטה חמה ונעימה, מה שהקל כמובן על הנחיתה".

 

עם חלוף הזמן התאהב במקום והנסיעה לניו יורק נדחתה עד שלמעשה ירדה מהפרק. "הסובלנות, השוויון בין האנשים מהמוצאים השונים והמגוון האתני הרחב העניקו לי הזדמנות לחוות ולהכיר תרבויות שונות וחדשות, במיוחד דרך לקוחות מהעבודה", הוא מספר. "כשרמת המכירות שלי הייתה גבוהה מספיק, לקחתי על עצמי משרה ניהולית והתחלתי להרוויח סכומים משמעותיים. זה ביחד עם שאר החבילה גרם לי לדחות את הנסיעה".

 

גולוב התקדם בעבודה, עד שעזב אותה לפני כשנתיים וחצי ויצא לדרך עצמאית עם שותפים. יחד הם פתחו בתחילה עסק לעגלות אך בהמשך פתחו את חנות הקוסמטיקה שהם מנהלים כיום ושמשלבת גם טיפולים. "הגעתי להישגים שאני מרוצה מהם מאוד ביחס לגילי", הוא מתגאה. "אני חווה כל יום סיפוק מהעבודה, מהלקוחות המדהימים, מהמדינה, מהתרבות, מהתמיכה והפרגון של מכריי במה שאני עושה ודברים רבים אחרים".

 

לפני כשנה פתח ביחד עם חבר קבוצה בפייסבוק בשם "ישראלים בקנדה" שמונה היום מעל ל-2,500 איש. "אני מרגיש סיפוק אדיר לתרום היום מהידע שצברתי במשך השנים ולעזור לאנשים", הוא אומר. "אמנם, אני מתגעגע לדברים מסוימים בארץ, בעיקר למשפחה ולחברים כמובן, אבל אני משתדל לבקר בארץ פעמיים שלוש בשנה כדי לדכא את הגעגוע ולהזין את הרגש. זה שווה לי בשביל החיים שבניתי ושאני ממשיך לבנות לעצמי כאן.

 

"אני לא רואה את עצמי חוזר בקרוב", הוא מוסיף. "אולי אשקול זאת בהמשך הדרך כשאהיה חזק יותר מבחינה כלכלית. קשה לי לראות את עצמי מצליח כמו היום בלי סכום עתק התחלתי להשקיע. השאיפה היא לתמרן בין קנדה לישראל בעתיד, יחד עם טיולים תכופים יותר לשאר העולם".

 

אשרת עבודה

מה צריך לעשות מי שמעוניין להוציא ויזת עבודה לקנדה? עו"ד צבי קן תור, מומחה לדיני ניוד ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, מסביר כי אישור עבודה לקנדה ניתן בהתאם לרשימת מקצועות מבוקשים, שלרוב קשורים בטכנולוגיית המידע (Information Technology) כגון טכנאי מערכות אחסון מידע, מומחים בעיבוד והגנה על מידע רגיש (למשל של מוסדות בנקאיים), מהנדסים או עובדים מיומנים המתמחים בחומרות מחשבים למיניהם (מדפסות, סורקים, אביזרים נלווים למשבים ולטאבלטים וכו'), מומחי רשתות אינטרנט ומערכות תקשוב בין אשכולות מחשבים.

 

בנוסף, קיים לדבריו ביקוש הולך וגובר למומחים בתחום מערכות האנרגיה, ובפרט בתחום אנרגיה ירוקה ומתחדשת – טכנאים של קולטני שמש סולאריים, מהנדסים הידרו-אלקטריים, עובדים מיומנים בתחומי טורבינות רוח לשם הפקת אנרגיה חשמלית נקייה משריפת דלקי מאובנים.

 

"הליך הוצאת ויזת העבודה מצריך ראשית כל לאתר מעסיק קנדי, שנדרש לנמק בפני השלטונות מדוע יש הכרח להעסיק גורם זר ולא מקומי", מפרט קן תור. "לאחר קבלת האישור, יידרש המועמד בין היתר להוכיח כי הוא בעל השכלה ועבר תעסוקתי רלוונטי כמו גם שבריאותו תקינה וללא עבר פלילי. מבחינת בת או בן הזוג , באופן עקרוני יש להגיש בקשה נפרדת לקבלת היתר עבודה עבורם שאינו ניתן באופן אוטומטי".

 

מעוניינים ברילוקיישן? טיפים חשובים:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחת שטייר. "יש כבוד לחיים אחרי העבודה
גולוב. "הזדמנות לחוות ולהיר תרבויות שונות וחדשות"
מומלצים