שתף קטע נבחר

אורנג'דה משובחת: כך הפכה ולנסיה ללהיט של היבשת

עם 18 ניצחונות רצופים מפתיחת העונה, מאמן שמחזיר עטרה ליושנה וסנטר אמריקאי בגובה 2.13 מטר שזורק מבחוץ, הקבוצה הספרדית היא הדבר הכי מרענן באירופה. האם על הדרך היא תעקוף את ריאל מדריד וברצלונה בדרך לאליפות היסטורית?

יש רק קבוצה אחת באירופה שמשחקת במקביל לליגה המקומית גם ביורוליג/יורוקאפ, ונמצאת עדיין במאזן מושלם ללא הפסדים. לא מדובר בצסק"א, ריאל מדריד וכמובן שלא במכבי תל-אביב, אלא דווקא בוולנסיה הצנועה יחסית. שלושה חודשים אל תוך העונה והספרדים סופרים כבר 18 ניצחונות רצופים ללא הפסד (9 בליגה ו-9 באירופה). הם מדורגים במקום הראשון בליגה הספרדית, והבטיחו את מקומם בשלב הבא ביורוקאפ בשלב מוקדם.

 

אם נתקלתם בשם ולנסיה רק בהקשר של קבוצת הכדורגל ומעולם לא שמעתם על מועדון הכדורסל של העיר, אל תרגישו לא בנוח. למרות הצלחות יפות ביורוקאפ (שלוש זכיות), קבוצת הכדורסל מעולם לא הצליחה לזכות בתואר האליפות המקומי, ובטח שלא הגיע להישגים משמעותיים ביורוליג. מצד שני, ולנסיה תמיד נחשבה לבית טיפוח של שחקנים ומאמנים. לאורך השנים עברו בה טיאגו ספליטר, אנטואן ריגודו, פבריסיו אוברטו, ננדו דה קולו, דיאן תומאשביץ' ועוד רבים וטובים. גם טובי המאמנים עמדו על הקווים שלה, ביניהם סבטיסלב פשיץ', פוטיס קציקאריס, פאבלו לאסו ונבן ספאחיה.

 

פדרו מרטינס והשחקנים. ולנסיה בעונה נהדרת (צילום: הפייסבוק של ולנסיה) (צילום: הפייסבוק של ולנסיה)
פדרו מרטינס והשחקנים. ולנסיה בעונה נהדרת(צילום: הפייסבוק של ולנסיה)

 

הזדמנות של פעם בחיים

אז מה קרה העונה ששינה את פניה של הקבוצה שנחשבת לפחות כרגע כמועמדת בכירה לזכות ב-ACB ולהגיע רחוק מאוד ביורוקאפ? בראש ובראשונה - המאמן. בשלוש וחצי השנים האחרונות אימן את ולנסיה ולימיר פראסוביץ', הידוע בעיקר בשיטות האימון האקס-יוגוסלביות הקשוחות שלו. זה אמנם הוביל לזכייה ביורוקאפ ב-2014, אך גם לפציעות ולשחיקה. בעונה שעברה פראסוביץ' פוטר אחרי הדחתה של ולנסיה משלב הבתים ביורוליג וכמה הפסדים בליגה. עוזרו קרלוס דוראן החליף אותו עד לסיום העונה, ובקיץ האחרון קיבל את הג'וב פדרו מרטינס, מאמן מקומי בן 54 שידע שזאת הזדמנות חייו.

 

סיפורו של מרטינס מדהים. בגיל 29 ובעונתו הראשונה כמאמן הוא הוביל את חובנטוד בדאלונה לזכייה בגביע קוראץ' (1990). דווקא מאותה נקודה הקריירה שלו לא המריאה. ב-2005 חשב שהוא שוב על דרך המלך לאחר שקיבל לידיו את קוצ'ה לבוראל, אבל חודשיים בלבד הספיקו לנשיא המועדון, חוסה אנטוניו קרחטה, כדי להסתכסך עמו ולפטר אותו, זאת למרות שלבוראל הובילה באותו שלב את הבית המוקדם ביורוליג ועמדה על מאזן 3:6 בליגה המקומית.

 

מפתיעים בליגה ובאירופה. בויאן דובלייביץ' מוולנסיה (צילום: הפייסבוק של ולנסיה) (צילום: הפייסבוק של ולנסיה)
מפתיעים בליגה ובאירופה. בויאן דובלייביץ' מוולנסיה(צילום: הפייסבוק של ולנסיה)

 

שלוש השנים לאחר פיטוריו היו רעות עבור מרטינס. הוא אמנם קיבל ג'ובים בקבוצות קטנות, אבל פוטר או התפטר תוך כדי העונה. "התקופה הרעה בלבוראל השפיעה מאוד על הדימוי שלו בספרד. הוא כמעט וקיבל את תפקיד המאמן בריאל מדריד, שבסופו של דבר העדיפה את פאבלו לאסו", מספר העיתונאי הספרדי איבן פרננדס. בסופו של דבר מרטינס הצליח לשמור על יציבות דווקא בגראן קנאריה הקטנה בה אימן במשך חמש עונות רצופות ואותה הוביל להישגיה הגדולים ביותר שלה, בין השאר לחצי-גמר הפלייאוף הספרדי. כשההצעה מוולנסיה הגיעה, מרטינס לא חשב פעמיים ועד עכשיו זה משתלם לשני הצדדים.

 

תלכיד מנצח

"ולנסיה בנתה סגל חזק, הוסיפה חיזוקים טובים והצליחה לשמור על כמה שחקנים מרכזיים", אומר נאצ'ו מנדוסה, המסקר את הקבוצה. כשמדברים על שחקנים צריך להבהיר שלא מדובר בכוכבים גדולים,

אלא בעיקר בשחקנים מנוסים ויעילים או בכאלה שרעבים להוכיח את עצמם בדרך לחוזים שמנים בקבוצות העילית של אירופה.

 

אחד כזה הוא ג'סטין המילטון, סנטר אמריקאי לבן המתנשא לגובה של 2.13 מ'. המילטון, ששיחק בכמה קבוצות ב-NBA, אך לא מצא את מקומו, הגיע בגיל 25 לספרד ומאז הוא פורח. בינתיים הוא הקלעי המוביל של ולנסיה (זורק המון שלשות), ואף נבחר ל-MVP של חודש נובמבר ב-ACB. בניצחון המפתיע של קבוצתו על ריאל מדריד במחזור הפתיחה של הליגה, תרם הסנטר האמריקאי 26 נקודות יחד עם שבעה כדורים חוזרים.

 

פורח בספרד. ג'סטין המילטון (צילום: הפייסבוק של ולנסיה) (צילום: הפייסבוק של ולנסיה)
פורח בספרד. ג'סטין המילטון(צילום: הפייסבוק של ולנסיה)

 

גם פרננדו סן אמטריו המנוסה הגיע לוולנסיה אחרי שנים רבות בקוצ'ה לבוראל. הגארד תורם מהניסיון הרב שלו ונהנה משיתוף פעולה פורה עם הפורוורד המונטנגרי בויאן דובלייביץ' (24, 2.05 מ'), שאחרי כמה שנים של פציעות פורע את השטרות. "דובלייביץ' לראשונה נמצא בקו הבריאות והוא שחקן שונה לחלוטין", מספר פרננדס. אנטואן דיאו הצרפתי וג'ון סטפנסון האיסלנדי משלימים קו אחורי יעיל.

 

השלם עולה על סך חלקיו

סגנון המשחק של ולנסיה הוא ספרדי וטיפוסי למאמן מקומי. אף שחקן לא מקבל יותר מ-25 דקות בכל ערב נתון והרוטציה מתחלקת בין לא פחות מ-10 שחקנים. ולנסיה גם שומרת מצוין על הכדור (מאבדת רק 11.5 כדורים במשחק), סופגת מעט (70) ומאפשרת ליריבותיה לקלוע רק ב-45 אחוזים מהשדה.

 

הוכחה לכך שהשלם עולה על סך חלקיו בסגל של מרטינס אפשר לראות בנתונים הסטטיסטיים של שחקניו. המילטון שהוא כאמור השחקן המוביל של הקבוצה ומלך הסלים שלה, מדורג רק במקום ה-59 בקלעי היורוקאפ ו-41 במדד היעילות. מצד שני יש לספרדים שלושה שחקנים ב-50 החוטפים המובילים של המפעל, שניים בחוסמים, והשחקן שמאבד אצלם הכי הרבה כדורים עומד על 1.8 איבודים בלבד למשחק.

 

פרננדו סן אמטריו. תורם מהניסיון העשיר שלו (צילום: הפייסבוק של ולנסיה) (צילום: הפייסבוק של ולנסיה)
פרננדו סן אמטריו. תורם מהניסיון העשיר שלו(צילום: הפייסבוק של ולנסיה)

 

הליגה הספרדית והיורוקאפ עוד ארוכים והרבה דברים יכולים לקרות בדרך, אבל אין ספק שעד עכשיו החבורה מעיר התפוזים עושה עבודה יוצאת מן הכלל ומפתיעה את כל היבשת. מצד שני, היא עדיין לא פגשה את ברצלונה ומלאגה, ובסיבוב הבא באירופה צפויים לה מפגשים קשים הרבה יותר. יהיה שווה לעקוב.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הפייסבוק של ולנסיה
פדרו מרטינס
צילום: הפייסבוק של ולנסיה
מומלצים