שתף קטע נבחר

סערת סרטון ה"שתולים": "סכנה ממשית וחציית קו אדום"

יום לאחר פרסום הסרטון של "אם תרצו" שוחחנו עם מומחי משפט ופוליטיקה של הרשת שהיו תמימי דעים כי מדובר בהסתה ויש להעמיד לדין את האחראים: "'שתולים' זה כינוי מכובס לבוגדים". מה צריך לעשות? "המיעוט הצעקני יוצר אפקט של השתקה, הקולקטיב השקט של השבעה מיליון צריך להוקיע ולא לשתוק"

 

הסתה שעלולה להביא לפגיעה פיזית – כך מגדירים מומחים למשפט ולפוליטיקה של המידע את קמפיין "השתולים" של תנועת "אם תרצו". בראיון לאולפן ynet אמר ד"ר יובל קרניאל, משפטן וחוקר תרבות, תקשורת ואינטרנט מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, כי "יהיו אנשים, ולצערי לא מעט אנשים בחברה הישראלית, שיראו בדבר הזה (הסרטון) התרת דם. ממש קריאה לפעולה לפגוע באנשים. מבחינה משפטית הדבר הזה צריך להיאסר, והאנשים שפרסמו את הסרטון צריכים לעמוד לדין".

 

בסרטון, תחת הכותרת "השתולים" מוצגים ארבעה פעילי זכויות אדם כמסייעים למחבלים ולמדינות אירופה הפועלות נגד ישראל. "הסרטון הזה לא רק מדבר על ארגונים, הוא מדבר על אנשים", הסביר ד"ר קרניאל, "הסרטון נוקב בשמות, בפרטים ובאנשים ספציפיים שהם, לכאורה, מסייעים לטרוריסטים. זו דה לגיטימציה חמורה, זה קו אדום, אני קורא לחברת 'אם תרצו' להסיר את הסרטון הזה.

 

"זה סרט תעמולה, הוא עוסק בהפחדה, הוא לא עוסק בניסיון להסביר עמדה, לבוא ולהגיד מה טוב ומה רע בכך שעמותות מקבלות מימון זר מגופים חיצוניים. הוא לא מנסה ליצור שקיפות, הוא מנסה ליצור פחד.

 

"במציאות החברתית הנפיצה שאנחנו חיים בה, כאשר אנשים נדקרים ברחובות, וכאשר אזרחים וכוחות הביטחון מנטרלים מחבלים ויורים בהם, וכאשר יש סרטון כזה שמקשר ישירות בין אנשים, בין ארגונים לבין אותם טרוריסטים ומחבלים, יש אפשרות ממשית, מדאיגה מאוד, שיהיו אנשים שיבינו את הדבר הזה כפשוטו – אלה מחבלים וצריך לנטרל אותם. הרי מה זה 'שתולים' בעצם? שתולים זה כינוי מכובס לבוגדים, סוכנים שתולים, סוכנים כפולים".

צילום מתוך הסרטון של "אם תרצו" ()
צילום מתוך הסרטון של "אם תרצו"

המחבל בסרטון שזוכה להגנת פעילי זכויות האדם ()
המחבל בסרטון שזוכה להגנת פעילי זכויות האדם
 

פרופסור קרין נהון, מומחית לפוליטיקה של המידע במרכז הבינתחומי בהרצליה ובאוניברסיטת וושינגטון, אמרה גם כן בשיחה עם ynet כי לדעתה הסרטון מביש ומהווה הסתה. "יש סכנה ממשית שאנשים יבינו שמה שנאמר שם זה אחד לאחד וייצאו לפעול נגד ארגוני שמאל או ארגונים ששומרים על זכויות אדם".

 

לדבריה, "להסתה יש את התכונה המאוד מעניינת שבדרך כלל המיעוט הקולני נשמע כאילו פחות או יותר כל המדינה חושבת ככה. אנחנו צריכים לשים דברים בפרופורציה". נהון סבורה כי צנזורה לא תפתור את הבעיה: "הפתרון צריך להיות הקולקטיב השקט של השבעה מיליון. צריך להתאחד ולהוקיע דברים כאלה ולדבר, כלומר, לא לשתוק. וזה בעיה כי בדרך כלל המיעוט הצעקני יוצר אפקט של השתקה ושל צינון".

פרופסור קרין נהון (צילום: Robert M. Mason) (צילום: Robert M. Mason)
פרופסור קרין נהון(צילום: Robert M. Mason)
 

פרופסור נהון הוסיפה והסבירה: "ברגע ש'אם תרצו' מוציאים כזה סרטון מסית הוא כבר הופך לוויראלי, וכל המדינה מדברת עליו. זה שיורידו אותו מהרשת זה כבר לא יעזור, כי הוא הועתק הרבה פעמים. המלחמה האמיתית בהסתה היא לא ברמה של צנזורה, המלחמה האמיתית היא לאפשר תרבות פוליטית שמגנה".

 

המומחית לפוליטיקה של המידע התייחסה גם להסתה נגד נשיא המדינה ראובן ריבלין והדגימה באמצעותה את התעתוע שברשתות החברתיות. "כשאתה רואה בפייסבוק של ריבלין עשרת אלפים תגובות, אז יש עוד שבעה מיליון אנשים שלא כתבו שם כלום", הסבירה, "אבל אתה נחשף לעשרת אלפים התגובות האלה שלפעמים קיצוניות ואתה חושב שפחות או יותר כל העולם סביבך חושב בצורה הזאת.

נשיא המדינה ריבלין (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נשיא המדינה ריבלין(צילום: גיל יוחנן)
 

"ואז קורים שני דברים: אפקט מצנן, כלומר אם אני מהצד השני אני אזהר שבעתיים לומר משהו נגד הדעה הזו שאני חושב שהיא רווחת, אבל היא לא רווחת במציאות מבחינה סטטיסטית, ואם אני דווקא מצדד בזה, אז עם חוש העדר אני מיד קופץ על העגלה ומצטרף לקהילת המתלהמים".

 

"הפלטפורמות פה משחקות תפקיד מאוד חזק של מתווכים, הן בדרך כלל מראות לנו את החברים שלנו ותכנים שדומים לנו, אז אנחנו אפילו לא מודעים שאנחנו צורכים בועות, כל אחד עם הבועה שלו והוא רואה בעצם את העולם הדומה לו".

 

מ"אם תרצו" נמסר בתגבה לכתבה: "הסתה זה לקרוא לחיילי צה"ל פושעי מלחמה, לחשוף את אלה הקוראים לחקור את החיילים זהו שרות לציבור. לצערנו הסרט היה קצר מדי וחשפנו רק מקצת מהמעשים הנוראיים של השתולים, נשקול סרט המשך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים